težave s KIT-om CO2
Na tej spletni strani sem kupila CO2 komplet za akvarij 211 litrov, ampak po namestitvi je v manj kot 48 urah umrlo več kot 30 rib. Vsi testi so bili v redu, alg ni bilo.
Je kdo imel podoben problem?
Pozdravljeni,
CO2 je naravno prisoten v akvariju. Večinoma ga proizvajajo ribe in ga predvsem rastline uporabljajo.
Če je populacija rib velika (prepobljenost), je količina ogljikovega dioksida, ki ga proizvajajo, velika, in če je gostota zasaditve srednja, lahko CO2, ki je potem v nasičenosti, povzroči kemično neravnotežje vode, še posebej, če osvetlitev ni dovolj močna za normalno fotosintezo.
Vse to pomeni, da dodajanje CO2 ni vedno obvezno in je upravičeno le, če je zasaditev velika, tla so bogata, osvetlitev je ustrezna in količina populacije je smiselna.
Če imaš prenaseljen akvarij, ki je slabo zasajen in slabo osvetljen, je dodajanje CO2 neuporabno in celo, če ga dodaš preveč, lahko postane nevarno, ker je stranski učinek CO2 znižanje pH vode; to je lahko slabo za ribe, ki ne prenašajo kisle pH vrednosti.
Nujno je, da poznaš dejanske potrebe tvojega akvarija za CO2.
Tu je formula, ki omogoča izračun števila CO2 mehurčkov, ki jih je treba vsako minuto poslati v akvarij.
Število mehurčkov na minuto = (Prostornina akvarija x KH vode v°d) / 50
cab65
Pozdravljeni, Isabel G,
poleg odgovora Alaina je uporaba razpršilnika CO2 povezana z upravljavcem (majhnim računalnikom), ki stalno preverja pH vode (da se prepreči zakisanost vode).
Prav tako me zanima, kako dolgo je bil tvoj akvarij že v uporabi?
Ljubiteljsko akvaristično.
Dober večer, Isabel G,
ko mi govoriš "že več kot mesec dni", si opazila vrh vsebnosti nitritov?
Potem, koliko časa si že imela svoje ribe in so vse prišle iz istega vira (prodajalne za male živali)?
Če je tako, je možno, da so bile ribe v kupeljih z zdravili (čeprav ti prodajalec zagotavlja nasprotno).
Ali so rezultati testov tvoje pipe vode ustrezni?
Izvedi običajno menjavo vode in čiščenje filtra ter tukaj je spletna stran, kjer lahko naročiš ("Oxyfish" so zelo dobri, tam sem naročila del svojih rib), ali pa v akvarističnem klubu.
V akvarističnem duhu.