Forum za akvaristiko

Težava z mojim bojnim ribnikom

22 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Pozdravljeni,

Moj siamese bojnička ribica ima majhno luknjo v plavuti, tukaj je primer fotografije z interneta:

Kaj storiti??

To se je pojavilo čez noč, nekateri pravijo, da preveč razkazuje, drugi pa da gre za gnitje plavuti??

Hvala

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Na internetu sem pogledal in zdi se mi, da gre za začetek gnitja plavuti zaradi majhne poškodbe! Zato bom v akvarij dal ščepec soli in listi kapape.

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

Če dodaš sol, mora biti neiodirana in nefluorirana (na primer sol de Guérande). Rafinerane soli (bele kuhinjske, grobe ali fine) vsebujejo kemične dodatke, ki lahko škodujejo ribam.

Alain

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Pozdravljeni,

v redu, torej iščem liste Catappa. Ali mislite, da bo to preprečilo gnitje plavuti? Zaenkrat ima le majhno luknjo.

Ali naj tudi sol dodam neposredno v akvarij ali počakam na učinek listov?

Lep konec dneva

Alain
259 sporočila
alain fr

Listi Catappa imajo terapevtske učinke na nekatere bolezni. Njihovi decoctions delujejo kot protiglivična, baktericidna in antiparazitska sredstva. Vendar so pogosteje uporabljeni kot preventivni ukrep kot pa kot zdravilo.

Sproščajo tanin, da ribe postanejo manj stresne, in so hrana za vse kozice, ki jih obožujejo.

Tukaj je precej popolna povezava na to temo:

http:/amazonebettas.centerblog.net/2425435-Les-feuilles-de-catappa 

Pomembno je izbrati način zdravljenja in se ga držati. Kopičenje izdelkov je lahko slabše kot bolezen, ki jo je treba zdraviti.

Torej, v tvojem primeru, ali sol ali listi.

Alain

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

pozdravljeni,

Postavil sem liste, bomo videli! Res je, da listi delujejo, kot praviš, še posebej kot kurativno sredstvo, saj jih je imel prej ves čas in nikoli ni imel težav. To bo zdaj 1 mesec, ko jih ni imel, in zdaj je bolan.

Tako da sem postavil 4 majhne liste in bomo videli, upam, da bo moja riba čim prej okrevala. Na splošno, koliko časa traja, da luknja izgine? In sem prepričan, da se bolezen ne bo poslabšala, če dam liste?

Ali bi povečanje T° vode pomagalo?

Najlepša hvala za vašo pomoč, upam, da bo moja riba bolje!

lep večer

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Zanimiva stran o teh listih, hvala!

ANNE
25 sporočila
anne fr

Pozdravljeni,

dejansko, se je treba izogibati uporabi listov z indijskega mandljevca (ali drugih snovi, kot so evkaliptus, aloe vera, sol itd...) preventivno in redno, še posebej če vzrejamo ribe, saj to oslabi ribe in nikoli nismo imeli toliko razpadanja plavuti pri izbranih bettah, kot odkar jih nekateri gojitelji bett sistematično uporabljajo. 

nekaj razlag tukaj: 

http:/fishn6.free.fr/catappa.htm

vaša riba, Animaux Passion, je primer tega.... 

Za zdravljenje ali v primeru posebne in začasne potrebe, da, zelo dobro.

Po tem, osebno, za svoje bette ne reagiram takoj na najmanjšo prasko, ki se pogosto zaceli sama od sebe, pustim imunskemu sistemu ribe, da opravi svoje delo.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

dober večer,

Torej, ne bi smel dodati? Ker sem prebral, da bette to imajo rade.

Prišlo je do te luknje, vendar v akvariju ni bilo listov

Ne bom jih odstranil, ker je verjetno prepozno, vendar jih bom uporabljal le, kadar je riba bolna, kar je škoda, ker je imela rada te liste!!

"Sicer, osebno, za moje bette ne reagiram takoj ob vsakem majhnem prasku, ki se pogosto sam zaceli, pustim, da imunski sistem ribe opravi svoje delo."

Jaz tudi ne ampak sem vseeno pogledal na internetu in se vedno konča z gnilobo in ko sem videl, da je gnilobo enkrat, ko je prisotna, težko zdraviti in da je v resnih primerih treba odrezati plavuti, sem raje hitro kupil nekaj, zato sem videl spletno stran, kjer je bilo treba uporabiti liste ali sol, ko se pojavijo prvi znaki, nato pogledam na internetu ....

hvala lepa kakor tudi vsi vaši nasveti so zapisani na listu!

lep večer

ANNE
25 sporočila
anne fr

"Torej, naj jih ne bi dal? Ker sem prebral, da betta ribe to rade imajo."

Za zdravljenje je pravilno, vedno je bolje začeti z naravnimi metodami, preden napadamo s težko artilerijo (antibiotiki itd...) imeli ste dober refleks. Torej nadaljujte zdravljenje do konca, kot je začeto. Obveščajte nas o novostih.

Nadaljevanje mojega posega je bilo zgolj za dopolnitev tega, kar je bilo navedeno prej.

Nekateri ljubitelji betta rib niso vedno dobri akvaristi, zato nasveti včasih niso vedno preudarni oziroma lahko tudi nevarni...

Srečno z vašimi ribami!

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

v redu, raje sem uporabil listje kot zdravila, ki bi bila ob napačni uporabi verjetno bolj škodljiva!

Predvčerajšnjim se je luknja nekoliko povečala, zdaj pa se je popolnoma ustavila, riba je jedla, pod listi si je naredila gnezdo iz mehurčkov, pravilno plava ... Torej mislim, da je z njo vse v redu  Obveščal vas bom, naj bo novica dobra ali slaba!

Vzrejate bette?

hvala in lahko noč

ANNE
25 sporočila
anne fr

Dobre novice torej! Ja vzgajam izborne bettas splendens (sodelujem na tekmovanjih), prav tako pa imam še bettas v naravnih oblikah (betta splendens divje oblike, b. smaragdina, b. channoides itd.) ter druge labirintne ribe (trichopsis, channas in druge).

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

dober večer,

Prinašam vam sveže informacije o moji ribici in njenem zdravljenju z listi! Po prvi luknji NI več NOBENE druge luknje, ena je sicer spet nastala, ampak že 15 dni nič, vse se je zacelilo in ni na vidiku nobene gnilobe!

Verjetno imaš doma polno akvarijev, kajne Imaš kakšne fotografije ??

Imam vprašanje, optimalna temperatura za betto je okoli 25°, ampak jaz ji dam na 26° in nekoč, ko je bila izpad elektrike, sem povišal temperaturo, da bi voda ostala malce toplejša, torej na 27°, in zdi se mi, da se počuti bolje: še več plava (zagotovo preveč plava), ima zelo lepe barve, plavuti ... Ampak so mi rekli, da če je voda pretopla, ne bo živela tako dolgo ... Bi ji morala pustiti na 27° ali znižati temperaturo???

ANNE
25 sporočila
anne fr

super potem, da se ribi izboljšuje!

Ja, imam kar nekaj akvarijev! Trenutno 38, velikosti od 8 do 140 litrov, ne štejem pa 6-litrskih akvarijev za moje borce. Nekaj sem jih ustavila, saj sem sredi prenove in selitve v novo hišo. Fotografije so na moji spletni strani tukaj: http:/betta-bijou.weebly.com/mes-installations.html in v drugih rubrikah. Mikro-akvarije za moje mlade samce borca sem opustila in jih nadomestila s 6-litrskimi.

Fotografije bom dodala spomladi in poleti, ko bo moja ribja soba dokončana in opremljena.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr
Tvoji betta ribi so čudoviti, bravo!

Vendar pa na spletnem mestu "vzdrževanje" ko prikažeš majhen akvarij in zapišeš, da ima 3 litre, to ni res. Prijateljica ga ima in vanj gre komaj 1,5 litres vode

bravo

ANNE
25 sporočila
anne fr

hvala za dodatke . Ja, obstajajo tudi kompleti Marina, ki imajo 3 litre.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

ni za kaj!

Rad bi imel enako, toda akvariji so na koncu dragi, še posebej pesek, rastline ... razen če jih spraviš v nekaj litrov ...

Da, pogledal sem in imaš prav, nisem opazil, vendar je uporabna prostornina 2.8L ^^

Osebno bi svetoval vsaj 5l, ker imajo malo več prostora za plavanje in mesto za rastlino, ampak to je samo moje mnenje

ANNE
25 sporočila
anne fr

Ja, se strinjam, ampak pravim, da je to minimalno in poudarjam čisto 3 litre, torej 4/4,5 litra bruto, kar je sprejemljiva meja. Ampak takoj za tem pojasnim, da je bolje imeti 5 do 10 litrov za akvarij brez filtra in 10 do 30 litrov za akvarij s filtrom in da je ta način boljši.

Pri meni so borci vzdrževani v akvarijih od 6 do 100 litrov, pri čemer so vmesni volumni in zelo zaraščeni.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Ali so bojni ribniki razvajeni in v 5-litrskem zasajanem/ogrevanem akvariju prav tako srečni kot v 10-litrskem na primer?

Bolje je imeti 3 litre z rastlinami in grelcem, kot tri litre brez vsega!!!

Moj je v 25-30 litrskem ogrevanem (26°) akvariju, filtriran zelo počasi. Vendar pa ima 5-6 rastlin, dodal bom še več, ko dobim novo razsvetljavo, ker akvarij nima neonske luči, ampak žarnice, zato sem moral uporabiti varčno žarnico iz supermarketa, vendar se hitro pojavljajo alge; zdaj sem našel žarnico za akvarij!!!

Kaj jim daješ za granule? Dajem mu 8 granul Betta pro' od Ocean Nutrition in včasih zamrznjene rdeče črve!

ANNE
25 sporočila
anne fr

"Ali so tvoji bojevniški ribi razvajeni in ali je v 5-litrskem akvariju, ki je zasajen in ogrevan, riba prav tako srečna kot v 10-litrskem na primer?" 

Ja, trudim se, da bi mojim malim ljubljenčkom z luskami ponudil čim več udobja.

Moji akvariji so vsi močno zasajeni in lahko si ogledajo soseda skozi majhno okno v pregradnih skrivališčih, tako da se, ko se jim zahoče, lahko paradirajo in mislim, da jim to veliko koristi.

Nisem opazil razlik v obnašanju med tistimi, ki živijo v 6-litrskih akvarijih, in tistimi, ki živijo v večjih. Tisti, ki so v 6-litrskih, so običajno starejši in so del življenja preživeli v večjem prostoru.

Po drugi strani pa sem opazil, da jim izjemno veliko pomenijo rastline, potrebujejo stimulacijo in ne preveč majhen prostor. To se sklada z mnenjem Walta Maurusa, velikega strokovnjaka za betta splendens, ki je v svoji knjigi napisal, da je zabeležen najstarejši bojevnik živel do 9 let v 10-litrskem akvariju z vsakodnevnimi vadbami. Vendar pa imam tudi bojevnike, ki ne prenesejo življenja v manj kot 10-litrskem (zbolijo, so manj živahni, celo izgubijo apetit), in nasprotno, imel sem enega, ki nikoli ni prenesel življenja v več kot 5-litrskem in se nikoli ni počutil bolje kot v 3-litrskem.

Tvoja riba je kot kralj! To je super. 

"Kakšne granule jim daješ? Jaz mu dam 8 granul 'Betta pro' od Ocean Nutrition in včasih zamrznjene rdeče črve!"

Dajem različne znamke, ki jih uvozim iz Nemčije, saj jih v Franciji ni mogoče najti, in občasno dajem živo hrano.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

V redu, hvala za nasvete. Res so zabavni s svojim karakterjem!

Moj bojni ribnik je malo nabrekel v trebuhu (miniatura), verjetno zaradi prekomernega hranjenja, moram mu dati preveč hrane, zato DIETA!!! Nekakšna zaprtost (upam, da to ni hidropnevmatika =S, ampak ne mislim!),

Dodal sem mu zelo lepo rastlino!

Hvala in veliko sreče s tvojimi ribami =D

ANNE
25 sporočila
anne fr

Zagotovo je zadovoljen s svojo novo rastlino   

Vedno imamo nagnjenje, da preveč hranimo naše ribe, jaz sem prva med njimi. 

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

dober večer,

Da ^^

Ker njegov trebuh ni splahnil, sem torej začela z zdravljenjem s kopeljo furanola, upam, da sem pravilno ravnala, toda bala sem se, da bo poginil kot moj colisa. Mislim, da če ima hidro' bo imel več možnosti za ozdravitev, saj trebuh ni napihnjen kot balon.

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo