Forum za akvaristiko

problem NO3

4 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
Herve
20 sporočila
herve fr

Pozdravljeni,

Imam velik problem z nitratom, ki se ga nikakor ne morem znebiti. Zamenjal sem 150 litrov od 600, in sicer z vodo iz dna akvarija, a brez uspeha.

V filter sem dodal bakterije, misleč si, da to ne more škoditi, a spet brez uspeha. Izvedel sem tudi obdelavo proti nitratu, vendar nič ne pomaga.

Tri tedne se že borim brez uspeha, izgubil sem že nekaj rib, moja raven nitrata pa se ne premakne.

Nocoj bom zamenjal svoj sistem za ustvarjanje mehurčkov, da vidim, če imam težave z oksigenacijo.

Če imate kakšno idejo, bi jo z veseljem sprejel.

Hvala

franck
233 sporočila
franck fr
Glavni vzroki za porast nitritov

- pomembno onesnaženje, posledica prekomernega hranjenja

- onesnaženje zaradi neodstranjene trupla rib ali polžev iz akvarija

- zdravljenje akvarija z razkužilom , ki uniči bakterije, ki razgrajujejo nitrite.

- velika menjava vode in čiščenje filtra hkrati, kar zmanjša število koristnih bakterij.

- namerno ali naključno ustavitev filtra, kar zaradi pomanjkanja kisika povzroči smrt bakterij, ki razgrajujejo nitrite.

Raven nitritov mora biti vedno 0. V primeru nesreče z njihovim porastom je potrebno hitro reagirati z menjavanjem vode in dodajanjem živih bakterij (za hitrejši učinek). Prav tako je dobro vodo maksimalno prezračiti in v kritičnih primerih prenesti ribe v drugo vodo, dokler se raven nitritov ne zmanjša.

Glavni vzroki za previsoko raven nitratov

Raven nitratov mora biti nižja od 15 mg/litra. Nad to vrednostjo postane nevarna za ribe. Če raven nitratov preseže 25 mg, so tukaj nekateri možni vzroki:

- Preveč hrane

- Prevelika naseljenost akvarija (nikoli ne presežite 1 cm rib na liter, kar velja le za male ribe. Velike ribe, kot so diskusi ali skalari, pa potrebujejo 50 litrov vode samo zase)

- Slabo vzdrževanje akvarija : premalo pogoste menjave vode, odmrle listi rastlin pustite v akvariju, filtrirni material preveč umazan ali v slabem stanju...

- Menjava vode z vodo, ki je bogata z nitrati (redko)

Rastline igrajo vlogo pri uravnavanju ravni nitratov, saj jih porabljajo za svoj razvoj. Zato je pomembno, da je akvarij pravilno zasajen, kadar to okoliščine in prebivalci omogočajo

To so glavni parametri vode, ki jih je treba poznati v akvaristiki. Obstajajo še mnogi drugi, kot so fosfati (strupeni), železo (nujno za rastline).

Pomembno je, da upoštevamo potrebe rib, redno vzdržujemo akvarij in se ne igramo s kemijo : ni potrebno kupovati »čudežnih« izdelkov, ki naj bi spreminjali parametre (pH, nitrati...). Lahko so nevarni in popolnoma porušijo ravnovesje. Redni testi omogočajo preverjanje kakovosti vode. Obstajajo testni lističi ali kapalke, različnih vrst. Kapalni testi so, čeprav dražji, natančnejši.

Hitro rastoče rastline, kot je npr. ceratophyllum demersum, so dragoceni zavezniki pri boju proti presežku nitratov, ki služijo kot gnojilo.

Cladophora
Herve
20 sporočila
herve fr

Pozdravljeni,

hrana, vse mora biti pojedeno, ne da bi karkoli padlo na tla. Dajem majhne odmerke hrane počasi, na vsake pol meseca posesam dno.

Nimam mrtvih rib, takoj ko opazim ribo, ki ni v redu, jo dam v inkubator.

Ne obdelujem vode z dezinfekcijskim sredstvom

Filtracije ne ustavljam, imam dva filtra, enega na vsakem koncu akvarija

Glede rib sem na manj kot polovici kapacitete mojega akvarija, to je 600 litrov

Izvedel sem menjavo vode (preizkušena pred dodajanjem) in dodal bakterije, brez rezultata, ter na koncu uporabil produkt, ki naj bi imel vpliv na NO3, a spet brez večjega učinka.

Vse je enako kot vedno v zadnjih 20 letih, toda zdaj nič več ne deluje prav, in ne razumem zakaj.

In tretja riba je umrla!!!!!!!

Monique
4 sporočila
monique fr
Pozdravljeni, ali ste našli ravnovesje v vašem akvariju? Imam isto težavo, čeprav imam zelo zasajen akvarij... in majhne ribice, okoli 40, kot so tetre in kardinalke... prišel sem do 250 mg/l v 250-litrskem akvariju... zamenjal sem vodo in sem na 75 mg/l... bom ponovno zamenjal vodo, a sem skeptična glede vzroka te spremembe. Z vsemi rdečimi češnjevimi kozicami, ki jih imam, če bi kakšna žival umrla v kakšnem kotu, bi bila hitro "pospravljena"... ostanejo mrtvi listi, ampak zakaj zdaj, ko ta akva deluje že več kot eno leto?
Michel
470 sporočila
michel fr
Pozdravljeni, test številka 3 - trakovi ali kapljice?

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo