Forum za akvaristiko

akvarij osvetlitev

7 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
jeremy
5 sporočila
jeremy fr

Pozdravljeni, moj akvarij meri 900 mm / 400 mm / 500 mm, za dvojno steklo debeline 100 mm pa je dodan filterni predel.

Rad bi vedel, kakšno vrsto neonskih T5 ali T8, največ 900 mm, naj uporabim? Vem, da želim imeti ribe, kot so tetrarazbor in žive rastline.

Hvala vnaprej za vaš odgovor.

Sandra
261 sporočila
sandra fr

Pozdravljen Jeremy,

Načeloma:

T8 = napovedanih 7-8000 ur delovanja, kar približno ustreza 18 mesecem funkcije, vendar je priporočljivo, da jih zamenjate enkrat letno (približno vsakih 4500 do 5000 ur), ker se spekter poslabša zaradi premaza, ki obloži cev, ta pa se razkraja in lahko vpliva na spekter ter posledično na alge... T5 = napovedanih 20000 ur delovanja, kar je.... bistveno več, poleg tega pa omogoča boljši izkoristek, daljšo življenjsko dobo. Da ne omenjamo električne porabe, ki je na koncu manjša. Potrebno jih je zamenjati vsakih 15000 ur (približno vsake 3 leta....) T5 so vseeno precej močnejši in naredijo akvarij in luske veliko bolj barvite. "So močnejši, zato porabijo več in naredijo ribe bolj barvite, vendar to vseeno večinoma odvisno od tipa uporabljenih neonskih luči. S prevladujočo modro, rdečo, belo...

Upam, da ti bo to pomagalo pri izbiri...

Se kmalu vidimo!

jeremy
5 sporočila
jeremy fr

Pozdravljena Sandra, hvala za tvoj odgovor. Torej, če sem prav razumela koncept, potrebujem eno roza neonsko luč za rastline in eno belo za ribe, kajne?

Potem bi verjetno izbrala T5, vendar sem začetnica in ne vem, katera moč v vatih bi bila najbolj primerna.

In katere neone naj izberem, mi lahko pomagaš?

Sandra
261 sporočila
sandra fr

Pozdravljen Jeremy,

Ja, mislim, da je bolje uporabljati neone T5. Imaš posebno svetlobno letev? Ker nekateri neoni, kot je na primer Lumivie, potrebujejo svetlobno letev s posebnimi elektronskimi predstikalnimi napravami.

jeremy
5 sporočila
jeremy fr

Pozdravljena Sandra, hvala za tvoj nov odgovor. Kupil bom tudi predstikalne naprave skupaj z neonskimi lučmi. Kakšne neonske luči mi priporočaš? Moč in tip.

Hvala vnaprej

Sandra
261 sporočila
sandra fr

Pozdravljen Jérémy,

uporabniki so videti zadovoljni (glede na ocene) z neonskimi lučmi Lumivie. Morda lahko vzameš eno posebej za rastline (SP T5) s pink spektrom, in še eno SJ T5 za dnevno svetlobo. Glede moči se priporoča 1 vat za 2 ali 3 litre vode.

lep pozdrav

jeremy
5 sporočila
jeremy fr

živjo Sandra

hvala za tvoj nov odgovor, to mi bo pomagalo pri odločitvi.

Jean-Pierre
404 sporočila
jean-pierre fr

Dober večer, morda je malo pozno; obstajajo pa cevi tipa NTX (T8) (na primer 30 W ali druge), ki imajo življenjsko dobo približno 2 leti pri 8/10 urah osvetlitve na dan (ne pozabite zamenjati zagonske naprave, ko menjate cev).

Kar se tiče dnevne svetlobe, bodite pozorni, saj bela svetloba vsebuje modro barvo, ki spodbuja rast alg, zato osebno nikoli nisem uporabljal dnevne svetlobe, vedno sem uporabljal rožnato.

V akvarističnem duhu.

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo