Soseda mačka

3 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
Margaux
1 sporočila
margaux fr

Pozdravljeni,

Moj sosed ima mačko, a dobivam občutek, da ne skrbi zanjo pravilno, saj je dan in noč zunaj, ne glede na vreme, poleti pa je imela mladiče. Mislila sem, da jo bo po tem dal sterilizirati, vendar ni, saj je spet breja in sedaj je še hujše kot prej. Neprestano prihaja k meni, a ji ne dajem hrane in dovolim samo, da gre v verando, ampak zadnja dva dneva ne morem skrbeti zanjo, saj že imam mačka. Drugi dan je imela ogromen klop, ki smo ga odstranili, in ima veliko vozlov, ker ima dolge dlake. Vozli so se sicer strgali, a še vedno držijo. Nič več dlak nima za ušesi in ne morem jih odrezati, ker imam občutek, da ima tam majhno rano. Prav tako se mi ne zdi zelo debela in očitno ima raje biti pri meni ali v mojem vrtu, kot pa doma. Res mi je hudo zanjo, včeraj je cel dan spala v verandi, zvečer pa odšla, zjutraj pa je spet čakala pred vrati, da bi spala v verandi. Popoldne je odšla samo za kratek čas, ampak ne vem, če jo njen lastnik hrani. Ne vem, gotovo pa ne dovolj. Želim se pogovoriti z lastnikom, vendar me je strah, da se bo razjezil ali kaj podobnega. Imate morda idejo, kaj lahko storim?

Josette
23 sporočila
josette fr

Pozdravljeni

Razumem, da ste prestrašeni, vendar poskusite zelo počasi, vsaj zato, da ugotovite, ali jo hrani in skrbi zanjo vsaj minimalno, čeprav se zdi, da to ni tako. Če resnično nimate poguma, pokličite društvo za zaščito živali, ki lahko posreduje zaradi zlorabe.

Luc
5 sporočila
luc fr

Pozdravljeni,

Odhajanja v zavetišče za živali (SPA) vam ne priporočam, ne zato, ker ne bi bili koristni za živali, ampak ker so v nekaterih občinah zavetišča tako prenatrpana, da si lahko samo predstavljate, kakšna usoda doleti živali. Z njimi stopite v stik šele v skrajnem primeru in samo če ste prepričani, da ne bodo zaplenili živali.

Vaš pristop je pravilen in vas pozdravljam za iniciativo, da ji ponudite zavetje in oskrbo, tudi če je to začasno. Na vašem mestu bi kljub temu poskusil preprosto govoriti z lastnikom mačke brez obsojanja, ker ne poznamo njegove situacije.

Kar se tiče odstavitve, vam je vedno na voljo možnost, da se posvetujete z vašim veterinarjem. Veterinarji so predvsem ljubitelji živali in lahko vam zelo dobro svetujejo glede vaše situacije in situacije te mačke. Poleg tega pogosto imajo kontakte in naslove, ki vam lahko pridejo na pomoč.

Ampak res, predvsem poskusite s prijateljskim pogovorom in dobrim nasvetom z lastnikom, da mu izrazite svojo zaskrbljenost.

Srečno tej mali mački in tudi vam.

Aurélia
8 sporočila
aurélia fr
Kljub temu, da je ta razprava že nekaj mesecev stara, se vključujem, predvsem ker si predstavljam, da se bodo lahko drugi (na žalost) nekega dne soočili z enakim primerom... Osebno me dejstvo, da je mačka ves čas zunaj, samo po sebi ne bi veliko zmotilo, saj vemo, da obstajajo mačke, ki resnično raje živijo ves čas na prostem (ne glede na dež, mraz ali veter) in slabo prenašajo zaprt prostor. Vendar pa dejstvo, da prihaja počivat na vašo verando, namiguje, da zanjo verjetno ne velja omenjena možnost, in tako lahko začnemo sumiti, da je zapostavljana ali da se doma ne počuti dobro. Priznam, vemo, da imajo nekateri lastniki (po mojem mnenju očitno malo občutljivi za živalsko vprašanje in posebej malo skrbni za problem prenaseljenosti mačk) pravico, da svoji mački, če jim je to všeč, omogočijo celo 50 legel... Ampak dejstvo, da se zdi, da se zateka k vam, skupaj z dejstvom, da je že imela DVE legli, in kar je še dodaten razlog za skrb, da še vedno ni sterilizirana, čeprav hodi ven (bolje rečeno, da preživi svoje življenje zunaj!), bi me prepričalo, da je do te male mačke vsaj nekaj nezanimanja, če ne morda celo govorimo o zlorabi. Kdorkoli kdaj je imel mačko, se bo strinjal, da mačke, ki niso sterilizirane, ne moremo pustiti, da brezciljno tavajo zunaj. Redno bo v vročici, kar pomeni nelagodje (prava tortura!!), kar bo mački povzročilo, da bo stalno trpela zaradi učinkov hormonov na njeno telo (samo poglejte mačko v vročici in videli boste, kako neudobno je, ko so v takem stanju-_-). Ne omenjamo niti dejstva, da so takšne nesterilizirane mačke, ki so prepuščene same sebi, stalno nadlegovane in zlorabljane s strani vseh mačkov, ki se potikajo do 5 km naokoli! Zasledujejo jih in "posiljujejo v skupinah", grizejo, praskajo (in to je milo rečeno, da v takih okoliščinah mački niso ravno nežne), in poleg vsega tega še potencialno podležejo kateremukoli virusu, bolezni ali bakterijam (pogosto smrtonosnim), ki jih mački lahko prenesejo ob praski, ugrizu ali parjenju... Skratka, če imate radi svojo mačko, bodisi jo sterilizirate (vsaj zaradi njenega udobja), bodisi, če je nočete sterilizirati, potem jo obdržite doma med obdobjem vročice, ali pa jo spustite ven le na povodcu ali pod nadzorom ter pazite, da ne uide. (In za vašo informacijo, tista, ki vam to govori, je neumna oseba, ki je dolgo časa antropomorfizirala z izgovorom, da je kruto sterilizirati in kastrirati živali, in ki je popolnoma spremenila svoje mnenje, ko je imela mačke in jih končno lahko sodila po znanju!! ;-) ) In končno, omenili ste rane, ki jih ima za ušesi, in zame to povsem spominja na značilne rane, ki jih imajo mačke z nezdravljenimi ušesnimi šugami. (Ušesna šuga je okužba, ki jo povzročajo pršice, ki živijo in se razmnožujejo v sluhovodu živali, povzročajoče neznosno srbečico. Odkrijemo jo lahko, ko mačka pretirano in obupano praska ušesa (včasih do te mere, da si ušesa razkrije do krvi ali si naredi rane za ušesi), ali ko ima notranjost ušes nenormalno umazano (saj so ušesa celo 24 ur po čiščenju spet rjava/črna), in jo lahko potrdi veterinar, ki opazuje prisotnost pršic pod mikroskopom. Nezdravljena ušesna šuga lahko po določenem času vodi v pretrganje enega ali obeh bobničev živali). Ušesno šugo zdravimo z čiščenjem ušes (7/8€ za steklenico Sealane ali Otolane na Zoomalia ;-) ), nato pa z nanosom akaricida, ki se prodaja pri veterinarjih ali v lekarnah (10€ za majhno stekleničko v lekarni in 20€ za malo večjo tubo mazila pri veterinarjih), in "idealno" (čeprav ni obvezno) z nanosom pipete Stronghold (dvajset ali trideset evrov za 3 pipete pri kateremkoli veterinarju). Osebno sem na Rsa in to mi nikoli ni preprečilo, da ne bi zdravil ušesne šuge mojih mačk, ko je bilo to potrebno. No... Res je, da lahko najdemo razlage za vse male "nenavadnosti", ki ste jih opazili, ampak jaz bi bolj nagnil k popolnemu nezanimanju lastnika za to malo mačko, kar bi torej lahko označili za zanemarjanje, morda celo za zlorabo. Na vašem mestu bi šel (tako rekoč) neopazno raziskovat (čeprav samo "kot da" je vaš namen preprosto spoznati osebo, ki pripada tej mali mački, ki vas dnevno obiskuje), da bi poskusil nekoliko oceniti situacijo. (Navsezadnje, morda boste našli pametno osebo, ki ima velike težave in ki bo sama priznala, da obžaluje, da nima več časa/zdravja/sredstev/možnosti, da bi se primerno skrbela za svojo mačko, in bo prva priznala svoj neuspeh in cenila pomoč, ki bi ji jo lahko ponudili!!) In v najslabšem primeru, če po srečanju z nekdo, ki svojo žival namerno zanemarja, ne dovoli, da bi se drugi smilili nad nesrlastnika.. ;-) (Nekatera društva ne oklevajo uporabiti te metode za reševanje živali in jih tako rešijo zlorabnih lastnikov). Vendar vam prav tako priporočam, da resnično ravnate previdno in diskretno, saj nekateri zlorabni lastniki ne oklevajo maščevati se nad svojo živaljo takoj, ko čutijo, da so odkriti, in nekateri celo raje izginejo žival, ki je ne želijo več, namesto da bi jo zaupali drugemu ali društvu!! (Se strinjamo, res obstajajo norci, ki niso vsi zaprti..-_-).

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo