težava z motno vodo rešena
Po sprejetju parčka Mollys (samica bela), breje, in čudovitega samca (rdeče in črno), sem postala srečna babica okoli šestdesetih mladic belih, vsi v "olimpijski" formi!!! (2 "drstenja", med sredino in koncem oktobra 2012.... V akvariju "Aquatlantis" s 170 litri, prodanem
z BIOBOX 2!!! Ta BIOBOX je popolna "napaka"!!! Črpalka, filtrirne mase, NIČ ni delovalo!!!
Na koncu sem se odločila za notranji filter (BOTANIC) 500, brez posvetovanja s prodajalcem.... In odkar sem se znebila te preklete BIOBOX, filtracija mojega akvarija
deluje zelo dobro!!! Seveda čistim filtrirne mase vsakih 5 dni, menjam približno 5 litrov vode vsak teden, ampak vsi moji mladiči so v odlični formi.... Imela sem tudi rojstva mladičev "gupijev"!!!(približno dvajset)...
Ker nisem našla nobenega kupca za moje lepe mladiče, ki so dobro hranjeni, razmišljam o nakupu novega, večjega akvarija, za gostovanje mojih MOLLY in gupi mladičev..... ki se ponoči umaknejo v džunglo rastlin, na tleh MANADO (30 litrov)......
Kaj mi svetujete? Akvarij klubske mizice s 300 litri? (prostora mi ne manjka), ali vaš akvarij Vivaline s 330 litri?, glede na to, da ne vem
nič o delovanju zunanjega filtra??? Lahko ponovno zasejem filtrirne mase s bakterijami iz mojih trenutnih filtrov, ampak to bo trajalo najmanj 15 dni
a ne???
Računam na vaše "dobre" nasvete.... (Moji največji Molly mladiči merijo približno 1,5 cm danes... Tretje "leglo", rojeno v začetku decembra 2012,
manj kot centimeter; gupiji, enako!!!)
Lep pozdrav,
Pozdravljena, Marie-Ange,
to je res odlična ideja, da preideš na večji volumen akvarija.
Vendar bo treba začeti akvarij od začetka in pustiti, da se prvi stabilizira (oglej si poglavje "Izdelava akvarija", ki smo ga ustvarili, da bi pomagali ljudem); potem boš lahko v nov akvarij postopno dodajala ribe ob upoštevanju aklimatizacije.
Kar zadeva izdelavo zunanjega filtra, se bomo o tem pogovorili, ko boš prešla na drugi akvarij, ali če boš želela preiti na zunanjo filtracijo za prvi akvarij (povečanje količine vode).
Kar se tiče prvega akvarija, je treba menjati 20 litrov vode vsak teden (10 % volumen), ki jo pripraviš 2 do 3 dni vnaprej (izparevanje klora in doseganje temperature) v petlitrskih kanistrih (lažja uporaba); čiščenje filtra lahko opraviš na vsake 3 do 4 tedne (razen če je res majhen).
Kar zadeva klubsko mizico, to ni akvaristično, ampak lepo (meh) (mimogrede, kaj bi rekla, če bi nenehno videla "ogromne stvari" hoditi nad svojo glavo?).
Obveščaj nas.
Akvaristično.