Ribe na površju
Dober večer,
Imam 100L akvarij že 2 leti. Pred enim tednom sem spremenil vso dekoracijo (pesek, dekor, itd.), in od takrat naprej imajo moji ribe tendenco, da ostanejo na površini, namesto da bi zasedle ves volumen akvarija, in zdi se mi, da jedo precej manj. Od kod bi to lahko prihajalo, glede na to, da je analiza vode brezhibna in da jim kljub temu ni nič hujšega ..?! Prešel sem z črnega peska na belega .. bi to lahko imelo kakšno povezavo?! Hvala za vaše odgovore ..
Pozdravljeni,
Če bi lahko opisali svoj akvarij (prebivalci, filtracija, zasaditev ...), bi morda lažje razumeli ta problem.
Ko ribe plavajo na površje, to pomeni, da primanjkuje raztopljenega kisika v vodi in gredo dihat površinski zrak.
Pomanjkanje raztopljenega kisika je posledica prekomerne poseljenosti, onesnaženosti ali začasno motne vode zaradi suspenzijskih mikrodelcev, ki povečujejo njeno gostoto.
V zadnjem primeru je zelo verjetno, da je vzrok za tvoje težave prenova dna. Upam, da nisi izkoristil priložnosti za zamenjavo filtrskih mas, saj bi znova začeli cikel dušika in se bojo nitrati najverjetneje povečali čez približno dva tedna.
Dodate lahko zračni razpršilnik, dokler voda ponovno ne postane bogata s kisikom, in/ali povečate filtracijo za hitrejšo odstranitev mikrodelcev.
Alain
Živjo Alain, hvala za vaš odgovor.
Imam akvarij s prostornino 96 l, v katerem je 5 rastlin, katerih imena sploh ne poznam (dve majhni plazeči, ena, ki se zelo hitro širi, in dve drugi povprečni, ki sta precej stabilni .. ), akvarij pa je filtriran s prvim filtrom, ki ga menjam enkrat na teden, drugim, modrim penastim filtrom z bolj gosto mrežo ter na koncu z "kamenčki" za bakterije.
Imam 10 kardinalk, 8 rdečenoscev, 5 molijev, 1 barbus, 2 ksifo, 1 guppi in 5 drugih, katerih imena se trenutno ne spomnim. Vem, da imam mešanico amazonskih in azijskih rib, kar ni idealno.. a pri zagonu akvarija so me napačno svetovali.. Vzel sem ribe, ki so mi bile všeč.. in so me pustili, namesto da bi me svetovali o njihovih življenjskih pogojih itd... Skratka, na koncu so se vsi zelo dobro prilagodili skupaj in nimam težav s sobivanjem!
Kar se tiče moje težave, od jutra dalje ribe izgledajo, kot da ponovno zasedajo celoten akvarij... medtem ko sem se pripravljala, da izpraznim polovico in ponovno napolnim.. po prebiranju na istem forumu, da bi moja težava morda prihajala iz porasta nitritov po menjavi vode, kot pravite... Ali je lahko cikel že končal? Glede na to, da sem sperila vse filtrirne medije z čisto vodo.. tako kot delam že dve leti! Ker mi tudi na tem področju ni nihče rekel, da jih ni treba splakniti.. to sem izvedela po menjavi, ko sem hotela zamenjati cev črpalke, ki se je s časom skrajšala... Skratka, mislim, da so že navajene =/
Kar zadeva spremembo podlage, sem teden dni pred tem umivala, čistila, spirala itd., da sem odstranila vse možne praške, tako da mi voda ni bila resnično motna!
Upam, da je moja težava rešena... a sem pripravljena na nasvete, če to ni tako! Ali je dobra ideja zamenjati malo vode? Ali naj spremenim temperaturo (26-27°)
Ali bi dodajanje zračne črpalke lahko bila rešitev? ... o tem razmišljam že nekaj časa, toda hrup črpalke me kar precej odvrača!!
Hvala za vaše nasvete!!
Preprosto bi moral dodati nekaj rastlin, da bi zagotovil količino O2 v vodi, kar je nujno potrebno za tvoje ribe.
Kar zadeva zračni difuzor, ga ni potrebno uporabljati. Čeprav ti omogoča malo dodatne aeracije akvarija, ustvarja steber sesanja, ki iz vode odstranjuje druge plinom, ki so koristni za rastline, kot je naravno prisoten CO2.
Uporaba zračnega difuzorja je koristna le za zagotavljanje zračenja med zdravljenjem z zdravili ali ob motnosti vode zaradi suspendiranih mikrodelcev. Odstraniti ga je treba, ko je težava odpravljena. Pravzaprav vse, kar povzroča povečanje gostote vode, in posledično zmanjšanje prisotnosti raztopljenega O2.
Alain
Da, načrtovano je, kupujem jih po malo, ko vidim, kako rastejo tiste, ki jih imam. Veliko sem jih izgubil, potem ko sem jih dal v belo kis, zaradi velike invazije polžev...
Ribe so nocoj spet na površju... Ali naj zamenjam malo vode ali ne?!
Pozdravljena Lucilre,
morda imaš preprosto preveč rib; ob strokovnih nasvetih Alaina boš zagotovo zmogla.
Z akvarističnim pozdravom.
Preveč? Vendar pa je akvarij videti precej prazen .. Moj problem je rešen, že 2 dni niso več na površini, a nisem zamenjal vode! Kupil sem dve rastlini, ki se zdijo, da jim kar ugajajo ... Bomo videli =) Hvala vam.
Dober večer Lucile (oprosti mi za napako pri tvojem imenu prej),
za 100 l imaš 30 rib in predvsem 2 xyphosa (velika); torej ni prenatrpano (pravzaprav) ampak naredi menjave vode od 15 do 20l / teden.
Akvarelistično.