Posvojitev novega zajca
Pozdravljeni,
trenutno imam štiriletnega pritlikavega ušesnega zajca in bom posvojil še enega malega zajčka, star približno 5 mesecev. Vsak bo imel svojo kletko, vendar me skrbi, da bi moj zajec poskušal ubiti drugega, zato bi rad vedel, če se je to že kdaj zgodilo nekomu, ki je posvojil drugega zajca. Rad bi tudi vedel, kako bo večji in starejši zajec pokazal svojo prevlado nad manjšim ali če se bo mlajši takoj podredil večjemu?
Hvala vam
Pozdravljeni Delphine,
res je dobro začeti s tem, da imate na začetku dve ločeni kletki in ju postopoma uvajati z skupnimi izhodi. Pomembno je opazovati, kako se obnašata v teh trenutkih.
Prav tako bi morala natančno navesti, ali gre za dva samca, dve samici, samec in samica...
Res je, da bo verjetno prišlo do vzpostavitve hierarhije med dominantno in podrejeno živaljo, vendar se bosta na ta način naučila živeti skupaj.
Lep dan
Elodie iz Zoomalie
Pozdravljeni,
hvala za vaš odgovor. Torej bom imel dva samca in sem tudi načrtoval, da bom začel z izhodi. Moj, ki je star 4 leta, je zelo družaben, našel sem ga med tem, ko ga je tuji maček, ki je prišel skozi moje okno, lizal. Vendar se bojim, da bom morda moral kastrirati mladička, a če se bosta dobro razumela, morda ne bo potrebno posegati po kastraciji?
Hvala
Verjamem, da bodo brez kastracije med seboj agresivni, potem pa bomo videli!
Pozdravljena Delphine :) (tudi jaz se imenujem Delphine ;) )
Moja majhna pritlikava kunčica je bila stara 10 let, ko sem posvojila drugo kunčico.
Vsaka ima svojo kletko in med izpusti na vrtu sta skupaj in se obožujeta! Vse to je trajalo vsaj eno leto, in moja nova kunčica, ki je zdaj stara dve leti, je mnogo večja po velikosti od prve kunčice, a je ta prva dominantna.
Potrebno je bilo čas, številna srečanja na nevtralnih mestih (na začetku zelo kratka), nekaj lovov, godrnjanja... Na koncu sta se v nekem trenutku skupaj izpustili na vrt, vsaka v svojem kotičku s svojimi stvarmi. A postopoma sta šli ena proti drugi in počasi sta se začeli ceniti. Mislim, da jih lahko pustite, da se redno srečujejo za nekaj minut v velikem prostoru pod nadzorom. Dobra ideja bi bila, da postavite kletke ne preveč daleč eno od druge, ali celo da imajo ograde drug ob drugi, da se lahko vidijo, a da ima vsak svoj kotiček. S časom in veliko potrpežljivosti boste videli, kako se vzpostavlja hierarhija in boste ravnali ob poznavanju vaših živali. Kajti ja, hierarhija se bo nujno vzpostavila, živali se bodo "testirale".
Pravih pravil ni, vendar lahko sterilizacija živali pomaga, da bodo manj agresivne med seboj.
Videti svoje živali, kako se igrajo skupaj, pozdravljajo z vrškom nosu, spijo ena ob drugi je čudovito in mislim, da je to resnično koristno za njih :)