Forum za akvaristiko

samec platy, ki se želi pariti z drugim samcem

4 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
laura
8 sporočila
laura fr

Pozdravljeni,

Imam 10 platijev, od tega 3 samce in 7 samic v 100-litrskem akvariju. In imam enega samca, ki neprestano preganja drugega samca, da bi se paril, in ko ga uspe pripraviti v kot, poskuša.

Lahko mi prosim poveste, zakaj je temu tako?

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

Kot pri gupijih, gambuzijah in mečkotvorkah imajo tudi pri platijih samci v naravi samo eno funkcijo – zagotavljati trajnost vrste. Vloge, ki je ne pozabijo, tudi če so v ujetništvu.

Poleg tega pogosto obstaja konkurenca med njimi, da bi svoje seme vsilili skupini in tako imeli prevladujoč potomstvo. To prispeva k zdravim in robustnim rodovom.

To vztrajanje samcev pri samicah lahko v ujetništvu škodi, če jih ni dovolj. Dejansko lahko zaradi nenehnega spolnega nadlegovanja samcev poginejo. Minimalno razmerje za izogibanje tem pretečnostim je en samec na tri ali celo štiri samice.

Ker lahko vsaka samica povprečno mesecno rodi približno petnajst sposobnih mladičev, je enostavno ugotoviti tveganje za prenaseljenost.

Zaigrane paritvene igre med samci so način, da si izborijo svoje mesto v skupini. To vedenje je precej običajno pri živalih, ki se spolno združujejo s penetracijo, kot so sesalci ali ovoviviparne živalske vrste (penis ali gonopod), ali pri vrstah, kjer pride do kontaktnega spolnega odnosa, kot so nekatere ptice in določeni plazilci (kloaka).

Opazili so, še posebej v naravi, da če število samic ni zadostno, imajo nekateri mladi samci sposobnost, da se spremenijo v spolno zanesljive samice, da bi nadomestili neravnovesje.

Alain

laura
8 sporočila
laura fr

hvala za odgovor, vendar moji platiji samci sploh ne lovijo samic razen enega, torej v bistvu moram dodati še 2 samici, da prenehajo s prerivanjem? In ali mi lahko poveš, koliko največ platij lahko imam v 100L, ker mi je trgovec rekel 40! Zajamčim ti, da jih ne želim toliko haha trenutno mi je prav dovolj

Alain
259 sporočila
alain fr

Če dodaš samice, boš povečal število rojstev, a imaš "le" 100L.

Na tvojem mestu bi raje odstranil 1 samca.

Kakorkoli že, moraš upravljati čredo tako, da daješ rojene ribe iz svojega akvarija, da poskusiš ohranjati populacijo pod 15 platiji z največ 3 samci.

Imaš tudi možnost, da dodaš par pritlikavih ciklidov za uravnavanje števila mladic zaradi plenjenja. Morda se sliši šokantno, toda to je pravzaprav zgolj rekonstrukcija prehranjevalne verige.

Alain

laura
8 sporočila
laura fr

Imam nekaj corydorasov, ne bi morali oni pospravljati? Imam jih tri.

Imam samico, ki je skotila mladiče, ampak uspel sem rešiti samo enega, ostale so pojedli. Hvala vseeno Alain, dober večer.

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo