Potencial gnilobe plavuti bojevniške ribe
1 odgovor
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
1 sporočila
antoine
Pozdravljeni, že 2-3 tedne ima moj bojevnik poškodovano plavut, ki je na mestih nekoliko natrgana, brez belih pik. Voda se menja na polovico vsak teden, akvarij je zasajen, ima naravni pesek in ogrevan je na 25°C. Prosim za pomoč.
2 sporočila
rodrigue
Nisem strokovnjak za Betta ribe. Kolikor se spomnim, ne potrebujejo močnega toka in gretja, lahko dobro živijo v trdi vodi (če se prav spomnim). Nato sem našel tole na internetu, upam, da ti bo pomagalo pri zdravljenju gnilobe plavuti. Pogosto naveden vzrok je stres. Treba je popolnoma zamenjati vodo v akvariju. V nekaterih primerih, še posebej če zgodaj odkrijemo gnilobo, lahko zadostujeta catappa ali sol. Drugače je potrebno poskusiti zdravila "na slepo". Tetraciklin daje odlične rezultate, vendar ga moramo najprej pridobiti. Nato dodamo protiglivično sredstvo. Pomembno je, da vodo menjamo vsaj enkrat na dan, pri tem pa ohranjamo isto zdravilo. Nadaljevati moramo, dokler plavuti ne nehajo krajšati. To lahko traja več tednov. Pozor, to deluje samo pri manj napredovani gnilobi plavuti. Nekateri komercialni izdelki so lahko učinkoviti, na primer Témérol, Sera Backtopur ali mélafix. Vedno uporabite zgoraj navedeni protokol. Tudi FMC se zdi, da daje dobre rezultate.