akvarijska tla
Sem začetnik in rad bi vedel, ali je bolje, da pri izdelavi dna mojega 150 l akvarija najprej položim prvo plast substrata in nato še eno plast manada, da bodo rastline bolje nahranjene kot samo z manadom. Hvala
Dober večer, Régine,
za pripravo ustreznega hranilnega dna najprej naredimo hranilni substrat (dobro stisnjen, vlažen, debeline 3 cm, če je substrat v "mešanici zemljišč"), ki ga pokrijemo z dobro opranim Loireskim peskom (debeline 5 cm).
Če nato ni rib, ki brskajo po dnu, ni potrebe po mreži med substratom in peskom; če pa ribe brskajo, je to nujno, sicer postane akvarij blato. Na voljo sem za dodatna pojasnila, dobro je pridobiti informacije, preden začnete.
Z akvarističnim pozdravom.
Dober večer, Régine,
tukaj je mešanica substrata: 1/3 gline, 1/3 pravega šotnega substrata, 1/3 loirskega peska.
Mislim, da Séra prodaja že pripravljeno mešanico.
S pozdravom, ljubitelj akvarijev.
S tem substratom ni treba dodajati gnojila 2 do 3 leta.
S pozdravom, ljubitelj akvarijev.
pozdravljeni,
najlažje je, ko začnete, vzeti aqualit (substrat, ki izgleda kot majhni porozni kamenčki) in ga dati približno 3 cm, kar je 5 ali 6 malih vrečk ali 1 1/2 velike. Nato nanj položite nutrisol ali floredepot, odvisno od znamke, ki jo najdete. Ena velika vedra in ena mala bosta zadostovala.
razporedite ga na ravno, ni potrebe po ustvarjanju hribčkov (ribe bodo vse ponovno izravnale).
naredite črto ob vidnih steklih, nato pa postavite zelo fino mrežo, na primer mrežo proti komarjem.
nato dodajte približno 5 cm zelo dobro opranega peska!
Za vlaženje vsega tega položite globok krožnik znotraj sklede in počasi natočite vodo v skledo... to se polni počasi, a zagotovo brez razpuščanja vsega!
Pri tej vrsti tal je treba vedeti naslednje: z dodajanjem gnojila vsakih 15 dni izmenično tekoče in tabletno gnojilo. tla bodo dobra približno 6 do 8 let.
če ne dodamo ničesar, približno 6 mesecev.
srečno
Pozdravljen :)
Izbira podlage je lahko prava zagonetka, ko si začetnik. Po preizkusu mnogih možnosti, priporočam izbiro glede na tip akvarija, ki ga načrtujete: bolj klasično posajen, zelo posajen ali sploh ne posajen (posebni primeri)?
V primeru klasično posajenega akvarija je preprosta hranilna podlaga tipa Aquabasis (akvarijski humus) s plastjo loirskega peska nad njim povsem primerna in lahko zdrži leta brez dodatkov (odvisno od rastlin).
Ko sem imel Aqualit vrsto let, tega substrata ne priporočam, saj ima tendenco k dvigovanju (ni estetski) in k spodbujanju alg. Kljub temu ga ceni mnogo rastlin, ki zlahka pritrdijo svoje korenine nanj.
Manado je privlačen, vendar je zelo fin in ima nepremišljeno težnjo k vplivanju na parametre vode. Lahko se uporablja z ali brez hranilne podlage spodaj.
Nikoli nisem uporabljal mreže v svojih substratih, zdaj pa je to vprašanje prakse in izbire ;)
Sicer pa se je mešanica, ki jo priporoča Jean-Pierre, izkazala! Danes manj priljubljena, kljub temu zahteva le najti prave sestavine in narediti pravo mešanico ;)
Dober večer,
pravzaprav se je ta tip tal izkazal (in še več), danes pa je manj priljubljen, ker smo vstopili v obdobje, kjer delamo asistenčniške stvari; zdaj je treba vedeti, ali želimo akvaristiko delati pravilno ali ne (in v tem primeru je bolje iti "barvati žirafo").
Za mrežo je nujno, ko damo v akvarij ribe kopalke (to so ribe, ki naravno kopljejo v tla in to čim globlje, kot lahko; niso to na primer corridori). Plast peska debela 5 cm ne bo preveč motena in lahko jo vedno ponovno izravnamo.
Sicer pa sem vedno tu, da delim svoje izkušnje, ker smo vsi enkrat začetniki in se vedno učimo.
Akvaristično.