Prihod novega mucka
1 odgovor
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
2 sporočila
lydie
Pozdravljeni, čez teden dni dobim novo majhno mucko. Trenutno imam 6 let starega kastriranega mačka, ki ne hodi ven. Prejšnji teden smo opravili vljudnostni obisk, moj maček se je ustrašil mucke. Skril se je pod kletko hčerke in kadarkoli se je mucka približala, je sikal. Nikoli ni imel družbe, ne mačka ne psa. Bojim se, da ko bo mucka prišla za stalno, ne bo več jedel ali opravljal potrebe.
8 sporočila
aurélia
Pozdravljena Lydie. Kot pravi pregovor, ne smemo jokati preden nas zaboli!!^^ Kaj je bolj normalnega, še posebej, ko gre za hišno mačko (ki živi torej v zaprtih prostorih in je obdana samo s svojimi "človeškimi spremljevalci") staro že 6 let in ki do zdaj ni nikoli imela "dlakavega življenjskega sopotnika", kot to, da se ob srečanju z vsiljivcem (ali vsiljivko), ki so ji ga kar naenkrat predstavili in ki se v tem primeru izkaže, da je le majcen drobižek, sprašuje, kdo je ta vsiljivec.^_^ Vsi mački (razen seveda morda popolnoma sami samčki, ki jim predstavimo samico na višku spolnega nagona! Mdr^^) bi na začetku ob predstavitvi tujega mačka reagirali z izkazovanjem sovražnosti ali strahu, morda celo obojega. ;-) To ne pomeni nujno, da ne bo sprejel malega. Seveda bo nekaj časa potrebnega za prilagoditev, v katerem se bodo medsebojno opazovali, ocenjevali, se naučili tolerirati, spoznati in morda (če bo vse v redu) celo vzljubiti. Jasno je, da bo mali novinec, ker je še vedno le muckek in ker poleg tega ni na svojem teritoriju, verjetno imel manj izrazite reakcije kot "gospodar hiše".Ampak običajno bo vaša 6-letna mačka sčasoma razumela, da ji novinec noče nič slabega, ga bo vedno bolje tolerirala in morda celo sčasoma, s pomočjo časa, sprejela za svojega malega varovanca in/ali celo prijatelja.. ;-) Seveda boste morali paziti, da starejšega mačka ne zanemarjate v korist mucka, sicer bi lahko seveda nastala določena ljubosumje ali rivalstvo. Morali boste starejšemu mačku dopovedati, da ostaja gospodar hiše, vendar bo odslej moral deliti (in vas deliti) s tem novim družinskim članom. Na splošno velja, da je bolje, da se ne vmešavamo v odnose med mačkami, še posebej, ko pride do rivalstev ali konfliktov, povezanih s teritorijem ali prevlado. Seveda se ne zdi lahko predstavljati, da ne bi vzeli strani, toda očitno je, da ko se lastniki vmešajo, to pogosto poslabša situacijo. Zato je priporočljivo, da pustimo mačkam, da uredijo svoje zgodbe med seboj, nikoli na primer ne grajamo tistega, za katerega mislimo, da je napadalec (zavedajoč se, da kot ljudje pogosto slabo ocenimo situacijo in pogosto napačno sodimo, kdo je napadalec in napadeni). Po mojem mnenju je še posebej pomembno, da niste že sami preveč pod stresom ali zaskrbljeni glede posledic, ki bi jih lahko "morda" "mogoče" povzročila ta prihod. Zagotovo je, če bo vaš 6-letni mačak začutil, da ste zaskrbljeni ali zaposleni, res velika verjetnost, da posvojitev ne bo šla dobro. Kakorkoli že, da bi vas pomirila, lahko delim z vami svoje lastne izkušnje... Začela sem 4 leta nazaj s 3 mačkami (brat in sestra, stara eno leto, + mačji mladič samice, ki je bila stara 4 mesece, in ki mi jih je "sprva" sosed pustil v varstvo in jih je končno pustil pri meni), kamor se je 3 mesece kasneje pridružila majhna samička, stara le en mesec (ki so jo našli otroci iz soseske), katerim so se eno leto kasneje pridružili štirje mladiči (3 samci in samička), katerim sta se pred enim letom pridružila še dva dodatna mala samca (dva brata), katerim so se novembra lani pridružili še trije mladiči, stari 6 mesecev (dva fanta in dekle), katerim so (končno!!^^) marca lani pridružili še 2 mladiča, stara 3 mesece (brat in sestra)!!!! (Mdr!!!!^^) In ja, če ste sledili, to pomeni, da imam pod svojo streho PETNAJST MAČK, ki izhajajo iz 5 različnih "družin" in nekaj generacij razlike, ki zdaj živijo vse skupaj v (skoraj) harmoniji!!^_^ (In rečem "skoraj", ker mi je 4-letni mali samec (torej mladič "iz prvega niza treh prišlekov") lani marca in maja naredil 2 cistitisa, za katerega mislimo, da sta idiopatska in za kar predvidevamo, da je povezano z zaprtostjo, ampak zdaj se zdi, da se stvari urejajo. Brez tega so vsi prijatelji, in čeprav imajo večina od njih seveda večje afinitete z nekaterimi kot z drugimi, je vseeno izjemno redko, da pride do konfliktov in da slišim ščipanje po hiši!) Jasno je, da je bilo po vsakem "novem prihodu" (mdr^^) potrebno obdobje sprejemanja. Toda prebivalci so vedno na koncu sprejeli nove prišleke. Vseeno pa je res, da včasih nekateri mački absolutno ne prenesejo sobivanja, in v teh primerih lahko to dejansko ima resne posledice. Ampak mislim, da morate na začetku biti optimistični in ravna