Forum za akvaristiko

serijske smrti

4 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
DANIELLE
3 sporočila
danielle fr

Pozdravljeni, sem nova na tem forumu in iščem vašo pomoč. Imam akvarij s 180 l, kjer so dolgo časa veselo plavale različne sorte rib, med njimi tudi zelo stare; ob tedenskem preverjanju vode s testno palico sem opazila, da je zgornje polje, ki bi moralo biti belo, postalo svetlo rožnato, in ker je v tednu umrl en koridoras, sem šla v trgovino za živali, da bi bolje preverila vodo, in tam mi je dekle povedalo, da svetlo rožnata barva ni katastrofa, ampak bolj zaskrbljujoče je bilo dno testne palice zeleno-rumene barve, kar ni bilo dobro, in svetovala mi je, naj zamenjam približno 60 l vode in naj dodam samo vodo iz pipe, ne pa destilirane vode, kar sem tudi storila, in potem so naslednje dni vsak dan umrli koridorasi, bilo jih je 6 velikih in zelo starih, več kot 10 let, in ena mlajša albino koridoraska samica, stara 2 ali 3 leta, ki je skoraj vsak teden zadnje mesece odlagala jajčeca, zadnjič pa je izločila toliko jajčec, med njimi taka, ki niso izgledala normalno, vsa rjava, da se sprašujem, ali ni umrla zaradi tega, ostal je samo albino samec. Nato je serija nadaljevala, čeprav je po trgovini za živali voda po testih spet postala normalna, eno jutro pristela, naslednji dan citron tetra, dan za tem danio, dan za tem kardinal, dan za tem razbora, arlekin ribica, in včeraj moj stari in veliki ancistrus, tudi starejši kot 10 let, ki je bil vdovec že 4 leta. Če je voda spet dobra, kaj ali kdo lahko povzroča te zaporedne smrti?? Skoraj vse mrtve ribe so bile zelo stare, a vseeno, ena vsak dan se mi zdi čudno, remor, kardinal in pristela so bili stari približno dve leti. Prej sem dala v akvarij zdravilo temerol, ker se mi je zdelo, da je ena stara krvavo srčna ribica bolna z čudnim očesom, opomogla se je, menjava vode je bila opravljena približno deset dni po dodajanju temerola. Akvarij je zasajen z naravnimi rastlinami, ima 2 črpalke-filtre, en velik zunanji EHEIM 2213 + en notranji, 2 zračna kamna, vsak teden dodajam bakterije, filtri so redno čiščeni, tako da res ne vem več, kaj naj naredim, ostalo je še nekaj velikih starih, en girino, 2 botia clown, stara več kot 10 let, in 3 kuhli ter 3 epalzeorynchus, ki jih imam že eno leto in če bi vedela, da tako hitro rastejo, ne bi nikoli vzela 3, ampak dobro opravljajo svoje delo, ni več alg na rastlinah niti na steklu, in zakaj bi ti preživeli ponoči napadali druge, nikoli niso agresivni, tako da, če imate kakšen nasvet ali idejo o teh zaporednih smrtih, prosim svetujte mi.

Méritaton

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

1°) Prebivalstvo :

Predvsem, za akvarij s 180 L bruto in torej s približno 150/160 L vode, je populacija ogromna in predvsem raznolika. Bolj je to zbirka rib kot pa harmonična populacija. (Corydoras, Pristella, Tetra citron, Danio, Cardinalis, Rasbora, Ancistrus, Rémora (?), Gyrino, Botia, Kuhli, Epalzeo ...)

2°) Analize vode :

Analize s testnimi trakovi so preveč nenatančne, da bi jim lahko pripisovali veliko vrednost; bolje je uporabljati kapljične teste.

Prodajalka pravi, da je zgornja črta rožnate barve. Ta črta razkriva vsebnost nitratov (NO3). Ti nitrati niso neuporabni, saj služijo za hrano rastlinam. Problem je le v njihovem presežku, ki lahko postane nevaren, in je predvsem znak pomanjkljivega vzdrževanja, neustrezne filtracije, prenaseljenosti ali pomanjkanja doslednosti pri tedenskih menjavah vode.

Spodnja črta je rumenkasto zelene barve. Ta črta razkriva vsebnost klora (Cl2). Če predpostavimo, da je ta vsebnost previsoka v akvariju, zagotovo dodajanje vode iz pipe ne bo izboljšalo situacije, še posebej ne v takšni razmeri 60 L na skupno prostornino 160 L)

Klor je močno baktericidno sredstvo in takšna menjava vode ogroža bakterije v filtru, ki ne morejo več učinkovito delovati proti nitritom, ki so smrtonosni. To je torej zelo dober razlog za pojav smrtnih primerov; to neravnovesje se poleg tega poveča z prevelikim številom rib in z njihovo krhkostjo zaradi starosti.

3°) Zdravljenja in dodatki :

Bakterije so naravno prisotne v vodi. Čas jim omogoča razvoj in oblikovanje pomembne populacije, ki bo bojevala pretvorbo dušika v nitrite. Ob nenadni in pretirani menjavi s klorirano vodo (vodovodna voda) je ta sev bakterij ogrožen in njihova vloga bistveno zmanjšana.

Dokler ni pomembnega neravnotežja, je tedenski dodatek bakterij nesmiseln.

Čiščenje filtrovnih medijev mora biti delno in narejeno z vodo, odtočeno iz akvarija med menjavo. Filtrirnih medijev nikakor ne smejo čistiti z vodovodno vodo, saj bi klor ubil bakterije, ki so prisotne na vati, penah, kroglicah itd.

Sistematična uporaba temerola je nevarna. Ta izdelek je baktericid, ki seveda ne loči med dobrimi bakterijami, ki jih je treba ohranjati v filtru, in tistimi, ki povzročajo bolezni, ki jih je treba odstraniti.

Za povzetek:

Nova voda iz pipe (1/3 prostornine) + Temerol + prenaseljenost = Pomembno biološko neravnovesje = smrtnost.

Alain

DANIELLE
3 sporočila
danielle fr

Pozdravljeni,

Najlepša hvala za hitri odgovor, glede vode iz pipe sem imel nekaj dvomov in mislim, da je to privedlo tudi do drugega, saj so od takrat rastline prekrite z belkastim usedlinami in, ko jih premakneš, odpadejo kot oblak majhnih kosmičev, ali je to vodni kamen iz pipe, ki je pri nas precej močan, ali bi moral še enkrat zamenjati vodo ali ne, vsi so videti v dobri kondiciji že dva dni in so bolj živahni, vem, da tisti, ki so postali zelo veliki, dva botiji in geryno, so utesnjeni, zrasli so v akvariju in mi je neprijetno, da bi jih žrtvoval, glede na starost botijov se moram pripraviti na to, da bodo nekega dne preminuli, in za prenaseljenost sem si tudi mislil, če bodo drugi umrli, jih ne bom nadomestil.

Prosim, koliko časa bi morali pustiti med vsakim čiščenjem filtrirnih mas, moj mož ima tendenco, da to počne pogosto in morda to ni prava rešitev, poleg tega jih čisti z vodo iz pipe, bom mu dal prebrati vaš odgovor, da bo dojel, da tudi preveč čiščenja ni prava rešitev.

Hvala še enkrat.

Alain
259 sporočila
alain fr

Za menjavo vode je idealno, da se ta izvaja tedensko in v količini med 10 do 15% prostornine akvarija, torej za vas 20 do 25 litrov na teden

Dobro je vedeti, da je klor hlapljiva snov in da, če pustimo, da voda iz pipe stoji 48 do 72 ur v odprtih posodah iz neonesnažujočih materialov (steklo, živilski PVC ...), klor izhlapi in voda je potem primerna za uporabo pri tedenskih menjavah.

Menjave vode so prav tako, občasno, dobra priložnost za čiščenje ali menjanje filtrirnih mas.

Ker je klor baktericiden, filtrirnih mas nikoli ne smemo prati z vodo iz pipe!

Za pranje vaših filtrirnih mas uporabite vodo, ki ste jo odstranili s sifonom, in operite le 2/3 najbolj umazanih mas, da ohranite sev živih bakterij v preostali tretjini. Te bodo hitro ponovno naselile čiste filtrirne mase.

Če raje vsakič zamenjate filtrirne materiale namesto da bi jih umivali, nikoli ne smete zamenjati celotnega filtra naenkrat! Pustite del filtrirnih mas, da ohranite sev bakterij. Pri pravilno naseljenem in vzdrževanem akvariju, lahko čistite del filtrirnih mas enkrat na mesec.

In predvsem ne pozabite na sistematično dodajanje bakterij in številnih izdelkov (čistilcev, razjasnitev vode, proti kloru, itd., itd.) ki so prodajani z namenom izboljšanja kakovosti vode.

Edina stvar, ki jo izboljšujejo, je promet trgovine!!

Alain

Jean-Pierre
404 sporočila
jean-pierre fr

Dober večer,

kaj drugega dodati, kot BRAVO ALAIN,

vse informacije so več kot točne in res šteje samo promet trgovine.

Za ribe (Botias, ...) bi bilo treba poskusiti podariti javnemu ali zasebnemu akvariju, če je kakšen v regiji.

Z akvarijskimi pozdravi.

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo