Maroški kameleon potrebuje nasvete
Brez odziva
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
1 sporočila
coyote
Pozdravljeni, imam v lasti kameleona iz Maroka, ki mi ga je podaril sosed (vrsta, kupljena nezakonito na črnem trgu). Mislim, da gre za jemenskega kameleona. Po več raziskavah na internetu se razteza od Iberskega polotoka do držav Bližnjega vzhoda. Še vedno je zelo mlad kameleon (je približno velikosti mojega mezinca brez repa). Vendar ne vem, ali gre za samca ali samico. Kar zadeva barve, je siv/črn/rjav in včasih postane temno zelen, skoraj kaki. Z majhnimi pikami/pikami. Da bi bilo vse pravilno, sem mu kupil mrežasto kletko visoko 1,20 m in široko 60 cm. Prebral sem na internetu, da kameleoni ne marajo preveč zaprtih prostorov in zato ne steklenih terarijev. Tla sem razdelil na tri dele, del z rdečim peskom (kupljen v trgovini za male živali), del s prstjo (mediteranskega tipa, kupljen v vrtnariji) in del s prodniki (zbranimi v moji rezidenci), ki sem jih temeljito opral z vrelo vodo, da sem odstranil vse klice in bakterije. Prav tako sem kupil grm Japonica in oleander v vrtnariji, ki sem ju postavil v kletko, da se lahko vzpenja. Kot tudi veliki kamni in votel plutovinasti deblo. Vem, da gre za drevesno vrsto, obožuje višino. Za hrano mu dajem samo mokarje, ker sem kupil čričke, vendar jih ne more jesti, saj ima premajhna usta. Kar zadeva razsvetljavo, nisem imel ničesar, zato sem uporabil staro gojitveno svetilko, ki oddaja UV, je Mars Hydro TS1000. Je precej močna svetilka, veliko premočna tudi za kameleona, vendar sem jo postavil zelo visoko, da se lahko vzpenja po volji in se približa ali oddalji od svetlobe glede na svoje potrebe. Svetilko sem priklopil na časovnik, ki se prižge ob 8. uri zjutraj in izklopi ob 21. uri zvečer (poskušal sem poustvariti vzhod in zahod sonca v Maroku, od koder izhaja). V prostoru, kjer je, je običajno med 20 in 30 stopinjami, nikoli več in nikoli manj. Trenutno je poletje in živim v Toulousu, temperature ponoči so med 17 in 25 stopinjami ponoči. In med 25 in 35 stopinjami podnevi. Da bi prihranil elektriko in ga postavil v bolj naravno okolje (veter, sonce, zvoki itd.), sem se spraševal, ali bi ga lahko postavil zunaj. Najprej sem se vprašal, ali ga naj izpostavim soncu ali senci, na soncu se bojim, da bo preveč izpostavljen, v senci pa me skrbi, da ne bo dobil dovolj UV ... Zato sem pomislil, da bi ga postavil na pol sonce, pol senca, vendar na moji terasi to ni res izvedljivo ... Imam sonce, ki sije od vzhoda do približno 13. ure, nato pa je preostanek popoldneva bolj senca, kljub dobri temperaturi... Tako da bi rad dobil vaše mnenje, ali ga moram pustiti znotraj ali ga postaviti zunaj. Z mano je že 2 meseca. Hvala za vaše odgovore !!