Forum za akvaristiko

Vprašanja o vodnih rastlinah

3 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Dober večer,

Imam nekaj vprašanj o rastlinah.

1) Eno izmed mojih rastlin v 54l akvariju presega površino vode in bo kmalu dotaknila pokrov. Ali se bo nehala rasti? Ali bo pričela gniti, ker ne bo mogla več rasti?

2) Ali alge v obliki kroglic zagotavljajo kisik v vodi?

3) V mojih akvarijih, ki so zelo zaraščeni, bi rad vedel, koliko rastlin na liter vode bi morali imeti?

4) Katera vrsta gnojila je primerna za rastline? Uporabljam tekoče gnojilo od firme Tetra in nisem prepričan, če je dobro za moje rastline

hvala in lep večer

Fanny
2 sporočila
fanny fr

Dober večer!

Ko rastline dosežejo površino, jih je potrebno porezati. To pomeni, da je treba stebla odrezati nekaj cm od podlage.

Kroglice alg ne prispevajo kisika, vendar odstranjujejo nitrite in nitrate.

Glede na število rastlin je to odvisno od vrste rastline in kakovosti vode, ki jo ta rastlina raje ima, ter od velikosti tvojega akvarija.

Za gnojilo lahko vzameš kateregakoli mislim.

Lep večer!

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

1°) Če ta rastlina presega površino, je verjetno rozetasta rastlina, kot sta Echinodorus ali Anubias. Zato bi bilo koristno ugotoviti njeno identiteto, da bi vedeli, ali jo je mogoče obrezati, kot predlaga Fanny, ali pa je dovolj, da odstranimo najvišje liste. Fannyjeva metoda je namenjena le rastlinam za potaknjence in nikakor drugim.

2°) Kladoofore porabijo več O2, kot ga proizvedejo, kot vse alge, ne več in ne manj.

Ne porabijo več nitratov kot hitro rastoče rastline, kot so Limnophila, Myriophyllum, Egeria densa, Cabomba itd.

To je samo prodajni argument, ki temelji na iskanju in izpostavljanju značilnosti živali ali rastline za boljšo prodajo:

- Kladoofore so protinitratne,

- "Ventušne ribe" so čistilke stekel,

- Ribe z brki (Corydoras) so "čistilke"

...

Fanny: Nikakor ni možno, da bi Kladoofore ali katera koli druga rastlina porabljala nitrite. Samo bakterije so sposobne blokirati razvoj dušika, da se prepreči prisotnost nitritov.

3°) Razmerje med rastlinami in litri ne obstaja. Zasaditev je prepuščena proste volje akvarista. Obsežna zasaditev omogoča samooskrbo s kisikom, vendar jo je treba redno vzdrževati, saj razpadajoči listi prispevajo k "proizvodnji" nitratov, če niso hitro odstranjeni iz akvarija.

Pomembni elementi za uspešno zasaditev so: hranilna tla, razsvetljava, temperatura vode in njena kakovost ter dodani elementi, kot so gnojila. Če je eden od teh parametrov zanemarjen, bo to škodilo vegetaciji. Delne in redne menjave vode ter vzdrževanje rastlin so ključnega pomena za uspeh.

4°) Nekatere rastline imajo posebne potrebe. Echinodorus na primer potrebuje redne dodatke železa, sicer se listi najprej obarvajo in nato preluknjajo. Za te Echinodorus lahko uporabite kroglice gnojila, ki jih postavite ob njihovo steblo, zakopane v tla.

Bodite tudi previdni, če so v akvariju nevretenčarji (škampi ali raki), da ne uporabljate gnojil, ki vsebujejo baker.

Alain

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Dober večer,

najprej hvala za vajina dva odgovora!

To ni Echinodorus in tudi ne anubija, ne spomnim se več imena, ker sem po preverbi informacij, da vem, kam jo postaviti, vrgel stran papir, poskušam znova najti ime....

Razumem, torej ne proizvaja več kisika za ribe.

Prav, ker v mojem 54-litrskem akvariju imam 10 različnih vrst v več steblih in v 30-litrskem akvariju imam 8 različnih vrst v več steblih.

V redu glede gnojila, ampak katero tekoče gnojilo, ki je lahko dostopno v trgovini za živali, mi priporočate? Ker trenutno uporabljam tistega od Tetra.

"Pozor tudi, če so v akvariju nevretenčarji (kot so kozice ali jegulje), da ne uporabljate gnojil, ki vsebujejo baker."

V akvariju še ni kozic, ker se bojim, da bi bilo to preveč, in si prepričan, da to ne bo povečalo tveganja za prenaseljenost?

Hvala

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo