in zima?
Živim na planoti sredi podeželja. Zima se bliža in postaja hladno (približno 4°C ponoči, kar se seveda zmanjšuje! pred tremi tedni je že prišlo do kratkega mraza). Včeraj zvečer, ob mraku, ko sem odprl vrata, sem na kamniti plošči na pragu našel skoraj nezavestnega, ohromljenega ali bolje rečeno otrplega stenskega kuščarja. Nenavadno srečanje v tem letnem času. Mislim, da je morda padel z ostrešja iz majhne strehe in da... mraz... mu je preprosto preprečil gibanje. Pobral sem ga in ga dal v notranjost, kjer mu je ogrevanje sobe takoj povrnilo energijo. Preživel je večer s raziskovanjem prostora, po vseh kotičkih, plezanjem po stenah in odhodom na podstrešje skozi reže v kamnih, padanjem z lesenih podstavkov ali plastičnih električnih vodov, ki tečejo vzdolž stropa... obiskovanjem koša za smeti... Skratka, zabaven in radoveden spremljevalec in obiskovalec za en večer. Danes ga še nisem videl ponovno pojaviti... ampak ponoči ugasnem ogrevanje in ga bom ponovno prižgal šele danes popoldne. Bomo videli.
Vprašanje, ki si ga postavljam in ki ga tukaj zastavljam tistim, ki poznajo "kuščarje", je: kuščarji, ki so hladnokrvne živali, ne hibernirajo od začetka zime? Obstaja tudi kača, vsako leto večja in debelejša, ki očitno gnezdi v zidovih hiše; njeno prisotnost opazim šele od pozne pomladi naprej in med poletjem (to pomlad je preprosto pojedla vse mladičke, ki so gnezdili v drugem kotičku hiše!)... Torej, kaj je delal ta kuščar, ki se je pojavil sinoči? Kaj je počel zunaj pri 6°C? In bo našel v kamnih in ostrešju hiše (stara hiša na planoti, zgrajena pred dvema stoletjema in od takrat zelo malo prenovljena) kakšen kotiček za preživetje hladov, ki prihajajo?
Ne poznam se veliko na plazilce (razen na želve). Vendar pa lahko potrdim, da večina kuščarjev prezimuje pozimi (tako, da se zakopljejo plitko v zemljo in vstopijo v stanje letargije).
Vaš spremljevalec je torej verjetno preprosto odšel ven, da bi našel kraj za prezimovanje (razen če se mu resnično ne zdi prijetno znotraj vaše stavbe ).
Možno je tudi, da je ta kuščar star in preprosto nima več moči za preživetje še ene zime (kar bi pojasnilo, zakaj ste ga našli agonijo na pragu).
Se vidimo kmalu