pH prenizek
Pozdravljeni vsi,
ima kdo od vas razlago ali nasvet za naslednjo težavo:
skoraj trideset let nimam nobenih težav z vodo v mojem 100-litrskem akvariju; toda v zadnjih nekaj tednih pH vztrajno pada na približno 6,5, včasih še nižje. Ne najdem rešitve, da bi ga dvignil: menjava vode, filtrirnih mas, čiščenje. Pri uporabi petega ali šestega steklenička JBL Ph-Plus: deluje skromno 24 ur (pH se dvigne na 7), naslednji dan pa je pH spet padel... Vnaprej hvala tistemu, ki mi bo odstranil to trn v peti!
Pozdravljeni,
Več razlogov je, zakaj pH vrednost pade:
- Naravno staranje vode
- Korenina šote v dekoraciji
- Podlaga iz humusa in šote
- Nekatera tehnična tla imajo tudi nalogo zniževanja pH
- Presežek organskih snovi živalskega in rastlinskega izvora v akvariju zaradi nezadostnega vzdrževanja in/ali filtracije
- Difuzija CO2
- Uporaba osmozirane vode za znižanje trdote, kar ima kot stranski učinek padec pH
- Itd., itd. ...
Poleg tega padec pH ni nujno problem. Vse je odvisno od populacije v akvariju. Če gre na primer za amazonski biotop, je to lahko dobra stvar.
Alain
Hvala Alainu C.
Edina stvar, na katero nisem pomislil, je bilo čiščenje akvarija, iz katerega sem odstranil velike količine odpadkov, ki so bili predvsem posledica prisotnosti ogromnega Plecostomusa, ki proizvaja gore iztrebkov.Od čiščenja naprej je vse spet v redu in pH se je stabiliziral na 7,5...
Dober večer, Jean-Louis,
ne vem, kako vzdržuješ svoj akvarij, vendar je to nujno potrebno opraviti.
Na tem forumu je poglavje "Izdelava akvarija", poglej si ga.
Potem pa Pleco v 100-litrskem akvariju, ne vem, kdo ti je to lahko "svetoval", ampak to je nekdo, ki se šali, prodajalec vsega mogočega.
V duhu akvaristike.