skalarna informacija
Pozdravljeni, imam akvarij s 180 litri in rad bi vedel, kakšno neonko naj vstavim noter, in tudi, če lahko uporabim LED luči za čas, ko se moji skalarni razmnožujejo, saj moj par poje jajčeca, takoj ko se luč ugasne
Hvala vnaprej
Pozdravljeni,
Drstenje Skalarjev ne pomeni nujno, da obstaja par.
Samica naravno proizvaja jajčeca, vloga samca pa je omejena na oploditev teh, ko so izločena, kar lahko izzove s stimulacijo trebuha samice.
Samica lahko prav tako izleže jajčeca za udobje, saj je zanjo nujno, da se jih osvobodi. Če ni samca, bodo neoplojena jajčeca zgnila in jih bodo pojedli.
Torej, se postavlja upravičeno vprašanje: Ali res obstaja par?
Da bi to ugotovili, je dovolj, da izoliramo drstenje z njegove podlage v majhen akvarij brez okrasja, vodo (isto kot v drstnem akvariju) pa je treba dodati nekaj kapljic metilensko modrega (proti plesni), s prezračevalcem vode, ki prezračuje drstenje. Če jajčeca obledijo v roku 24/48 ur, to pomeni, da niso oplodena.
Od tu dalje je več možnosti:
- Ni samca in imaš dve samici.
- Samec še ni spolno zrel.
- Samec je steril.
Skalarje sem vzrejal več kot 20 let in edini način, da sem videl izvalitve, je bila izolacija drstenega materiala. V skupinskem akvariju so drstenja pogosto dosegla ličinkasto stopnjo, a takoj ko so se mladiči prosto gibali, so bili sistematično pobrani s strani drugih rib in tudi nekaterih staršev.
cab65
dober večer, alain
problem je v tem, da ne morem izolirati svojih jajc, ker mi jih nese na filtre. in ja, tam je par, saj sta se že razmnožila in imela mladiče, ki so zdaj v akvariju