Zasajen akvarij
Pozdravljeni,
Imam že dve leti 96-litrski akvarij in razmišljam o spremembi "vzdušja". Rad bi ustvaril "zaraščen akvarij", pri čemer bi ohranil ta element moje dekoracije, ki sem ga nedavno kupil (https://www.zoomalia.com/animalerie/remorqueur-malabar-p-4706.html ) ...
Trenutno imam 4 rastline, ki v akvariju zelo dobro uspevajo (njihovih imen ne poznam ...). Imel sem tudi druge rastline, ampak večino so mi ribe pojedle po nekaj tednih ... (Imam 6 molly, 7 rdečenosih tetra, 10 neonk, 1 skalar, 1 guppyja, 1 mečarja, 1 čistilcev dna in 3 požeruhe ličink, katerih imena sem pozabil ... za informacijo, guppy je preživeli iz začetka mojega akvarija, ko sem imel samo guppyje in veliko težav s prenaselitvijo, mečar samica, katere samec je pravkar umrl, in skalar je preživeli, ki sploh ni bil predviden za ta akvarij, ampak mu gre dobro že eno leto)
Moje vprašanje je, ali je mogoče ustvariti zaraščen akvarij postopoma z nakupom rastlin, ali je bolje vse opraviti naenkrat in ribe začasno preseliti v drug akvarij ...?
Katere vrste rastlin priporočate za začetnika ... (glede na to, da imam svetel pesek brez podlage, dodajam malo gnojila vsakih 15 dni ...)
Koliko rastlin je priporočljivo za takšno velikost akvarija? Ali je potrebno dodati druge "nosilce" za rastline ...
Vsak dodatni nasvet je dobrodošel ... Videl sem zaraščen akvarij v svoji trgovini za male živali (približno 40 litrov), vendar njihovim nasvetom ne zaupam popolnoma ... če mi lahko osvetlite situacijo ;-) Hvala vnaprej !!
Pozdravljeni,
Najprej je treba povedati, da bi morali svoje tekste nekoliko prevetriti s pogostejšim odstavljanjem, saj v trenutni obliki niso najlažji za branje ... kar malo bode v oči!
Kar se tiče vašega akvarija, bolj spominja na zbirko rib kot na željo po posnemanju koščka narave z usklajeno in kompatibilno populacijo.
Podrobneje:
- 6 Mollyjev je samo po sebi nekoliko utesnjenih v 100L, če gre za Poecilia sphenops ali pa potrebujejo 300 L za Poecilia Velifera (slanica; trda GH 15 in alkalna pH 7,4)
- "Rdečenosi" živijo v zelo mehki in kisli vodi T° 26/28°C
- Neonke živijo v mehki in kisli vodi, vendar hladni 22/23°C
- Čistilec dna. Kateri? : Corydoras, Botia, Pangio, Loricariidae? Vsi nimajo istih potreb po prostornini, kakovosti vode in okolju (socialno vedenje).
- 3 požiralci ličink. Kaj je to? Pritlikavi ciklidi? Vsaka riba je lahko požiralec ličink. Samica gupija lahko svoje mladiče požre takoj po porodu. Zato bi bilo smiselno, da jih identificirate.
Ta opis je namenjen zgolj temu, da vas ozavestimo o potrebi po metodični in strogi ureditvi vašega akvarija, da ga koristno zasadite in pravilno naselite, tako z izbiro rib kot z njihovim številom.
Alain
Pozdravljen Alain,
Najprej, ko sem pisala svoje besedilo, je bila postavitev strani zelo pregledna... Ko je besedilo enkrat objavljeno in kljub mojim popravkom, postavitev ne ostane...
Potem, ker nisem strokovnjak, ko kupujem ribe, prosim za nasvet v svoji trgovini za male živali, torej to, kar vam povem, prihaja od njih...
Kar se tiče raznolikosti vrst, kot sem rekla v svojem prvem sporočilu, sem sprva imela samo gupije in moli, toda hitro sem naletela na problem prenaseljenosti, zato so mi svetovali druge ribe...
Zdaj že nekaj časa nisem kupila novih, nekatere so umrle, torej to je to, kar mi je ostalo...
Moja voda ima 26/27° in zdi se, da bi to ustrezalo vsem v akvariju... Ne zdi se mi, da bi imela nesrečne ribe... pravzaprav se precej pogosto razmnožujejo...
Tako pridem spet do svojega vprašanja... Ali lahko dodam še druge rastline v svoj akvarij, če ja, katere so najbolj primerne?
Na eBayu iz Francije sem med drugim našel takšne sete:
- SET 25 akvarijskih rastlin, sestavljen iz stebel v 6 različnih vrstah za 6,50 €:
- 3 stebla egerije (EGERIAS DENSA) dolžine 20/25 cm
- 1 primer kriptokorine (CRYPTOCORINE) dolžine 6/10 cm
- 4 stebli kabombe (CABOMBA AQUATICA) dolžine 20/25 cm
- 4 stebli rdeče kabombe (CABOMBA PYAUHENSIS) dolžine 15/20 cm
- 7 stebel bacopa monnieri (BACOPAS MONIERI) dolžine 10/15 cm
- 6 stebel rotale (ROTALA INDICA) dolžine 15/20 cm
Je to dobra rešitev za moj akvarij?! (Je 25 stebel dovolj/preveč?)
Ker gre za "stebla" rastlin, kako naj jih razporedim?!
Bi vam fotografija mojega akvarija pomagala, da bi me bolje razumeli?
Pri izbiri rastlin, ki jih boš postavil v svoj akvarij, moraš upoštevati tip osvetlitve (spekter in moč), da bi vedel, če lahko v tem okolju rastejo ali vsaj preživijo.
- Rdeče rastline ali tiste, ki postajajo rdeče, kot sta Cabomba piauhyensis in Rotala indica, potrebujejo močno osvetlitev (1W/1L).
- Cabomba aquatica zahteva osvetlitev vsaj 1W/2L.
- Cryptocoryne (katera?), Egeria densa in Bacopa monnieri rastejo pod srednje močno osvetlitvijo (1W/2L), vendar prenašajo tudi šibko osvetlitev (1W/3L).
Torej, kakšno osvetlitev imaš? (Število in tip cevi za koliko Watov)
Ne glede na to, tak izbor rastlin zahteva bodisi hranilno podlago (humus in pesek) bodisi tehnično zemljo in dodatek gnojil kot so Kalij, Fosfati (PO4), Železo, Dušik.
Za količino rastlin so potrebne dimenzije akvarija (DxŠxV).
Alain
Pozdravljena, Lucile,
kratek opomnik: pred obiskom trgovine za hišne ljubljenčke (čeprav tam še vedno najdemo ljudi, ki se spoznajo na akvaristiko in ne samo prodajalce), je potrebno pridobiti informacije o tem, kaj želimo storiti (glej poglavje o izdelavi akvarija, to ti bo že dalo veliko informacij); potem mislim, da je v tvoji regiji zagotovo kakšen akvaristični klub, kjer ti lahko ljudje prav tako svetujejo (osebno ali po telefonu).
Seveda smo tudi mi tukaj, da ti pomagamo, saj je pred vsakim ukrepanjem bolje premisliti kot popravljati škodo (in se tako odvrniti kot žal mnogi začetniki v akvaristiki), kar lahko stane drago.
Z akvarističnimi pozdravi.
Pozdravljeni,
Imam dve neonski lučki JBL Solar Color po 18W. Skupaj torej 36W za 96L..
Kar se tiče podlage, sem pred približno 6 meseci, ko sem menjaval barvo peska, odstranil hranilno podlago. Redno dodajam gnojilo (Ferropol od JBL), zaenkrat imajo 4 rastline, ki so v mojem akvariju, mlade poganjke in so precej lepe!
Moja posoda meri 80cm v dolžino, 40cm v višino in 30cm v širino. Filtracijski sistem je notranji.
Na forumu sem prebral različne teme, zlasti tiste o zagonu akvarijev in kolikor sem razumel, se nisem preveč slabo odrezal, razen pri prvotnem izboru rib in dejstva, da mi nihče ni povedal, da se bodo tako močno razmnoževale... Moji cilj je sčasoma vse skupaj bolje uskladiti..
Obrnil sem se na vas, ker sem hitro ugotovil, da v trgovini za živali res gredo po najlažji poti... nikoli mi niso svetovali določenih rastlin glede na moje razsvetljavo ali celo vprašali, kaj že imam, ko kupujem druge...
No, čakam na dostavo 5 sadik vallisnerije (od posameznika, ki jih ima preveč, izkoristim priložnost in poskusim!)
Hvala za vaše nasvete!!
Pozdravljeni Lucile,
dobro ste naredili, da ste za nasvet vprašali na specializiranih forumih in da ste skeptični do prodajalcev. Ne skrbite, žal niste prvi, in žal tudi ne zadnji, ki so prejeli slabe nasvete!
Kar se tiče rastlin, je vallisneria dobra in preprosta rastlina, lahko dodate tudi "javansko praprot", anubias, pritrjene na podlage, kot so neapnenčaste kamnine (na primer vulkanska skala); te rastline ne potrebujejo hranilnih ali tehničnih tal in zaradi tega niso zahtevne glede svetlobe.
Dodati lahko tudi "javanski mah", ceratophyllum demersum kot "prostoživečo" rastlino, kot tudi plavajoče rastline, kot so pistia, salvinia natans, ki so prav tako malo zahtevne glede svetlobe.
Seznam ni izčrpen, vendar so te rastline po mojem mnenju zanesljive glede lahkotnosti in zahtevnosti vzdrževanja.
Hvala, Anne, za vaše nasvete,
Popravljam svojo objavo od prej, nimam DVEH neonk, ampak samo eno! To je 18W za 96L ...
Mislim, da je to premalo glede na to, kar sem videl v drugih objavah?! Nimam možnosti dodati še ene ali spremeniti razsvetljave... potreboval bi enako neonko, a močnejšo... Katero neonko mi priporočate iz JBL?! Kaka je največja moč za neonko? Prejel sem rastline vallisneria in v mojem akvariju se precej dobro držijo... Nimam možnosti dodati kamnov kot opore, ker imam v akvariju olupljen ladji, ki zaseda... skoraj ves prostor!! Vzemam na znanje priporočene rastline, v bližnji trgovini za male živali so akcije, pojdem malo pobrskat... Če kaj kupim, se vam vrnem in vam pokažem rezultat v fotografiji, če vas to zanima?! Zahvaljujem se vam za vse vaše nasvete!!!
Dokler sem že pri tem, imel sem še eno drugo vprašanje zunaj teme, ampak ne bom odprl nove objave samo za to...: Ali ribe, ki so označene kot "bojevniki" res potrebujejo vsaj 20L vode za življenje?! Ker vidim veliko (vključno v trgovinah za male živali, kjer prodajajo majhne "dekorativne" kocke), ki živijo v komaj 2/3L... vključno z maminim, ki je v kozarcu "Le Parfait" z majhno rastlino in, na videz, se ne počuti slabše... Kakšna so tveganja, če se izkaže, da je preveč utesnjen?!
Pozdravljeni,
Bojevnik mora živeti v akvariju z 15-20l, ogrevanem na 25°, počasi filtriranem z rastlinami.
Če nima ogrevanja, je njegovo "telo" v mirovanju. Manj apetita ...
"kot tisti moje mame, ki je v kozarcu" V okroglem kozarcu? Zelo slabo za ribe ....
Poglejte različne objave o bojevnikih.
Za neonske luči imam nekaj osnovnega znanja, vendar nisem ravno najboljša v svetovanju točneje, saj sem bolj navajena na LED, odkar sem se spet začela ukvarjati z akvaristiko .
Vendar pa je 18W res premalo za 96 litrov, kar je celo manj kot 1W/4L. Reflektor, ki se pritrdi na neonsko luč, lahko doprinese nekaj dodatne svetlobe, čeprav to ne nadomesti dodatnega cevi, vendar je to en +.
Ste razmišljali o zamenjavi cevi odkar imate svoj akvarij? Ker neonske cevi izgubijo kakovost svojega svetlobnega spektra precej hitro (približno 1 leto, morda malo več, odvisno od znamke), vendar se to z očmi ne vidi!
Javansko praprot in anubio lahko pritrdite na ladjo z najlonsko nitjo, kar lahko ustvari učinek "alge", ki raste na njej! ^^. Ali pa jih preprosto postavite na tla.
+1 z Animaux_passion. Bojevniki res lahko živijo v majhnih prostorninah, vendar bo akvarij, ki ni preveč majhen (od 10/15 litrov), dobro zasajen, filtriran in ogrevan, samo koristil ribi, in bolje jo bomo lahko opazovali, saj bo bolj aktivna, imela več prostora za gibanje. In poleg tega bo tudi vaši mami bolj prijetno imeti lepo urejen mali nano akvarij z "razcvetelo" ribo. Poleg tega majhne posode zahtevajo natančno higieno (in posledično omejitve) z menjavo vode večkrat na teden.
Raje živimo v stanovanju z dvema ali tremi sobami kot v majhni ločeni sobici ^^
V trgovini z živalmi je to samo začasno vzdrževanje, dokler se riba ne proda, in zagotovo ni za vzor, kar velja za vse vrste.
"Java mah in anubias lahko pritrdite na čoln z najlonsko vrvico, kar lahko ustvari nekakšen 'algen' učinek, ki raste na vrhu! ^^. Ali pa jih preprosto postavite na tla." To bi izgledalo zelo lepo na vašem čolnu, vendar so v trgovinah z živalmi redke talne/plezalne/plavajoče rastline
Moj je v 25-30L akvariju in plava VES čas, čeprav vam bodo nekateri rekli nasprotno, bil sem presenečen, uporablja celoten volumen akvarija, vključno s tlemi ;)
"lepo urejen mali nano z 'srečno' ribico." Menim, da so nano akvariji (zelo) dragi! Če naročite na tej spletni strani, je tukaj popoln akvarij za bojno ribico tvoje mame:
https://www.zoomalia.com/animalerie/aquarium-aqua-30-guppy-start-kit-p-11926.html
Če sem rekel kaj narobe prosim popravite me
Dober večer, Lucile,
razbita ladja je sicer lepa dekoracija, vendar nima kaj iskati v akvaristiki, saj dvomim, da je bila obdelana s prehrambeno smolo, in sčasoma bo oddajala pline, kar lahko povzroči težave; poleg tega je bolje dodati rastline, ki bodo vodo obogatile s kisikom.
Aquariophilesko.
"v kozarcu "Le parfait" s prostornino 3L, torej okrogle, zožene oblike, a precej globok," To je za ribe zelo velika mučitev!
Od Alain_C
Pozdravljeni,
"Obstaja več zelo dobrih razlogov za prepoved akvarijev v obliki kozarca:
1°) Večinoma gre za zelo majhne prostornine.
2°) Površina vode v stiku z zrakom je manjša kot pri pravokotniku, ki ima enako število litrov: to pomeni slabe plinske izmenjave in posledično slabšo kakovost vode.
3°) Kozarec popači naš pogled na ribo in tudi ribi izkrivlja njen pogled na zunanji svet.
4°) Riba je vidna iz vseh smeri, kar je izredno stresno.
5°) Za razliko od pravokotnika, ni referenčnih točk, kar je slabo za njeno ravnovesje. Ostane le ena dimenzija (višina), druge pa (dolžina in širina), ki so sicer nujne za orientacijo v prostoru, so spregledane.
6°) Pomanjkanje prostora: krogla s 60 litri ima približno 30 cm v premeru, klasični pravokoten 60-litrski akvarij pa ima dolžino 60 cm ter širino in višino 30 cm, kar ni niti približno isti plavalni prostor.
Alain"
"Iščem informacije o travnih rastlinah, hvala vam, to je dobra ideja ;-)"
Če lahko naročate po internetu, vam priporočam Aquaplante, imajo širok izbor rastlin, ugodne cene in kakovost ;)
Na Ebayu sem že našel nekoga, ampak bom pogledal spletno stran!
Seveda, zelo dobro razumem glede borcev ... sklepam torej, da je veliko borcev utesnjenih ..!!
In da odgovorim Anne, ki sem jo prej pozabil ... Nad mojim neonkom je že reflektor in ga menjam približno vsakih 6/7 mesecev ...
kmalu ga bom zamenjal, zato bom vzel močnejšega ... toda nimam možnosti, da spremenim dolžino ali da dodam še enega, zato bi rad vedel, če mi lahko kdo svetuje, kakšna je največja moč, ki obstaja za neonko? Kaj bi potreboval za 96L?
Težava je, da je moč neonske luči tesno povezana z njeno dolžino. Višja kot je želena moč, daljša mora biti neonska cev.
Ali pa namestite drugo, vendar kot pravite, pogosto ni dovolj prostora.
Na eb** je dober prodajalec rastlin.
Če pa se vrnemo k vzdrževanju bojnih rib, so to ribe, ki lahko preživijo v zelo majhnih prostorih in jih je razmeroma enostavno vzdrževati, kar je na njihovo škodo, saj jih veliko ljudi vzdržuje na slab način
Pozdravljena Lucile,
veš, v Franciji za "delanje denarja" prodajamo vse mogoče; zato mora biti spletna stran Zoomalia konkurenčna in mora imeti vse (celo krogle za akvarije, na žalost).
To je kot v trgovini za male živali.
Mi smo nekaj strastnih akvaristov (in akvaristk), ki obiskujemo forum, da bi delili svoje znanje z drugimi in tudi se učili (ker se vedno učimo nekaj novega).
Ladja, o kateri govoriš, ni obdelana (kot vse ladje) z živilsko smolo (sicer bi bila cena astronomska).
Želim ti vse dobro, se vidimo na forumu.
Akvariistični pozdrav.
Potrjujem glede bojevnikov ... zato bi bila resnično radovedna, da bi jih videla v primernem akvariju, kjer so srečni .... !
Jean-pierre, če ladja ni prevlečena z smolo, kaj tvegam ?! Ker je že 6 mesecev v mojem rezervoarju .. ribe se ne pritožujejo .. služi jim za skrivališča in je zelo lepa dekoracija (po mojem okusu) ..
poskusite pogledati LED cevi kot zamenjavo za "neonske" cevi?
Pozdravljena Lucile,
6 mesecev v življenju akvarija ni nič; moj zadnji je trajal 12 let in upam, da bo nov trajal več kot 20 let.
Čoln bo s časom razgazil in voda se bo počasi onesnaževala; ribe lahko imajo skrajšano življenjsko dobo ali druge patologije, ne da bi se zavedali (zakaj); je kot ljudje, ki živijo ob onesnaženi lokaciji.
Za razsvetljavo lahko definitivno postaviš T5 namesto T8, vendar bodi pozorna na pritrdilce, ker so T8 "večji" kot T5.
Za LED razsvetljavo še nimam podatkov za zasajene akvarije; o tem bo predavanje na borzi v Bretanji (preveril bom kje, če želiš); sicer pa razmišljam o svojem (to je Malawi, torej brez rastlin) z toplo belo in hladno belo svetlobo.
Se kmalu vidiva; akvaristični pozdrav.
Jean-Pierre, konferenca o LED tehnologiji bo potekala na sejmu v Lanesterju 4. maja, kjer bom imel tudi predavanje o beta ribah in labirintskih ribah.
Živjo Anne,
čudovito, potrudil se bom, da bom lahko prišel.
Aquariophilsko.