Reševanje desetdnevnega mišjega mladiča
Pozdravljeni,
Pred dvema dnevoma sem na vrtu našla majhno voluharico. Preden sem jo vzela, smo opazovali, ali njena mama ali bratje in sestre niso v bližini. A nič, zato smo se odločili, da jo vzamemo pod svoje okrilje. Postavili smo jo v majhno kartonasto škatlo z grelniki in rahlo grelno lučjo nad njo. Prvi dan (nedeljo) smo jo hranili z mlekom, razredčenim z vodo, a naslednji dan smo šli po mačje nadomestno mleko v lekarno. Dajem ji 1 ml na dan, razdeljen v 7 obrokov, približno vsake 3-4 ure, vključno z nočjo. Dobro jo masiramo pred in po obrokih, dobro opravi svoje potrebe. Izgleda precej živahno, tudi če veliko spi. Da dodam, včeraj je začela odpirati oči, kar mislim, da pomeni, da je stara vsaj 10 dni. Ima kar nekaj dlake, meri približno 2 cm in tehta 5 g.
Lahko prosim poveste, ali sem do sedaj naredila prave poteze za to malo? Količina hrane? Pogostost? Nato, kakšni so naslednji koraki? Kdaj naj razmaknem obroke, povečam količino, uvedem trdno hrano? In kakšno vrsto? Drugače, ker ji dajem mleko, ali ji moram dajati tudi vodo?Neskončno se vam zahvaljujem za vaše odgovore in nasvete, saj čeprav je šele 2 dni, kar skrbimo zanjo, smo že zelo navezani na to malo bitjece in se bojim, da bi naredila kaj narobe, kar bi ogrozilo njeno življenje.
Antoneta
Pozdravljena Antoneta,
Čestitam za tvoje reševanje! Mislim, da trenutno delaš prav, vendar vseeno povprašaj tudi za mnenje veterinarja, da ne bi storila kakšne napake. Hrana za poljske miši je sestavljena iz semen, popkov, sadja, mahu, črvov, gosenic, insektov, koruze, pšenice, ovsa, sadja, robid, cvetov, zelišč ... itd. Mislim, da bi semena za miške načeloma ustrezala, vendar prej povprašaj veterinarja.
Poljska miš lahko na splošno živi med 18 in 20 meseci.
Morda ji lahko začneš dajati trdo hrano, saj odpira oči, vendar nisem prepričana.
Obveščaj nas o dogajanju, in če lahko, objavi fotografijo na forumu!!!
Se vidimo!
Hvala za tvoj odgovor, Sandra B, vendar mala živalca je žal ponoči umrla. Ne razumem, dala sem mu zadnjo pipeto mleka ob polnoči, masirala trebuh okoli 00:30, in ko sem se zbudila ob 3:30, da ga nahranim, ga že ni bilo več ... :( Imela sem se za to zelo krivo, morala sem storiti ali ne storiti nekaj pomembnega, morala sem mu dati trdno hrano prej, povečati njegov odmerek mleka. Posoda z materinim mlekom je rekla 20% teže za glodavca, tehtal je 5 g, zato sem mu dala 1 ml/dan, vendar je bilo to zagotovo premalo. Tako sem žalostna, navezala sem se na to malo bitje v dveh dneh in bil je videti tako živahen, da sem mislila, da bo v redu.
Pozdravljena Antoneta,
Ne bodi žalostna, te male živalice so zelo krhke živali, že lahko čestitaš sama sebi, da si poskusila vse, da ga rešiš. Veš, včasih "živalske mamice" zapustijo svoje mladiče, ko že vedo, da je težava, da mladič ne bo preživel. Tvoj mali mišek je verjetno imel težavo, morda pa je bil že zelo šibek, ko si ga našla, zato zanj žal ni bilo več mogoče narediti ničesar. Kakor koli že, pohvale za tvoje reševanje.
Se kmalu vidimo.