Forum za akvaristiko

rjavkasto skladišče

4 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
fernanda
4 sporočila
fernanda fr

po približno 3/4 dneh po čiščenju akvarija se na rastlinah, kamnih in steklu nabirajo rjavi usedline, kaj storiti? Imam zlate ribice.

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

Ti rjavi nanosi so v pogovornem jeziku imenovani "rjave alge". Pravzaprav gre za kolonije diatomej, ki se skoraj sistematično razvijajo v novih akvarijih. Rjava barva je posledica silikatne ovojnice teh diatomej.

Potrebno bi bilo sporočiti značilnosti tvojega akvarija (prostornina, populacija, tip in moč osvetlitve, tip in moč filtracije) ter tudi pogostost čiščenja in menjave vode.

Opis tvojega akvarija in njegovega vzdrževanja bo zagotovo pokazal razlog ali razloge za prisotnost teh "rjavih alg", zato bomo lahko našli rešitve.

Že zdaj sledi mali seznam razlogov za morebitni razvoj teh alg:

- Prešibka osvetlitev.

- Neprimerna filtracija. Zlata ribica proizvaja veliko iztrebkov, zato mora biti filtracija zelo močna (vsaj 4 do 5-kratna prostornina akvarija na uro).

- Neravnovesje med prostornino akvarija in številom rib (prenasičenost). Za informacijo, zlata ribica potrebuje 80/100 litrov, japonska ribica potrebuje 50 litrov.

- Preveč velikih in/ali preveč pogostih menjav vode z nevzdrževano vodo (prisotnost klora) lahko povzroči novo obdobje cikanja in s tem ponovno ustvari pogoje za razvoj teh diatomej, saj bakterije nimajo možnosti se trajno naseliti v filtrirnih masah (klor je močan baktericid).

Alain

fernanda
4 sporočila
fernanda fr

Dober dan,

Hvala za informacijo. Sem začetnica in ko sem kupila svoje zlata ribica, so mi rekli, da je 20 litrov na ribo dovolj, zato imam akvarij 60L za 2 zlati ribici.

Kar se tiče čiščenja in menjave vode, približno vsake 3 tedne.

Fernanda

Alain
259 sporočila
alain fr

Ker šele začenjaš, moraš prebrati to povezavo, ki ti daje zelo dobre nasvete o vzdrževanju zlatih ribic:

https://www.ivanov.ch/PR/poissons-rouge.htm

Veronique, avtorica te strani, je akvaristka zelo visoke ravni in lahko zaupaš njenim nasvetom, ki jih daje.

Alain

fernanda
4 sporočila
fernanda fr

Hvala za nasvete, jih bom upoštevala in bomo videli

Fernanda

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo