Forum za akvaristiko

Začetnik akvaristike

72 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
Fany
36 sporočila
fany fr
Pozdravljeni vsi, sem novinec in popolnoma neizkušen v akvaristiki. Moja hči že nekaj časa želi akvarij, zato sem se odločil za ta korak. Kupil sem rabljeni Juwel Rio 180l, očitno je to priznana blagovna znamka in idealna velikost za začetek. Imam nekaj vprašanj, prodajalec mi je dal substrat JBL Manado. Previdno sem ga izpral pred postavitvijo. Poleg originalne filtracije imam tudi zunanji filter Eheim pro4+ s kompletom UV. Torej, prvo vprašanje, vaše mnenje o Manado, ga lahko uporabljam samostojno? Drugo vprašanje, ali je uporaba zunanjega filtra res koristna v primerjavi z originalno filtracijo? Treba je vedeti, da izbira rib in rastlin še ni določena, vendar ne nameravam preobremeniti akvarija, zato je druga črpalka koristna ali ne? Nadalje, imate kakšne kombinacije vrst rib, ki bi jih priporočili začetniku, želel bi imeti dve ali tri vrste. Moji hčeri, ki je majhna, so seveda všeč pisane ribe, kot so neoni itd. In končno, zadnje vprašanje glede vode, pri meni sem opravil test vode s kompletom trakov JBL in aplikacijo. Preizkusil sem vodo iz vrta in tisto iz hiše, ki gre skozi moj mehčalec (z integriranim ogljikovim filtrom) in v nasprotju s tem, kar sem prebral povsod, je voda iz mojega mehčalca boljša glede na parametre kot tista neobdelana. Nitrati 25 Nitriti 0,25 Gh 30 brez mehčalca ali 12 z mehčalcem Kh 20 Ph 7,2 Klor 0,8 brez mehčalca in 0 z CO2 35 Akvarija še nisem napolnil z vodo, čakam, da se odločim, s katero vodo ga napolniti, in da dobim čim več informacij, preden naredim napako. Hvala vnaprej
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Pozdravljeni, kar se tiče filtra, zadostuje en sam. Nato je izbira notranjega ali zunanjega filtra odvisna od posameznika. Zelo dobro poznam akvarije Juwel, uporabljam samo te že vrsto let. Pomembno je imeti dobre filtrirne mase. Kar zadeva Manado, imam nekaj težav s to vrsto substrata. Manado ni hranilni substrat. Za zasajen akvarij bo potreben hranilni substrat poleg tistega, ki ga želite posaditi. Vpliva pa tudi na parametre vode. Potrebno je uporabljati mehko vodo ali osmozno vodo z dodanimi minerali. Zdi se mi pomembno imeti KH med 3 in 5, ne več, sicer se Manado hitro izčrpa. Početne menjave vode so zelo pomembne. Glejte nasvete na embalaži ali na specializiranih spletnih straneh. Nitrati so nekoliko povišani, vendar je potrebno preveriti. Nitriti so smrtni za ribe in v akvariju mora biti njihov nivo nič, za kar bo poskrbel filter. Kar se tiče rib, pojdite po vrsti. Najprej postavite substrat, potem dekoracijo, rastline in dodajte vodo, nastavite filter, gretje in razsvetljavo ter počakajte od 3 do 6 tednov, da se vzpostavi cikel dušika, preden dodate prve ribe. Morda, kje živite? Pomagam ljudem, da se naučijo o akvaristiki in uresničijo svoje projekte. Dober nasvet: ne začenjajte, ne da bi poznali osnove akvaristike. Zagotovljeno je, da bo to neuspeh in zapravljanje denarja. Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Pozdravljeni, hvala za informacije. Nahajam se v Indre et Loire v Chinonu. Nameravam vse narediti po vrsti, da se izognem težavam. Čakam na pripomoček za testiranje natrija, da bi videl, katero vodo naj uporabim, prednost po napravi za mehčanje je, da nimam več klora in voda je običajne trdote. Moja naprava za mehčanje je nastavljena na trdoto 12°f. Če sem prav razumel, je težava pri mehčani vodi višja vsebnost natrija. Videli bomo rezultat testa, ko ga prejmem, da vidimo, kaj je najboljše. Povsod vidim "ni mehčane vode v akvariju", vendar nihče ne navaja vrednosti, zato je težko presoditi, saj lahko glede na nastavitev naprave za mehčanje preidemo od vsega do nič. Kar zadeva izbiro rib, se moja hči trenutno zanima za neonke in gupije. Za rastline še ne vem, kaj izbrati.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Ne živimo na istem mestu. Zato je odvisno od kakovosti vaše vode, vendar, če uporabljate vodo iz pipe, je ta bogata z minerali (ugotavljate KH 20). Malo rastlin prenese apnenec. Vzemite si čas za raziskovanje, še posebej za rastlinski akvarij (podlaga, osvetlitev, gnojenje, dodajanje CO2 ali ne, kategorije rastlin in njihove zahteve, filtracija, kemija vode itd.). Potrpežljivost, doslednost, rednost in skladnost v akvaristiki so bistveni za uspešen akvarij brez težav in velikih problemov. Toliko ljudi odneha, ker ne gre po načrtih. Res je škoda. Uporabljajte resne spletne strani, ne nasvetov iz kakršnih koli razprav ali prodajalcev, ki govorijo vse in nič. Lepo učenje. Če potrebujete pomoč, ne oklevajte. S spoštovanjem, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Hvala za nasvete, popravim glede na vrednosti. Gh 7 z mehčalcem in 21 brez. Kh pa ostaja pri 20, z ali brez. Katero zemljo mi priporočate za rastline? Dobili bomo, kar se zdi kot hygrophila.
Fany
36 sporočila
fany fr
Drugo vprašanje v zvezi s KH, povsod vidim, da bolj kot je visok, bolj je stabilen pH. Prednost znižanja je torej možnost igranja s pH, če prav razumem. Toda če je pH dober, kakšno tveganje obstaja, če je povišan in je GH v redu?
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Ponovno opravite teste, kajti z GH 7 bi moral biti KH približno 4. Hranilna tla od Dennerle, Tropica ali Aqualit, ampak to je odvisno od rastlin, ki jih želite, in količine. Nad tem položite rečni pesek ali droben zaobljen gramoz. Obstaja veliko različnih vrst Hygrophila. Da, višji kot je KH, bolj stabilen je pH, vendar je tudi višji. Odvisno je od količine CO2. Oglejte si tabelo pH KH CO2 na Googlu. Ali boste dodajali CO2? To je zelo pomembno vprašanje, ker bo določilo izbiro rastlin. Če ne, bodo rastline porabile malo kar ga je v vodi in raven bo med 3 in 6 mg/l. Glede na vrednost vašega KH boste dobili svojo vrednost pH. V rastlinskem akvariju CO2 s KH med 3 in 6 omogoča nadzor in stabilnost pH. pH na izhodu iz pipe ali drugje ne bo enak v vašem akvariju. Odvisen bo od KH, CO2 in rastlin. pH na izhodu iz vašega zmehčevalca vode je verjetno 7, vendar brez dodanega CO2 bo narasel na 7,5 ali več, odvisno od trdote vode. Ne vem, če vam je vse jasno. Zato se morate dobro informirati in predvsem vedeti, kakšen akvarij želite. Treba je pripraviti svoj projekt.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Spletna stran je kar dobra. Vtipkajte osnove akvaristike, stran akvavipare. Kategorijski meni in kemija vode. Vsi elementi so pojasnjeni. Vse ni popolno, vendar je dovolj preprosto za razumevanje osnov. S spoštovanjem, Jérémy
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Če vaš mehčalec ne odstrani natrijevih ionov iz vode, potem bo ta neprimerna za vaš akvarij. To pojasnjuje rezultat kh pri 20. Potrebujete reverzno osmozo ali pa uporabite demineralizirano ali osmozirano vodo iz trgovine za živali, ki jo zmešate z vodo iz pipe ali remineralizirate. Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Hvala, začel sem pregledovati stran in res je, da je tu veliko zanimivih informacij. Za vodo čakam na vse, kar je potrebno za celovite teste. Za zdaj ne nameravam dodajati CO2. Akvarij bom zagnal z nekaj rastlinami in ga pustil nekaj tednov. Potem se bom odločil, kako naprej. Rojstni dan moje hčere je avgusta, cilj je, da ribe prispejo pravočasno, zato imam čas, da stvari uredim in po potrebi prilagodim.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
V redu. Avgust je v redu, to vam daje čas, da dobro premislite o svojem akvariju. Veliko sreče, uživajte v akvaristiki. Upam, da bo vse v redu. Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Pozdravljeni, akvarij je zdaj poln vode. Zamešal sem neočiščeno vodo z osmozo vodo. Prodajalec v trgovini za male živali mi je povedal, da moja mehčana voda ne bi smela povzročati problemov, rekel je, da je mehčalec dobro nastavljen, celo presenetilo ga je. Edini problem je KH, ki ga moramo znižati z mešanjem z osmozirano vodo. Torej, če bi začel z že mehčano vodo, bi ta postala preveč mehka kasneje. Glede natrijevih ionov ni problema, če je mehčalec dobro nastavljen, po njegovih besedah. Rekel mi je, da tisto, česar ne smemo imeti, je voda, mehčana do 0°f. Obstajajo celo solni tretmaji za sladkovodne akvarije. Prejel sem testne palčke za sol, a raven je tako nizka, da jih ni mogoče zaznati. Vprašanje, ali je koristno uporabljati zračno črpalko (kit mehurčkov Juwel, ki se namesti na originalno črpalko) med fazo dušikovega cikla ali ne. Ali že zdaj segrevati vodo? Rastline bom posadil tekom tedna, takoj ko jih dobim. Hvala
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Pozdravljeni. Pojavilo se mi je vprašanje. Zdi se mi, da ste imeli po mehčalcu vode vrednost GH 7. Z 50% osmoze bo vaš GH padel na 3 do 4, kar je zelo nizko. Torej, ali načrtujete remineralizacijo vode, da bi vrednost povečali? Osebno bi raje vzel vodo pred mehčalcem in dodal 50% osmozne vode. Tako bi imeli ustrezne vrednosti KH in GH brez dodatnih sredstev. Drugače, da, vodo je treba ogreti. 24 stopinj Celzija je zelo dobro. Za zračni kamen ni nujno. Ustvarite premikanje na površini s tem, da usmerite iztok šobe navzgor. Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Vzel sem vodo pred mehčalcem ravno zato, da ne bo preveč mehka po mešanju z osmozno vodo. To mi je svetoval tudi prodajalec. Kar se tiče ogrevanja, ga bom začel uporabljati samo, ko bom pripravljen naseliti ribe. Počakal bom več tednov preden dobim ribe, ne vem pa, če rastline same potrebujejo ogrevanje?
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Da, takoj vklopite ogrevanje. Potem ne vem, katere rastline ste naročili. Poleg tega ribe to potrebujejo. Vse je treba čim prej zagnati in posaditi za ravnovesje vode. Zelo dobro je uporabljati vodo pred mehčalcem. Testirati boste morali svoje nitrite, da boste vedeli, kdaj boste lahko vstavili svoje prve ribe. Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Pozdravljeni, včeraj sem posadil Cryptocoryne Nevelli, cobombo caroliliano in gosto elodejo. Moj sodelavec mi jutri obljublja, da mi da še eno vrsto, vendar za zdaj še ne poznam imena. Od danes opažam na eni od mojih korenin pojav rahle belkaste plesni. To je korenina, ki je že bila v akvariju s prejšnjim lastnikom. Očistil sem jo po najboljših močeh z visokotlačnim čistilcem + parnim čistilcem in jo popršil z vrelo vodo. Ni mi je uspelo prekuhati, saj je bila tudi za sterilizator prevelika. Je to problematično ali ne?

Kar zadeva svetlobo, mi je prodajalec v trgovini za živali svetoval največ 6 ur na dan na začetku, ker je moj prostor že zelo svetel. Je možno, da to število ur osvetlitve razdelim? Da lahko uživamo v njej, ko smo doma.

Oseba, ki mi je prodala akvarij, mi je dala gnojilo Tetra plantamin. Še ga nisem uporabil. Bojim se za alge.

Kar zadeva filter, ker manado in aquabasis nagneta k temu, da zaradi mešanja vodo porjavita (tudi po tem, ko sem vse prej spral), sem pred klasično vato in druge pene dal čisti bombaž. Ta mi je od sobote omogočil, da je voda skoraj kristalno čista, menjal sem ga vsak dan in od včeraj se mi zdi, da se manj umaže. Mislim, da bom nadaljeval do konca tedna in potem bo voda odlična.

Kaj menite o tem?
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
PozdravljeniDa, to je res plesen na vaši korenini. Ni nevarno. Dobro sperite in plesen se ne bo več vrnila, če pa se pojavi, potem prizadeta mesta ponovno temeljito operite.Kar se tiče rjave barve, je to prav tako posledica korenine, ki še vedno sprošča tanine. Nadaljujte kot do sedaj. Pojav se bo s časom zmanjšal. Aquabasis ne more obarvati vode, saj je pod manadom in se zato ne more premešati.Za tekoče gnojilo, ga ne uporabljajte med fazo kolesarjenja. Imate malo rastlin in hranljiva tla so zaenkrat dovolj.Rastlina cabomba je prepovedana za prodajo od leta 2016. Če ste jo kupili???. Morda imate limnophila sessiliflora, ki izhaja iz Azije in je zelo podobna.Lep pozdrav, Jérémy
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Ali imate tudi cabombo aquatica. Glede osvetlitve, ves čas trajanja naenkrat. Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Pozdravljeni, da, to je res cabomba aquatica. Od kdaj naj začnem menjati malo vode? Poznate morda kakšno barvito rastlino, ki bi jo lahko dodal?
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Pozdravljeni,Običajno med cikliranjem ne menjamo vode. Jaz osebno prvič zamenjam vodo okoli 4 tednov po začetku.Barvna, ja, ampak kakšne barve? Obstajajo kriptokorine, na primer becketti ali wendtii, ki so rjave. Najbolj preprosta rdeča je lugwigia palustris. Mikrozori so zeleni, vendar se lahko pritrdijo na podlago. To omogoča okrasitev korena, hygrophila difformis je prav tako zelena, vendar z lepim listjem. Na forumu ne moremo poslati fotografij, vendar lahko vtipkate na znani spletni strani z oglasi, ki se začne z "le bon" in konča s "coin", nato iščete akvarij v Desertinesu 53190. Imam seznam rastlin, ki jih imam.Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Pozdravljeni, zato sem si priskrbela še druge rastline. Imam torej Cabomba aquatica, Elodea, Cryptocoryne Nevelli, Anubia nana, Echinodorus bleheri, Ludwigia super red in Pogostemon. Bomo videli, ali bo vse uspešno zraslo, prodajalka mi je povedala, da Elodea in Echinodorus nista preveč navdušena nad LED razsvetljavo, bomo videli kako bo čez nekaj dni. Glede rib, kaj mi priporočate za kombinacijo? Moji hčerki so všeč neonke in gupiji. Zdi se, da jih lahko kombiniramo s platiji. Škoda, všeč so mi bili moli, ampak očitno niso združljivi. Hvala.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Pozdravljeni, razsvetljava LED ali ne, to ne spremeni veliko. Pomembni sta moč in trajanje osvetlitve. Problem je, da če je vaša voda s KH 10, to pomeni, da je voda srednje trda in večina rastlin ima raje mehko vodo. Za ribe gupije in platije je to v redu. Neonke pa imajo raje mehko vodo. Treba bo videti. Če imate rastline in nimate CO2, lahko malo prenaselite svoj akvarij. Vendar to bo povzročilo nekoliko več onesnaženja, bolj obsežno vzdrževanje pa bo potrebno, da se to reši. Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
V redu, pravkar sem preveril vodo, ravno teden dni je že v vodi. Nitrati so se povzpeli na 40, nitriti 0,25. Gh več kot 21, kh 15, ph 7,4, klor 0, CO2 pa je padel na 15. Kako naj bi se to spremenilo med ciklom? Mislim, da bi z osmozo vodo moral znižati gh bolj kot to.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Preveč nitratov ne sme presegati 20 mg. Razmerje kh gh je dobro. Ampak čudno, ker s 50% osmotsko vodo bi moralo biti, če bi bilo 20 na pipi, na 10. In manado ne opravlja svoje vloge. Zato je višje in zato voda še bolj trda. To bo zahtevalo veliko osmotske vode. In s tedenskimi menjavami vode!!! pH je v redu, vendar se bo verjetno še dvignil, ker se bo z rastlinami CO2 zelo hitro izčrpal. Klor pri ničli je normalen, ker je hlapna sestavina. Lep pozdrav, Jérémy
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
In tudi vaši testi se izvajajo s testnimi lističi?
Fany
36 sporočila
fany fr
Nisem dodal 50% osmoze vode, približno 30%. Prodajalec mi je rekel, da prilagodim sčasoma. Zato sem razmišljal o začetku tedenske menjave vode. Ampak očitno to ni priporočljivo med dušikovim ciklom. Je bolje, da počakam do konca cikla ali naj začnem zdaj? Za ribe se ne mudi, tako da če se cikel malo zamakne, zame ni težava. Je normalno, da so se nitrati dvignili? Mislil sem, da morajo nitriti doseči vrhunec? In ja, testiran je bil s testnimi trakovi, šel bom k Brico jutri. Je brezplačno in tudi osmozirana voda.
Fany
36 sporočila
fany fr
Pozabil sem omeniti tudi, da mi je oseba, od katere sem kupil akvarij, dala preostanek biotopola, ki ga je imela, zato sem ga uporabil.
Fany
36 sporočila
fany fr
Danes sem bil v drugi trgovini in prodajalec mi je tudi rekel, da naj med ciklom dušika uporabljam prezračevalnik, ker naj bi bakterije potrebovale zrak za razvoj. Zakaj po vašem mnenju manado ne deluje? Mislim, da je nevtralen.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Testni trakovi niso zelo zanesljivi. Poleg tega jih je treba pravilno uporabljati. Za informacijo je treba izogibati se, da trak potopite v vodo, če so na enem traku več testov. Namesto tega na vsak test kapnite kapljico. Biotopol je sredstvo za obdelavo vode, ki ima zelo malo vpliva na parametre vode. Glede zračne črpalke je nikoli nisem uporabljal in ni bilo nobenih težav s bakterijami. Vendar pa bodite previdni pri UV filtru, saj ta uničuje mikrobe, zeleno vodo ter vse bakterije, tako slabe kot koristne. To je prvič, da vidim brezplačno osmozirano vodo, imate izjemno srečo. Očitno so se vam nitrati dvignili, ker je cikel dušika končan. Če je temu tako, potem res morate začeti z menjavo vode. Ne razumem prodajalcev, ki pravijo, da morate to početi postopoma, namen je čim hitreje uravnovesiti akvarij in ne nenehno spreminjati njegovih parametrov. Za konec, manado ni nevtralen. Zadržuje hranila in spreminja parametre, da naredi vodo mehko in rahlo kislo, ker znižuje kh in pH, vendar so trenutne vrednosti previsoke in se bo hitro izčrpal. Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Za osmozirano vodo imam trgovino za domače mojstre z živalskim kotičkom dva koraka stran od doma, kjer kupujemo osmozirano vodo za 0,19 evra za liter, ampak denar dobite nazaj na zvestobno kartico ob plačilu na blagajni. Praktično plačaš prvič in nato plačuješ z denarjem, ki je bil prej naložen na kartico. In poleg mojega dela, še bolje, vrtnarija, ki se začne z "jardi", voda je tam neposredno brezplačna, če imaš zvestobno kartico. V obeh primerih je omejitev 40 litrov na dan. Zato bom jutri zamenjal malo vode. Glede na moje vrednosti bom zamenjal 40 litrov, kar je 20%. Nato bom videl, kako naprej.

Kar se tiče testnih trakov, sem jih dobil z akvarijem. Ko jih porabim, bom prešel na kapljični test.

Hvala za informacije, obveščal vas bom o razvoju.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
V redu je ta sistem za osmozo vode. Vendar pa je treba narediti eno stvar, preveriti kakovost osmozirane vode s testiranjem. Preveriti je treba, da so nitriti in nitrati na ničli kot tudi KH, saj se lahko zgodi, da so rezultati presenetljivi. Lep večer, Lepo pozdravljen, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Dober večer, potrebujem pomoč pri svojih rastlinah. Cryptocoryna začenja postajati rjava in zdi se mi, da tudi elodeja. Včeraj sem zamenjal 40l vode z osmozno vodo. Kar se tiče parametrov, sedaj imam Nitrat 15 Nitrite 0.25Gh 14 po testu z testnimi trakovi, 11 z mojim kapljičnim testomKh 10CO2 sem povečal na 30Zdi se mi, da se cikel dušika ni izvedel, zato bom nadaljeval z opazovanjem v naslednjih tednih, saj se mi ne mudi. Vendar glede gh in kh mislim, da sem sedaj na boljšem.Kar me res skrbi, so rastline. Glede osvetlitve ne vem, kaj naj naredim, nihče mi ne pove iste stvari. 6 ur, 8 ur, prekinjeno na 2, da se ne bi pojavile alge, ki se navidezno začnejo tvoriti po 4 urah osvetlitve. Skratka, malo sem izgubljen.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Pozdravljeni,

Najprej tudi mislim, da cikel dušika ni končan. Začeti bi se moral ali pa se je začel, saj akvarij deluje že 8 ali 10 dni, če se ne motim. Treba je preverjati.

Za ostalo je težko reči brez fotografij in dodatnih informacij, vendar...

Vaša voda ostaja precej trda, zato bodo potrebovali nekaj časa za prilagoditev. Kar zadeva rjavo barvo, je to barva, ki jo zavzame rastlina, ali pa je to rjavkast in lepljiv odlag? Ta obarvanost, ali vpliva tudi na dekor, tla, druge rastline? Kako je s cabombo, spada med prve rastline, kot so kriptokorina in elodeja.

V obeh primerih mislim, da imamo skupni problem z osvetlitvijo.

Ni dovolj svetlobe. Povečajte na 8 ur na dan.

Poleg tega, kakšna je vaša osvetlitev, ali so to T8, T5 cevi ali LED svetila?

Ko ste kupili akvarij, ste vprašali, koliko časa so te luči že nameščene?

Lep pozdrav,
Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Pozdravljeni, moja razsvetljava je originalna LED razsvetljava. Danes sem videl prodajalca v trgovini z gradbenim materialom in tudi on je rekel, da pridem ob 8h, vendar vseeno le 2-krat, ne več kot 4 ure skupaj, da bi se izognil ciklusu alg, očitno. Voda je še vedno trda, bom jo še razredčil z osmozno vodo, da jo bom še spustil. Cabomba se dobro počuti, več njenih stebelc je ravnokar pognalo nov del na koncu. Ni sledi na dekoraciji ali kje drugje, voda je čista, tako da ne mislim, da bi šlo za alge. Po drugi strani pa se zdi, kot da prihajajo novi poganjki za kriptokorine. Morda bodo sedanji listi umrli, vendar prihajajo drugi, spremljam, da vidim razvoj. Morda je to zaradi časa prilagajanja...
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Cikel alge ne obstaja. Če bo moral biti, bo, bodisi 2x po 4 ure ali 1x po 8 ur. Po drugi strani pa to za rastline ni naravno. Deluje lahko glede na rastline, torej je treba preveriti. Pojav alg ob zagonu akvarija je zelo pogost, zato ni razloga za preplah. Vendar pa je treba pomisliti tudi na rastline. Biti morajo v dobrem stanju, saj so direktna konkurenca algam. Če je eno v dobri formi, drugo ne bo in bolje je, da je to v pravi smeri. Za kriptokorino je to značilno za to družino rastlin. Če so stare liste poškodovane, jih odrežite, da se ne razkrojijo v vodi. Nazadnje, bistra voda absolutno ne pomeni brez alg.

Lepo pozdravljen,

Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Pozdravljeni, nekaj novic o mojih rastlinah. Cabomba in elodea dnevno poženeta nove poganjke, torej jima ustrezata. Enako velja za ludwigio, ki je prav tako v dobri kondiciji. Ehinodorus in anubija sta tudi v redu. Cryptocoryna ima poganjke, ki rastejo, vendar še vedno njene preostale liste postajajo rjave, in res mislim, da se oblikujejo alge, toda ni velikega razvoja. Opazil sem pojav limonitih polžev. So bili zagotovo v kateri od rastlin kljub izpiranju. Očitno niso težava, saj jedo alge in odmrle ali bolne rastline. Moj akvarij je precej zaraščen in razmišljam, da bi dodal še nekaj travniških rastlin, zato se zanimam za CO2 komplet, o katerem ste mi govorili, bodisi za dolgoročno uporabo ali vsaj dokler ribe niso na mestu, in potem bom presodil, ali potrebujem stalni komplet. Očitno so kompleti priznanih znamk absurdno dragi, celo dražji od nekaterih akvarijev. To je veliko za regulator in ventil.. Videno imam veliko namestitev doma izdelanih kompletov ali adaptacij na CO2 steklenice za soda..ram. Kaj mi svetujete? Hvala
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Pozdravljeni,Super, če je vse v redu. Kar se tiče CO2, če se odločite za njegovo uporabo, bo to za ves čas. Ne boste ga mogli več ustaviti. Vendar bo treba vašo KH vrednost znižati na največ 6, da se bo lahko uporabljal.Ja, jasno je, da so seti za CO2 dragi. Izogibajte se domačim rešitvam. CO2 je treba uporabljati pravilno. Obstajajo previdnostni ukrepi. Nivo mora biti dober in konstanten.Za manj denarja, vendar še vedno okrog 100 evrov, bi vam priporočil nakup regulatorja z elektromagnetnim ventilom, posebne cevi za CO2 in razpršilnika.Za regulator imate na strani aquastore možnost aquanova za ponovno napolnjive jeklenke. Imajo tudi cevi in razpršilnike. Za jeklenko poskusite najti gašilni aparat CO2 (včasih ga podarijo ali se najde za 15 do 30 evrov), ki ga boste priključili na regulator. Ne obotavljajte se, saj uporaba CO2 ni tako zapletena, vendar je treba vseeno biti previden.Lep pozdrav, Jérémy
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Pozdravljeni,Pozabil sem omeniti polže. Pazite na njihovo razmnoževanje ali celo invazijo. Svetujem vam, da jih odstranjujete vsak dan, kolikor jih vidite. Lahko postane neobvladljivo in zelo neestetsko.Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Hvala za vaš odgovor. Danes sem opravil testiranje vode in res je, nitriti so dosegli vrhunec. Glede alg mi je prodajalec povedal, da je normalno in pogosto, da se pojavijo, posebej ko akvarij še ni stabilen in uravnotežen. Odsvetoval mi je uporabo izdelkov proti algam ali čemurkoli drugemu. Po njegovem mnenju je manj dodatkov ali dopolnil v akvariju, bolje je za ribe in rastline. Rekel mi je, da če težave z algami postanejo problematične, je bolje usmeriti se proti UV kompletu. (Pri njih niso naprodaj, zato mi ga ni poskušal prodati.) Pojasnil mi je, da UV komplet omogoča obdelavo vseh neželenih bakterij, virusov in mikroalg brez dodajanja izdelkov, in da na bakterije v filtru ne vpliva, ker se bakterije zadržijo znotraj filtra in ne prehajajo skozi UV napravo. Svetoval mi je, naj jo uporabljam samo občasno, samo pri prisotnosti alg in ob uvajanju novih rastlin ali rib, da bi se izognili morebitnim okužbam. Pustil sem mu, naj dokonča svoje pojasnilo, in sem mu rekel, da se dobro izide, saj imam UV komplet, ki sem ga kupil skupaj z akvarijem, vendar ga še nisem namestil. Moti me, ker je za uporabo UV kompleta potrebna zunanja črpalka (ki jo prav tako imam), čeprav sem že vse kupil za notranjo črpalko. Mislim, da uporaba obeh črpalk hkrati nima smisla, vendar tudi ne bi smela negativno vplivati. Moj cikel se je začel z notranjo črpalko, torej bakterije že začenjajo biti prisotne v njej, zato jo moram obdržati in imam itak na zalogi dovolj filtrov. Razmišljam, če bi, če uporabljam obe črpalki, morda lahko igral na različne filtrirne medije za optimizacijo filtracije. Ne vem točno, kaj naj storim.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Pozdravljeni,

Izdelki proti algam sicer ubijejo alge, vendar ne bodo rešili problema. Alge se bodo avtomatično vrnile, če vzrok njihovega pojava ni rešen. Poleg tega gre za kemične izdelke. Osvetovanje uporabe vseh teh škodljivih izdelkov.

Da, UV filter ne sme delovati nepretrgoma. Uničuje mikrobe in alge v vodi, torej spore alg, vendar ne bo imel nobenega učinka na že oblikovane alge, torej vidne na dekoraciji ali rastlinah ali tleh. To tudi ni čudežna rešitev. Najboljša rešitev za preprečevanje alg je dobro delovanje akvarija, filtra itd... z zdravimi rastlinami. Osebno ne uporabljam protialgicidov niti UV filtra. Če prav razumem, želite na zunanji filter namestiti UV filter. To se ne naredi tako. Prvič, ker vaš filter ne bo deloval nepretrgoma, le približno 2 uri na dan. Zato filter ne bo koristil. Drugič, za učinkovitejše delovanje UV-ja je potreben počasen pretok, približno 200 litrov na uro, in mislim, da ima vaš zunanji filter hitrejši pretok. Očitno ste namestili modre pene. Za optimizacijo filtra bi bilo potrebno namestiti košare za cirax (biološko filtracijo, najpomembnejšo) blagovne znamke Juwel.

Lep pozdrav,

Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Za notranji filter sem res uporabil modre, zelene gobe za nitrate in črne z ogljem, poleg vate. UV filter, ki sem ga dobil z akvarijem, je od Eheima in se priključi na izhod zunanje črpalke. Če ga ne prižgemo, se nič ne spremeni, samo pretoči se skozi. Za zunanji filter, ki ga imam (Eheim Pro4+), mi je gospod dal keramične cevke in vrečke z ogljem. Ker imam opremo, jo bom uporabil; idealno bi našel neuporabno notranjo črpalko Juwel. Lahko bi odrezal konec s tesnilom, da bi prilagodil sesanje zunanje črpalke nanj. Tako bi uporabil notranjo filtracijo z gobami kot veliki pred-filter (ker imam zaloge) in bi dal v zunanji filter biološke filtrirne mase. To bi preprečilo, da bi hkrati delovali dve električni črpalki. Pretok je nastavljiv na zunanji črpalki, kar je dobro. Mislim, da Juwel črpalka daje premočen tok, kar ustvarja precejšen tok vode. Vidim, da nekatere vrste rib tega ne marajo, druge pa. Katero maso bi mi priporočili za zunanji filter?
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Mislim, da sem razumel, vendar uporabite samo en filter, ne zapletajte si stvari. Kot biološki filtrirni medij dobro delujejo Juwel Cirax. Uporabljam jih v mojem akvariju Rio 240. Sicer pa sta na voljo tudi Sera Siporax in še boljši Matrix Seachem, ki ga lahko date v košare ali vrečke. Matrix uporabljam v mojem 180-litrskem akvariju. Za izhod vode lahko usmerite tok, ampak se ne skrbite, to ne bo motilo rib. Lep pozdrav, Jérémy

Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
V redu, torej ali razvijem svojo notranjo filtracijo ali preklopim na zunanjo. Če preklopim na zunanjo, bom poskusil prilagoditi sesanje v izvirnem filtrskem bloku. Mislim, da je zunanji filter vseeno bolj učinkovit, sicer morda ni nujno potreben, vendar ima večjo zmogljivost filtriranja v smislu prostornine, zato je morda tudi vzdrževanje preprostejše, še posebej, če moram malo prenaseliti akvarij zaradi rastlin.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Ni treba nadgrajevati notranjega filtra. Če ga spreminjate, je to najcenejša in najpreprostejša rešitev. Ko bo akvarij star 3 mesece, bo treba očistiti modre spužve, ki jih, kot opominjam, čistite z vodo iz akvarija med menjavo vode in ne pod pipo. Očistite fine in eno grobo ter drugo grobo zamenjajte s ciraxom. Čez naslednje 3 mesece izperite grobo modro spužvo in cirax ter dodajte novo fino spužvo in drugi cirax. Vrzite stran fine spužve. Tako boste imeli vato, oglje (kar ni zelo uporabno), zeleno spužvo (ne pozabite je menjati približno vsakih 6 tednov), grobo modro spužvo, dve cirax in fino modro spužvo. Če želite namestiti zunanji filter, resda povečate prostornino filtrirnih mas, vendar je tudi dražje, zato ... Jaz ga ne bi namestil na notranji filter, temveč samostojno. V tem primeru ga opremite in ga zaženite hkrati z notranjim, in ko bo naseljen, razstavite drugega. Zunanji filter ima prednosti in tudi slabosti. Odločitev je vaša.
Prekomerno število rib je namenjeno zagotavljanju nekoliko več naravnega CO2 rastlinam, v tem primeru pa se izogibajte vznemirjanju zaradi črpalke na površju. Izpustno cev znižajte. Ampak dobro, to res ne bo rešilo problema, če vašim rastlinam primanjkuje CO2, še posebej, če je akvarij zelo posajen.
Zdaj pa morate vedeti, kaj storiti in se držati tega, saj ste šele na začetku. Akvarij se mora resnično uravnotežiti. To traja približno 6 mesecev.
Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Moram se odločiti... ne vem, kaj bi bilo najbolje. Prednost originalnega filtra in črpalke je, da nič ne štrli ven in da je črpalka skoraj neslišna. Zunanja črpalka povzroča malo več hrupa, omogoča mi, če je potrebno, uporabo UV kompleta (upam, da ga ne bom potreboval uporabiti, saj to ne bi bil dober znak). Kar se tiče stroškov vzdrževanja, si ne morem predstavljati. Filtrirni mediji na debelo za zunanji filter so malo dražji, ne vem, kako je s trajanjem. Predvidevam, da bo treba medije notranjega filtra menjati malo pogosteje, ker so manjši.

Dejansko, če ne bi imel zunanje črpalke in UV kompleta, sploh ne bi razmišljal, ostal bi pri originalu. Razmišljam, da je škoda imeti takšno opremo in je ne uporabljati, morda hočem preveč narediti, da bi dobro začel.

Želim, da je akvarij uravnotežen med ribami in rastlinami. Če bom moral dodati CO2, sem našel dostopne gasilne aparate, vendar še čakam, ker se za zdaj rastline dobro počutijo takšne, kot so. Elodea je zrasla skoraj 20 cm in cabomba okoli 10 cm. Druge počasi rastejo.

Hvala za nasvete v vsakem primeru, res je težko ne biti zmeden in napraviti napake.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Ne glede na velikost filtrene mase sta vzdrževanje in trajnost enaka. Lahko tudi prodajate filter!!!!! To je šele začetek in še naprej se boste učili. CO2 ni obvezen, v tem primeru ne sadite gosteje. Poleg tega imate enostavne rastline. Vse je v redu in to je dobro. Na začetku vam priznam, da sem se bal za vas. Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Dober večer, nekaj novic. Prve ribe sem v akvarij vstavil pred enim tednom. Jato 8 inesi neontet (bilo jih je samo 8, vzel sem vse). Prilagoditev je bila odlična, malo sramežljivi so bili dva dni, od takrat pa živijo svoje življenje po celem akvariju. Druga aklimatizacija je bila včeraj in danes, samo samčki gupijev različnih vrst. Prvi trije, ki so prispeli včeraj, so bili sramežljivi do prihoda njihovega prijatelja nocoj, takojšnja prilagoditev v tem primeru. Ravno sem opazil, da eden plava nenavadno, ima popolnoma poškodovano plavut, videti je ogrodje plavuti, vendar skoraj ni kože. Moral je biti v bitki v trgovini z živalmi. Misliš, da se to lahko pozdravi? Ker se zaradi tega utrudi in počiva na rastlinah, da si opomore. Hvala
Fany
36 sporočila
fany fr
Pravkar je umrl, mislim, da je bil preveč v slabem stanju in izčrpan. V trgovini z živalmi jih je bilo veliko v akvariju, nismo opazili, da je poškodovan. Videl sem ga, ko sem ga vzel iz vrečke...
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Pozdravljeni! Ni zelo resno s strani trgovine z živalmi. Preverite v prihodnjih dneh, da ne bodo prizadeti še drugi. In bodite prepričani, da ne gre za bolezen, kot je gnitje plavuti. Ne razumem, zakaj vam je prodajalec dal samo samce gupijev. Za ravnotežje in preprečevanje konfliktov običajno dajemo enega samca na tri samice.
Fany
36 sporočila
fany fr
V vseh treh hišah za male živali, kamor hodim, strogo ločujejo samce in samice. In vsakič, ko sem tam, mi prodajalci povedo enako. Če želimo imeti mladiče, potem en samec za 2 ali 3 samice. Če pa mladičev nočemo, potem samo samci, ki očitno zelo dobro živijo skupaj, če ni samic. UV komplet sem zagnal, da bi omejil kakršnokoli kontaminacijo. Kakorkoli, ostali se dobro razumejo, tudi z neoni, in živijo svoje življenje po celem akvariju. Neonke spijo na dnu in gupiji na površini, vsi skupaj. V roku enega tedna bom dodal še corydoras ribe za na dno in verjetno mi bodo dali še red cherry kozice. Rečeno mi je bilo, da bi lahko dodal par teritorialnih rib, kot je pritlikavi gurami. Kaj menite o tem?
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Da, skupno pakiranje chuna in lalia je mogoče. Živita v paru. So teritorialni, vendar načeloma nimajo težav z drugimi ribami. So precej plašne in boječe. Potrebno je preveriti, če so parametri vode primerni zanje, saj imajo raje sladko vodo. Večji gurami vrste so nekoliko manj občutljivi na parametre vode. Lep pozdrav, Jérémy
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
V trgovinah z živalmi so gupiji ločeni in to je normalno. To je bolj praktično za njih, ko jih je treba ujeti. Ni jim treba ločevati med nakupom samcev in samic ter prav tako preprečuje razmnoževanje. Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
V redu, hvala, bom to preveril. Opazil sem tudi, da v vsak akvarij z gupiji dajo enega bojevnika in zdi se, da se dobro razumejo. Povsod berem, da mora biti bojevnik sam, očitno pa ni nujno.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
To je odvisno od trgovin z živalmi. Za bojne ribe se potrebuje en samec. Lahko se doda več samic, vendar potrebujejo poseben akvarij in jih ne smemo mešati z drugimi ribami. Živijo v mirni vodi, vendar potrebujejo vodo s temperaturo vsaj 26 stopinj. V trgovinah za živali so vzdrževane nekako v kozarcu in so prodajane pod tem vtisom, kar pa je popolnoma napačno. Treba je dobro prodati, čeprav to pomeni povedati karkoli, žal pa to deluje.
Lepo pozdravljen, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Pozdravljeni, potrebujem pomoč. Imam še enega guppyja iz iste serije kot tistega, ki je umrl, in kaže vse simptome plavutne gnilobe. Zjutraj mu je manjkal kos repa in ta se je začel črniti. Mislim, da so bili že v trgovini za male živali bolni. Glede na hitrost širjenja ne mislim, da ga lahko pozdravim. Tako ali tako nimam pri roki ničesar. Vključil sem UV luč, v upanju, da omejim tveganje kontaminacije drugih, vendar sem skeptičen. Ne vem prav dobro, kaj naj naredim.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Pozdravljeni,

UV svetilka bo ubila mikrobe v vodi in preprečila kontaminacijo drugih rib. Na žalost za tiste, ki so že okuženi, to ne bo pomagalo. Obstajajo sicer zdravljenja, ampak osebno se izogibam zdravljenju celotnega akvarija. Vse gupije bi bilo treba izolirati v drug akvarij za zdravljenje in ni 100 % uspešnosti. Takoj odstranite bolne ribe, ko se pojavijo simptomi. Preverite parametre vode, saj lahko bolezen sproži stres, nenadna sprememba parametrov, poškodba, onesnaženje vode itd...

Obiščite trgovino za živali in se posvetujte z njimi, če so imeli drugi podobne težave.

Seveda, nič novih rib ne uvajajte.

Bolezni so nadloga. Sam sem jih že imel pred časom in nikoli nisem res uspel rešiti ribe.

Lep pozdrav,

Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Odločitev je bila sprejeta, da skrajšamo njegovo trpljenje (tehnika z eteričnim oljem nageljnovih žbic). Do telesa je bil že nekročen in od začetka je počival na površini, medtem ko vsi drugi normalno živijo svoje življenje. Upam, da se to ne prenese na druge. Od te sorte in istega nabora je ostal le še eden. Za zdaj nobenih simptomov ne kaže, živi svoje življenje z ostalimi. Mislim, da je bil problem že prisoten v trgovini z živalmi. Jutri bom testiral svojo vodo s kapalnimi testi. S trenutnimi trakovci nič nenormalnega ni bilo opaziti, vendar se mi zdi to zelo nenatančno. Verjetno bom kupil kovček s kapalnimi testi, vendar ne vem, katerega naj izberem.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
V redu. Kovčki za testiranje so precej dragi in nekateri testi niso potrebni. Najpomembnejši so KH, nitriti, nitrati in fosfati. Kadar skrbno vzdržujemo akvarij in je vse v redu, testiranje ni zelo koristno, vendar pomirja, ko testiramo in potrdimo, da je vse v redu. V primeru težav pa smo veseli, da jih imamo. Jaz jih kupujem posamično in znamke JBL. Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Gospa je opazila, da so tudi drugi gupiji začeli kazati simptome, zato je odnesla vodo na testiranje in posnela fotografije, da jih pokaže prodajalcu iz trgovine za male živali (ki se je do sedaj izkazal za kompetentnega in logičnega). Tako je bil on odločen, da gre res za gnilobo plavuti in ker je več rib prizadetih, je potrebno celoten akvarij obravnavati s Tetra General Tonic Plus in počakati en teden. Drugače je moja voda glede na parametre popolnoma v redu. Bomo videli, če bom v prihajajočih dneh opazil še kakšne izgube.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
PozdravljeniOk, vendar bo treba še vedno ugotoviti, od kod to izvira. Veliko sreče in uspeha. Priložnosti za uporabo takšnih izdelkov ni. Treba bo preveriti, a paziti na poobdelavo glede na sestavo izdelka.

Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
To se je zgodilo z ribami iz Jardilanda. Prodajalec iz trgovine z gradbenim materialom, ki mi je svetoval, mi je rekel, da so lahko ribe prenašalci, a simptomov ne pokažejo takoj. Pogosto jih stres prevoza oslabi in razvijejo bolezen. Po zdravljenju je potrebno narediti menjavo vode skoraj do polovice., (Vseh podrobnosti nimam, to je zjutraj uredila gospa). Očitno, če se bolezen pravočasno odkrije, je prodajalec zaupljiv. Povedal nam je, da če v 72 urah ne bomo imeli izgub, bo to dober znak.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
V redu boste videli. Med zdravljenjem ni premoga v filtru. Ko enkrat opravite menjavo vode, takrat da, 50% in takrat filtrirajte nekaj dni na aktivnem oglju, da odstranite vse sledi zdravljenja in ponovna uvedba bakterij za filter bi bila po mojem mnenju zanimiva. Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Da, prodajalec mi je rekel, naj ne dodajam oglja in naj med zdravljenjem ugasnem UV svetilko. Po menjavi vode bom dodal denitrol. Kljub temu sem razočaran, moji neonke so bile odlične in tudi ostali gupiji. Upam, da mi jih bo uspelo rešiti. Hvala.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
To je vse v korist trgovine za male živali, vendar vseeno ne resno. Prodaja rib, zdravljenje itd., nato pa nakup novih rib. Reči, da so lahko prenašalci, ki se lahko pokažejo kasneje, je lahko rečeno in jim odvzame odgovornost. Vraga še, kakšna trgovina! In najhujše je, da jih je polno takih. Koliko ljudi mi pravi, da jim ne zaupajo zaradi slabih izkušenj ali slabega slovesa. Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Pozdravljeni, po čiščenju in menjavi polovice vode v akvariju pred približno tednom dni je vse v redu. Želim dopolniti svoj akvarij z ribami, ki jedo alge, kot so otocinclusi, vendar imajo raje kislo vodo, za razliko od mojih gupijev in platyjev. Zato iščem ribe iste vrste, a združljive z mojimi. Imam že nekaj corydorasov za dno. Vsa moja populacija je zdrava, razen enega izmed mojih platyjev, ki ga dva moja gupija nadlegujeta. Zato sem spremenil dekoracijo, da sem ustvaril nove skrivališča. Mislim, da je mojih platyjev premalo, saj jih prodajajo v setih po 3. Nisem hotel dodati preveč rib naenkrat, zato sem vzel samo en set, težava pa je morda v tem, ker jih je samo 10. Ne vem, ali naj vzamem več platyjev ali ne. Po menjavi vode se je moj pH precej dvignil. pH 7.8, GH 8, KH 5. Če še enkrat uporabim osmotsko vodo, ali obstaja možnost, da bo GH in KH prenizek?
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Pozdravljeni

Vaši parametri so normalni. Normalno je, da je pH visok. KH je 5, zato je možno spremeniti, kar se tudi zgodi, vendar se povečuje, saj ni dodano nobeno kislinsko sredstvo, kot je CO2 ali kaj drugega. Če tega ne želite uporabiti, obstaja druga rešitev za znižanje pH, in sicer dodajanje šote v filter, vendar obstaja tveganje, da bo voda nekoliko obarvana. Vendar pa je učinkovito. Otocinclusi so najboljše ribe za prehranjevanje z algami. Dobro jih je treba aklimatizirati, saj so občutljive. Skupina 10 je primerna. Ribe so diskretne, a zelo učinkovite. Jaz jih obožujem.

Lep pozdrav, Jérémy
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Ponovno zapiranje vode ne bo pomagalo. pH bo še bolj nestabilen in nevaren, vedno bo visok.
Fany
36 sporočila
fany fr
Pozdravljeni, začel sem gledati kit-e CO2 in videl sem tudi mahovje. Oklevam, mah je preprostejši in cenejši, vendar ne želim obarvane vode in predvidevam, da se temu pojavu ni mogoče izogniti... Uspešno sem znižal pH na približno 7,4, odstranil sem kamne, za katere mislim, da so bili apnenčasti, in jih zamenjal z granitom.Vzel sem 5 otočinklusov zaenkrat in ponovno dodal 3 platije. Gupiji so se nekoliko umirili in še pomembneje, platije se ne pustijo več tako. Vprašanje glede kitov CO2, pH bo padel med dodajanjem CO2, vendar bo ponoči, ko se dodajanje ustavi, narasel. Ali bo učinek nihanja večji v primerjavi z naravnim nihanjem ali ne? Če je kit CO2 komplet s pH sondo, lahko omejimo nihanje, brez sonde pa se bojim, da bo nihanje pH veliko in slabo za ribe. Treba se je odločiti, resno razmišljam o prehodu na večji volumen. Akvarij, ki je bil sprva namenjen moji hčerki, je postal moje veselje in rad bi imel istega, le malo večjega (350l), da bi izboljšal moje nasade. Če se odločim za mah, ali poznate katerega, ki manj obarva vodo? Hvala.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Pozdravljeni. Osebno ne uporabljam sonde za CO2. Ne zdi se mi prav, ker bi v dobro zasajenem akvariju neprestano prižigala/ugasnila čez cel dan. Tako bi res imeli konstanten pH, vendar to ni pomembno, pomemben je nivo CO2 in s sistemom sonde se bo nihal, kar pa rastlinam ne ustreza. Brez sonde, ko se CO2 vklopi, se enakomerno dozira čez cel dan. Seveda je treba najti pravilno doziranje. Ponoči pH ne bo preveč niha, ker rastline ne porabljajo CO2.

Turba sem uporabil enkrat in moja voda se ni preveč obarvala. Vendar se ne spomnim katere znamke. Pozanimajte se na spletu o lastnostih različnih znamk.

Lep pozdrav, Jérémy
Fany
36 sporočila
fany fr
Hvala za informacije, preveril bom, kaj se bom odločil in predvsem, če bom podlegel in izbral večjo velikost.
Jérémy
155 sporočila
jérémy fr
Jaz vam svetujem, da ostanete pri tem, ga izboljšate in pridobite vse znanje. In potem boste čez tri mesece želeli 450 litrov!!!!!!Vse ob svojem času. Dober akvarij z 200 litri ali 400 se ne razlikuje veliko, vendar stane precej več. Naučite se osnov.
Fany
36 sporočila
fany fr
Zdravo, no, popustil sem. Našel sem takšnega, kot je moj, a s prostornino 450 litrov. Nisem se mudil, vendar se je tako zgodilo in že imam nekoga, ki mi bo odkupil prejšnjega. Vendar pa pri postavitvi ne želim delati kot pri prvem. Ostal bom pri podlagi Aquabasis kot osnovni plasti, vendar ne želim uporabljati manada. Glede barve nisem navdušen in zdi se mi prelahko, malce težavno je s pritrditvijo nekaterih rastlin (morda ni dovolj debelo) in pri čiščenju dna pogosto posesam precej manada hkrati. Raje bi uporabil pesek, kot je sansibar, vendar se bojim, da bo enako. Torej vprašanje: pesek ali gramozi? Kar se tiče populacije, pa je ne nameravam takoj spreminjati. Želim počakati in se še naprej učiti, da ne bom razočaran, če se kaj slabo izteče.
Fany
36 sporočila
fany fr
Pozdravljeni, torej po pregledu različnih možnosti in zaradi skupne teže akvarija bom ostal pri manadu. Vendar pa sem pred nekaj dnevi začel opažati zelene filamentozne alge. Poskusil sem torej najti vzrok. Popoldne zapiram žaluzije, da preprečim presežek naravne svetlobe, čeprav ta ni neposredna. Po drugi strani pa sem nekoliko povečal trajanje osvetlitve, da bi spodbudil rast rastlin. Rezultat je, da rastline bolje rastejo, moj lokvanj se je potrojil v nekaj dneh. Kar se tiče alg, ni veliko sprememb, a postajajo bele...? Ali je to normalno ali ne? Hvala

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo