razsvetljava za akvarij 220L
Pozdravljeni, imam akvarij s 220L, moja razsvetljava je pokvarjena. Ali mi lahko nekdo pomaga izbrati pravo razsvetljavo in pravo sijalko za moj akvarij ... ?
nujno prosim, hvala vnaprej..
Dober večer,
Za idealno osvetlitev je koristno vedeti, za katere rastline bo namenjena.
Za informacijo:
Vse rastline nimajo enakih potreb. Lahko bi rekli, da za poenostavitev obstajajo 3 glavne kategorije osvetlitve:
a) Šibka osvetlitev: 1W / 3L, primerna za Vesicularias, Anubias, Microsorium, nekatere Cryptocoryne, Bolbitis ...
b) Normalna osvetlitev: 1W / 2L, primerna za skoraj vse rezane rastline in rozetne rastline
c) Močna osvetlitev: 1W / 1L, primerna za t.i. "gazojuče" rastline, kot so Glossostigma, Lilaeopsis novae-zelandiae, Hemianthus callitrichoides Kuba ...
Za akvarij 220L, ki je verjetno visok 50 cm (kar precej zmanjšuje penetracijo svetlobe), je ena sama neonska cev premalo za rastline.
Torej za 220L bruto, kar je približno 180L neto, bi potrebovali okoli 90 vatov za zadostitev večini rastlin, ki jih najdemo v trgovinah za akvaristiko. To pomeni 2 cevi T5 ali 3 cevi T8.
Alain
Hvala za vaš odgovor, iščem za ribe.
Predvidevam torej, da ne bo rastlin, ampak tudi samo za ribe bi bilo dobro vedeti, katere. Zlate ribice ali japonske, ciklide (Amerika ali Afrika) ...
Vse ne potrebujejo enake razsvetljave. Če lahko ameriške ciklide živijo pod normalno razsvetljavo, afriške iz velikih jezer potrebujejo močnejšo razsvetljavo, ker se med drugim prehranjujejo z algami, ki jih ta razsvetljava povzroča.
Zato bi bilo dobro enostavno povedati, za katere ribe je ta razsvetljava namenjena. Tako bi prihranili čas, sploh ker ste omenili "nujno" na koncu vašega sporočila.
Alain
Najlepša hvala za vašo pozornost. To je sprva za zlate ribice, vendar kasneje želimo zamenjati z ciklidi.
Pozdravljena Emine,
ko boš prišla do ciklidov, bo potrebno ugotoviti, kateri so, saj so potrebe po prostornini različne kot tudi za rastline, zato tudi osvetlitev.
V akvarističnem duhu.