Pastir in zdravilna preobčutljivost MDR1

2 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
Stella
2 sporočila
stella fr
Pozdravljeni, Nedavno sem posvojil mešanca ovčarja, starega 1,5 leta. Več ljudi mi je omenjalo mutacijo MDR1 in mi predlagalo testiranje. Ali je to nekaj, kar moram nujno opraviti pri mojem veterinarju (saj mi on o tem ni govoril)? Našel sem spletne strani, med njimi eno z imenom Petgen (www.petgen.com), ali jo kdo pozna? Zdi se, da ni prizadetih samo ovčarjev, ampak da bi lahko bilo več pasem? Skratka, iščem zanesljive informacije (že imam prijazno veterinarico, ki mi je nekaj odgovorila na wamiz). Hvala!!!
Frédérique
2 sporočila
frédérique fr
Katere pasme so občutljive na MDR1? Spodaj je seznam glavnih pasem psov, ki veljajo za občutljive na mutacijo MDR1. Odstotek označuje pogostost mutacije v pasmi. Ta frekvenca upošteva število psov nosilcev mutacije, to pomeni heterozigotnih psov + homozigotnih psov z mutacijo.

Koli z 82%
Shetlandski ovčar z 56%
Avstralski ovčar z 52%
Belgijski ovčar (Švicarski beli ovčar) z 26%
Bobtail z 8%
Nemški ovčar z 4%
Border Collie z 3%

K temu seznamu lahko dodate vse pse, ki so križanci s temi pasmami.

Kakšni so simptomi občutljivosti na zdravila?
Po dajanju zdravila z visokim tveganjem lahko občutljiv pes, odvisno od odmerka, pokaže simptome nevrodepresije, med drugim:

razširjene zenice
bruhanje
tremenje
motnje v gibanju
slepota
povečano slinjenje
konvulzije, ki lahko privedejo do kome ali smrti zaradi dihalne depresije

Pozor: Občutljivost na zdravila deluje kot prevladujoča bolezen pri izražanju bolezni. Zato bodo psi heterozigoti razvili simptome bolezni v primeru zastrupitve.

Katere molekule so tvegane?
Molekule, ki se jim je treba izogibati: Ivermektin, Emodepsid, Loperamid, Moksidektin, Doramektin, Abamektin.

Tvegane molekule so lahko prisotne v mnogih zdravilih kot so antihistaminiki, proti bruhanju, beta-blokatorji, imunosupresivi, proti raku, steroidi, protiparazitna sredstva... itd.

Seznam molekul, ki jim je treba uporabljati previdno, lahko prenesete tukaj.

Izvedba genetskega testa MDR1 je nujna, čim prej po prvem obisku psa pasem z visokim tveganjem in pred vsakim zdravljenjem, da bi zmanjšali tveganje za zaplete.

Zakaj bi testirali svojega psa s testom MDR1?
- Da bi veterinar lahko prilagodil zdravljenje s varnimi alternativami za žival, na podlagi jasnega genetskega statusa živali, zabeleženega v zdravstveni kartici.
- Da bi bili obveščeni o tveganjih, ki jih vaš pes nosi, in kako ravnati v primeru zastrupitve, še posebej pri psih, ki živijo v okolju, kjer se te molekule pogosto uporabljajo (konjski gnoj, injekcije ivermektina).
- Da bi pri razmnoževanju lahko prilagodili parjenje in se izognili skotitvi homozigotnih mutiranih mladičev. Da ne bi zmanjšali genetske raznolikosti v pasmi, hetrozigotnih psov ne bi smeli izločati iz razmnoževanja.

Zbiranje DNK
Kako opraviti test MDR1?
Naj boste vzreditelj, lastnik ali veterinar, morda boste želeli opraviti test za občutljivost na zdravila (MDR1).

Za to morate:
- Spletno naročiti test Občutljivosti na zdravila iz vašega uporabniškega računa (možno tudi po e-pošti ali telefonu). Brezplačno boste prejeli komplet za odvzem.
- Cena posameznega testa MDR1 znaša 75 evrov (z vključenim DDV).
- Pri veterinarju opraviti odvzem z uporabo ustnega brisa. Za uradni rezultat mora odvzem opraviti veterinar in pes mora biti čipiran ali tetoviran
- Pošljite vzorec nazaj v predhodno naslovljeni kuverti T podjetju ANTAGENE
- Lastnik živali in veterinar prejmeta po e-pošti v 8 do 10 delovnih dneh rezultat v obliki PDF

Genetski test MDR1 je možno opraviti v kateri koli starosti.

V primeru nujnosti in ko komplet za odvzem ni na voljo, nam lahko pošljete krvni vzorec. Za to mora veterinar vzeti kri v epruveti z EDTA (1 do 2 ml) in jo pošlje pri sobni temperaturi skupaj s formularjem za genetsko analizo (lahko ga prenesete tukaj).

Kako razumeti moje rezultate testa MDR1?
Shetlandski ovčar
Na PDF rezultatu, ki ga boste prejeli, so možni trije tipi genetskih statusov:
- Homozigot normalen (+/+): žival ima dve normalni kopiji gena. Pes ni občutljiv na gen MDR1, ne bo razvijal simptomov zastrupitve z zdravili in ne bo prenesel okvarjenega gena na svoj potomce.
- Heterozigot (+/-): žival ima eno normalno in eno okvarjeno kopijo gena. Pes ima zmerno tveganje zastrupitve z zdravili in bo prenesel mutirano kopijo gena na 50% svojih potomcev. Izogibajte se uporabi tveganih molekul.
- Homozigot mutiran (-/-): žival ima dve okvarjeni kopiji gena. Pes ima veliko tveganje za intoxikacijo, razvijal bo simptome zastrupitve z zdravili in bo prenesel mutirane kopije gena na 100% svojih potomcev. Izogibajte se uporabi tveganih molekul.

Resnost simptomov se lahko razlikuje od posameznika do posameznika, odvisno od molekule, odmerka, občutljivosti živali... itd. Močno se priporoča, da se z heterozigotnimi psi ravnate enako previdno, kot s homozigotnimi mutiranimi psi.

Obiščite spletno stran Antagène. Naročite komplet za odvzem od laboratorija, in veterinar bo nato opravil odvzem.
Stella
2 sporočila
stella fr
Hvala!

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo