Imam 200l akvarij in rad bi vedel, kakšno populacijo bi lahko imel v njem?
Dober večer,
za začetek je 200 l popoln; v njem lahko ustvariš res lep amazonski akvarij (tako sem sam začel).
Oglej si poglavje "Izdelava akvarija"; pripravljeno je prav za to in odgovori na mnoga vprašanja.
Potem lahko razvijemo debato dalje.
Akvaristično.
Dober večer,
nič hudega za to.
Se vidimo kmalu.
Akvaristično pozdravljeni.
Pozdravljeni,
najprej je treba poudariti, da za začetek ni potrebno imeti rib, le paziti morate na njihove potrebe.
Postaviti bo potrebno ribe za vse tri plasti (dno, sredino, površje):
- dno: koridorasi (aenus, leopard, ...) vedno v skupini najmanj 5 ali 7 (ker so to skupinski ribe);
- površje: leteče sekire (pomembno je, da je površje dobro pokrito, saj radi odletijo) v skupini 5; če lahko, poskusi z steklenimi somiči (prozorni, čudoviti), vendar v skupini 10 (potrebujejo veliko svojih sorodnikov, da se ne stresirajo);
- sredina: barbusi, črne vdove, krvavo srce (vse po 5); ali pa neoni (če daste kardinalne neone, potrebujete temperaturo 26°C in jato 10); serpae, ...;
- drugi: lahko postavite tudi en labijo bikolor (pomembno je, da je SAMO EN), to ne bi smelo povzročiti težav; ancistrusi (3) in nikakor plekostomusi (v tem primeru je treba dodati korenino (po tem, ko ste jo dobro prevreli, saj je treba čim bolj omejiti "sproščanje" tanovalcev (korenina mopani je boljša)), ker te ribe potrebujejo za žvečenje lesa za svojo črevesno prebavo; lahko dodate tudi ramshorne polže (okrogle polže), ki bodo očistili rastline alg, ki rastejo na njih, ne da bi jih poškodovali).
Vendar, če nekoč doživite velik vdor polžev (morda zaradi prekomernega hranjenja ali česa drugega), ne uporabljajte kemičnih izdelkov, ampak 3 smejalne ostriže (ne manj), ki pojedo polže (v tem primeru seveda ne bo več ramshorne polžev).
Menjava vode 25 l./teden.
Akvaristično.
Pozdravljeni,
Citiram Jean-pierrea K :
"lahko dodaš tudi enega dvobarvnega labea (pozor SAMO EN), to ne bi smelo povzročiti problema; trije ancistrusi in predvsem nobenih plekostomov (v tem primeru je treba dodati korenino (po tem ko je bila dobro prekuhana, ker je treba čim bolj preprečiti "sproščanje" tanina (mopanijeva korenina je boljša)) ker ti ribe potrebujejo glodanje lesa za črevesni tranzit"
- Epalzeorhynchos bicolor (Labeo): Pozornost, ko ta riba odraste, postane zelo agresivna in ne okleva napadati celo večje ribe od sebe.
-Ancistrus: Za razliko od Hypancistrus zebra L46, Pekoltias compta L134 in drugih Loricarias, ancistrusi ne potrebujejo lesa za pomoč pri prebavi celuloze. Za njih je les v obliki korenin naravno sredstvo za skrivanje pred svetlobo. Poleg tega tanin, ki se sprošča iz korenin, pomirja ribe v jantarjevo obarvani vodi. Po opravljenih študijah o stresu pri ribah tanin znatno zmanjša stres in anksioznost pri ribah.
"Po drugi strani, če nekega dne dobiš veliko invazijo polžev (morda preveč hrane ali kaj drugega) ne uporabljaj kemičnih izdelkov, ampak dodaj tri klovnaste botie (ne manj), ki pojedo polže "
- Chromobotia macracanthus (Botia): Za ustrezno namestitev potrebujejo vsaj 500/600L, ker zrastejo zelo velike.
Alain
Dober večer Alain,
glede labeo ribe, izgubil sem jo, ko je bila velika več kot 12 cm. Takrat nisem imel nobenih težav z ostalimi ribami (če se prav spominjam, sem jo imel več kot 2,5 leta);
glede klovnovih botij, preden dosežejo velikost, kot je prikazano, je še kar nekaj časa, v enem od akvarijev, ki jih vzdržujem, merijo 10/11 cm. po 4 letih in ko bodo prevelike, bom poskrbel za to z javnim akvarijem;
glede ancistrusov pa, no, danes sem se nekaj naučil, kar pokaže, da se učimo vsak dan.
V akvarijskem duhu.
Hvala za vsa ta odgovora, vaši nasveti so mi zelo dragoceni. Glede rib na dnu, sem se že odločil za corydorase in vem, da potrebujejo fin pesek, ki jih ne poškoduje, kar kvarc zagotovo ni. Rad bi vedel, ali lahko dodam par Apistogramma cacatuoides, ker so mi izjemno lepi. Še enkrat hvala za vaše nasvete. Rad bi vedel, ali so neonke in kardinalke bolj ribe za hladnejšo vodo.
Ali je bolje za rastline, da jim dodam hranljivo podlago ali gnojilo v obliki kapsul?
Pozdravljeni,
- Če imaš kot dnoživljače samo korydorase, lahko par Apistogramma najde svoje mesto. Ti pritlikavi ostrižniki se drstijo na skritem substratu, zato bo treba urediti dve območji za skrivanje, ki jih lahko naredite iz ležečih cvetličnih lončkov ali dveh polovic kokosovega oreha.
- Neonke živijo v "hladni" vodi (22/23°C), medtem ko so kardinalke raje pri vsaj 26°C. Moje živijo skupaj z diskusi pri temperaturi 29/30°C. Za neonke je temperatura več kot 24/25°C pogosto sprožilec bolezni (bolezen neonk), ki je zelo pogosto smrtonosna.
- Za dober razvoj rastlin je priporočljivo uporabiti substrat pokrit s spiralnim peskom. Rastline, ki lahko brez tega obstanejo, so omejene (Anubias, Microsorium, Vesicularia, Ceratophyllum, Riccia, Ceratopteris)
Za Jean-pierra K :
Oprosti, da ti to povem, ampak Botia dolga 10/11 cm, po 4 letih v akvariju pomeni, da ni imela potrebnega prostornine za pravilno rast. Vsaj 15 cm bi morala meriti že pri 2 letih.
In to nas pripelje nazaj do te stare teorije, ki jo je nujno pozabiti, in sicer: riba se prilagodi na količino vode, ki jo dobi. Res se prilagodi, to je dejstvo, vendar na račun normalne rasti in pogosto je to vzrok za notranje deformacije.
Torej, v istem smislu, zakaj se zgrozimo nad zlato ribico v 20 litrih, Betto v 12 centimeterski kocki in izjavimo, da je normalno imeti 3 Botias v 200 litrih?
Alain
Hvala za tvoje dragocene nasvete Alain, ampak kaj je valjani pesek?
Glede aspitov v mojem litražu je bolj par kot arhem, mislim?
Strinjam se s tabo glede lokov, to so ogromne ribe, ko odrastejo!!!!!!! In čeprav bi prišlo do invazije polžev, ne mislim, da bi dal loke not.
Enzo
Pozdravljeni,
- Valjani pesek v nasprotju s presejanim peskom.
Prvi je gladek, brez ostrin, medtem ko ima slednji oštre robove, ki lahko poškodujejo in včasih celo pohabijo ribe z brki, kot so Corydoras, Botias, Pangios kuhlii ...
- Za Apistogramma cacatuoides bi bilo bolje imeti 1 samec in tri samice. Vendar v 200L akvariju se bo treba odreči drugim tlem živečim ribam, saj bi prišlo do stalnih konfliktov.
Če je v akvariju zgolj en par, bo samica nenehno oblegana in bo na koncu izčrpana.
Če je v akvariju trio, se bo oblikoval par, preostala samica pa bo nasilno pregnana, še posebej v času razmnoževanja, in lahko umre.
Z haremom (1 samec in 3 samice) če se oblikuje par, bo ta imel težave s hkratnim napadanjem na dve samicami, kar rešuje probleme socialnosti.
Po drugi strani pa je mnogo drugih vrst apistogramov, ki živijo v parih.
Alain
Hvala Alain, zato razmišljam, da bi si izbral drugo vrsto aspitogramme, poznaš morda katero, ki bi bila barvita in bi živela v paru?
PS: ko rečeš substrat, misliš hranilno zemljo, kajne?
No, moram iti spat, tako da ti bom odgovoril jutri zjutraj, saj začnem ob 10:30.
Ko pravim, da morajo kakaduji živeti v haremu, to pomeni, da se mora par naravno oblikovati v tem haremu. In ko se izberejo, bodo živeli skupaj vse življenje, ostale samice pa se lahko nato odstranijo iz akvarija.
To pomeni, da je nakup samo enega para kot igranje loterije: če se razumeta, je to idealno, če se ne, potem obstaja več možnih situacij: nenehen boj, ki pogosto privede do smrti enega od dveh ali pa medsebojna ravnodušnost rib in odsotnost razmnoževanja.
Alain
Hvala, Alain, ampak res ne vem, kam bi dal še dve samici.
Ampak ali ne poznaš druge vrste, ki bi lahko živela v paru, ker me malo moti, da bi po tem moral vzeti ven še dve samici. Ko pa višje v razpravi govoriš o paru "samica bi bila preveč obremenjena", mislim, da govoriš o drstenju, kajti slišal sem, da naj bi samica skoraj vsake 3 tedne ležala jajca.
In ko govoriš o vrstah aspito, ki lahko živijo v paru, ali to pomeni, da je samica manj obremenjena kot pri kakaduoidih?
Pozdravljeni,
Apistogramma vrste na splošno živijo v haremu, kjer se oblikujejo pari.
Vendar pa obstajajo tudi taki, ki živijo v paru, kot na primer Mikrogeophagus ramirezi (soroden rod) in Apistogramma nijsseni.
Drugi lahko dokaj enostavno živijo v paru brez potrebe, da bi si izbrali partnerja: Apistogramma diplotaenia, Apistogramma trifasciata, Apistogramma borelli ... čeprav jim je življenje v haremu še vedno bolj všeč.
Drugače pa obstaja veliko izbire med drugimi pritlikavimi ostrižniki, kot so Laetacara thayeri, curviceps ali dorsiger, Nanacara anomala, Ivanacara adoketa ...
Alain
Hvala za tvoje nasvete Alain, pogledal bom vse vrste, ki si mi jih predstavil, in morda bom celo razmislil o drugih ribah, ne samo o apistogramah, glede ramireza pa sem veliko slišal, da so zelo občutljivi.
Šel sem pogledat ribe, ki si mi jih predstavil, in med ribami, ki niso apistograme, mi je bil zelo všeč ivanacara adoketa, mislim, da je zelo lep, čeprav so tudi ostale ribe čudovite.
In med apistogramami mi je bil všeč apistogramma diplotaenia, prav tako je čudovit.
Ampak vse te ribe so verjetno precej težko najti v trgovinah, morda bom imel več sreče na borzi.
Torej mislim, da se bom odločil za eno od štirih ali petih vrst, ki niso apistograme, ali za diplotaenia, zato hvala za vseeeee tvoje nasvete, zdaj moram le še premisliti o ribah za odprto vodo in o nekaj drugih ribah za dno, ki bodo corydorasi, hvala ti in morda bom imel še kakšna vprašanja o rastlinah itd., ker bi rad uredil zelo zaraščen akvarij, ne preveč seveda, da bi pustil prostor za plavanje za corydorase in morda bodoče neone in druge.
Če poznas nekatere rastline, ki rastejo precej hitro (kakorkoli že, verjetno bom uporabil hranilno podlago), to bi bilo super, in še enkrat hvala, ker si si vzel čas za odgovor
PS: (postavljam veliko vprašanj, oprosti) Ali je hranilna podlaga lahko škodljiva za ribe?
Enzo
Za hranljiva tla ni, načeloma, nobenih težav, pod pogojem da se seveda uporablja pravilno, kot je navedeno v navodilih za uporabo. Posebej pomembno je, da se plast substrata dobro zmoči in nekoliko potlači, da se preprečijo zračni žepi, ki bi lahko bili gojišče za razvoj aerobnih bakterij.
Osebno uporabljam Aquabasis od JBL. Enostaven je za uporabo, dobro spodbudi rast rastlin in ima dobro razmerje med kakovostjo in ceno. Samooskrben je vsaj eno leto preden je treba začeti dodajati gnojila. Ker je ta substrat razmeroma lahek, ga je treba prekriti z vsaj 4 ali 5 cm peska, da se prepreči njegovo privzdignjenje;
Alain
Hvala za tvoj odgovor Alain, zelo dobro, torej za tla mislim, da bom uporabil enake kot ti, ker jih lahko enostavno najdem (vsaj jaz jih lahko).
Če poznaš kakšno rastlino, ki dobro raste in ni preveč zahtevna glede vode, bi bilo dobro, čeprav to ni preveč moteče, saj jo bom napolnil z osmozno vodo.
Ps: ko praviš, da je treba navlažiti substrat, misliš pesek ali hranilno zemljo?
Živijo,
Oprosti za zamudo.
A) Voda:
Preden napolniš svoj akvarij z osmozirano vodo, bi moral poznati parametre vode iz pipe, predvsem KH (karbonatno trdoto).
Potem moraš določiti KH, ki ga želiš doseči glede na izbrane ribe. To ti bo omogočilo ustvariti idealno mešanico vode iz pipe/osmozirane vode.
Pozor, da ne uporabiš čiste osmozirane vode, saj bi s KH nižjim od 3° pH postajal preveč nestabilen in njegova nihanja bi bila nevarna za ribe.
Za južnoameriški akvarij lahko imaš vodo s pH 6.0/6.2; GH 7°d; KH 4°d; T° 25/26°C.
Torej: 1°) Določiti populacijo rib, pri čemer moraš paziti na potrebe rib (pH, GH, KH); 2°) Ustvariti mešanico (osmozirana voda/voda iz pipe), ki ustreza vsem izbranim ribam.
B) Rastline
Za rast rastlin potrebuješ tudi svetlobo. Za 200L (110x40x50) boš moral tako izbrati med dvema sistemoma: T5 ali T8 cevi.
Ne glede na izbiro, boš moral doseči moč 1Watt na 2Litra, kar v tvojem primeru pomeni 100W, da bo večina rastlin lahko pravilno rasla.
Kombiniranje dveh komplementarnih cevi, kot je "hortikulturna" cev in cev "dnevne svetlobe", omogoča skoraj popoln svetlobni spekter, ki omogoča rasti rastline in daje lepe barve ribam.
Lahko dodaš tudi reflektorje na vsako cev. To omogoča, da se svetloba fokusira samo na površino vode. Pozor, reflektor ne omogoča povečanja moči cevi. 30W bo ostal 30W.
Ps: ko praviš, da je treba substrat navlažiti, misliš pesek ali hranilno zemljo
Hranilno zemljo
Alain
Hvala, Alain, potem se strinjam glede vode. Mislite, da bo v redu, če uporabim 50% osmozirane vode in 50% vode iz pipe, ali je res treba vse izračunati? To mi ne dela težav, vendar živim sam s svojo mamo in pri 11 letih morda nisem preveč vešč v teh stvareh. Če imaš kakšen nasvet glede vrste testa, bi ti bil zelo hvaležen.
Hvala tudi za nasvet glede hranilne podlage - naj jo samo zmočim in ne preveč namočim?
Kar zadeva svetlobo, imam 110 vatov - ali je to preveč agresivno?
Glede vode, živim v pariški regiji in mislim, da voda ni preveč slaba, vendar jo bom kljub temu preizkusil. Kar se tiče rib, imam knjigo z vsemi potrebnimi informacijami in več kot 1500 vrstami rib (našel sem jo šele včeraj), vključno s potrebami glede kakovosti vode. Kaj mislite s čisto osmozirano vodo? Kupujem jo v trgovini za živali, je to problematično?
Mimogrede, nisem ti omenil, ampak moj akvarij je bil prej napolnjen z morsko vodo, zato sem ga temeljito očistil. Zdaj ni več madežev koralina, razen nekaj na dnu, ki jih bom odstranil ta konec tedna. Zanima me, ali je lahko problem, da je bil prej v morski vodi, kljub vsem izpiranjem in čiščenju z gobico?