Polži in školjke v mojem akvariju
Pozdravljeni vsi!
Zanima me, od kdaj se šteje, da so polži invazivni?
Vedeti je treba, da imam že teden dni fizike v akvariju, ki še nima rib.
Voda in rastline so normalne!
Hvala za vaše odgovore
Alexandra
Pozdravljeni,
Fize so zagotovo bile uvedene prek rastlin.
Pojedo samo gniječe rastline, zelene alge in presežek hrane za ribe. Spoštujejo zdrave rastline.
Torej, če imate zdrave rastline, ni zelenih alg in če še nimate rib, fize ne bi smele najti hrane in bodo verjetno izginile.
Preveliko število je subjektiven pojem. Vse je odvisno od tega, koliko jih želite imeti in kako jih upravljate z rednim čiščenjem rastlinskega okolja ter pravilnim hranjenjem rib, brez presežkov.
Pogosto je zmeda med limnijami in fizami.
Limnije pojedo vse, kar je rastlinskega, vključno z rastlinami. Množijo se obilno in zelo hitro kolonizirajo akvarij. Najdemo jih v mlakah in rekah in močno se odsvetuje uvajanje vodnih rastlin iz teh okolj v akvarije.
Za lažjo primerjavo: Fiza na levi in Limnija na desni
Smer navijanja lupine je različna.
Alain
zelo dobro!!!hvala vam za odgovor, bom pozorno spremljala!
Sicer pa, imate morda idejo, koliko polžev je priporočljivo za akvarij s 230 litri, sem začetnica in vesela bom vseh dobrih nasvetov!
Hvala
Lep pozdrav
Aleksandra
Ne morem določiti razmerja števila mehkužcev na število litrov.
Ti polži so sposobni za razmnoževanje s partenogenezo, ker se lahko samooplodijo, in veliko število legel bo odloženih na mnogih površinah (stekla, kamni, rastline).
V teh pogojih eksponentnega razmnoževanja, kako določiti "idealno" število in predvsem, kako se tega držati?
Že dobro je, če se uspemo izogniti prenaselitvi z dobrim upravljanjem hrane za ribe in vzdrževanjem rastlin.
Alain