Alge in začetek akvarija
5 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
3 sporočila
alan
Pozdravljeni, zdaj je že skoraj 15 dni (malce manj), odkar sem kupil in napolnil svoj 180-litrski akvarij. Pozanimal sem se in vem, da je treba počakati vsaj 3 tedne zaradi dušikovega cikla in se izogibati menjavi vode. V mojem akvariju je 7 majhnih rastlin, imam pa tudi hranilni substrat. Težava je, ker so se pred nekaj dnevi pojavile rjave in zelene nitaste alge... Razmišljam o uporabi JBL Algola in o zamenjavi 30 % vode, čeprav sem že naročil nove rastline, ker mislim, da za tako velik akvarij ni dovolj zasajen. Ali bi lahko dobil vaše nasvete?
470 sporočila
michel
Pozdravljeni. Ne počnite ničesar; pojav alg je v akvariju, ki se šele vzpostavlja, normalen. Veliko jih izgine samo od sebe. Predvsem ne menjajte vode; počakati morate na konec cikliranja, da se bakterije začnejo delovati. Če imate filter z aktivnim ogljem, ga lahko odstranite, saj po 15 dneh ni več koristen, postane celo toksičen. Lep pozdrav,Michel
3 sporočila
alan
Pozdravljeni, v redu, najlepša hvala. Ali obstaja nevarnost, da bi alge "zadušile" moje rastline? Ker se rjave alge usedajo na njih, se bojim, da se to lahko zgodi. Kar se tiče filtra z aktivnim ogljem, imam filter Juwel Bioflow M in filter z aktivnim ogljem traja en mesec (tako piše).
470 sporočila
michel
Osebno uporabljam filter na oglje samo po uporabi zdravil, da obnovim ravnovesje vode. Zaenkrat se tvoje rastline še niso ukoreninile, za kar je odvisno od vrste potreben približno en mesec, nato pa bodo alge izginile. Morda se bodo pojavili tudi nekateri polži, večinoma fizidi, kar je dober znak.
Lep pozdrav,
Michel
Lep pozdrav,
Michel
3 sporočila
alan
V redu, najlepša hvala, Michel, že imam že nekaj polžev, ki so se pojavili, zato sem pomirjen. Imam še eno vprašanje: moja voda je zelo trda in ima visok pH. Kupil sem 20 litrov osmozirane vode v trgovini za živali. Ali moram počakati do konca dušikovega cikla, da uravnotežim svoj pH in zmanjšam trdoto vode? Prebral sem, da je bolje počakati, da ne bi motil cikla, zahtevam potrditev.
470 sporočila
michel
Natančno, nič ne dotikaj, dokler se cikel ne zaključi. Po drugi strani pa osmozna voda ne znižuje PH, zmanjša GH in KH. Preden lahko znižate PH, morate zmanjšati KH na največ 4. Po filtraciji skozi šoto se bo tvoj pH lahko znižal, jaz sem padel s 7.5 na 6.5 z uporabo 400g šote za malo več kot 200l. Truffaut ponuja 20l osmozne vode vsak torek, Gamm Vert nima omejitve količine, če porabiš več kot 5€, in Animalis ponuja 40l brezplačno za 10€ potrošnje.