Nekaj vprašanj o čilskih degeh (oktodoni)
Pozdravljeni,
Že nekaj časa iščem majhne glodavce. V preteklosti sem imel morske prašičke, kunce, hrčke. Danes sem odkril obstoj degusov in so mi takoj zelo všeč. Hitro sem se odpravil domov, da bi izvedel več o teh majhnih živalicah in zastavili so se mi nekateri vprašanja. Želel bi vzeti dve samički pri zasebnih lastnikih, vendar ne najdem nobenih spletnih strani s francoskimi rejci degusov ...
Vem, da glodavci zelo radi glodajo les, zato se sprašujem, ali je dobra ideja vzeti lesene hiške ... Bilo bi neumno, če bi pojedle svojo hišo, ker bi ponoči postale malo lačne ^^
Tako kot činčile imajo degusi občutljiv prebavni sistem, zato se sprašujem, kakšen tip peletov naj kupim (glede na to, kar je ponujeno na spletnem mestu, da mi daje primer). Vem, da potrebujejo mešanico z malo hitrimi sladkorji.
Degusi so glodavci, ki še niso zelo znani kot hišni ljubljenčki, zato je zelo malo informacij o njih ali vsaj ne toliko, kot bi si želeli.
Hvala vnaprej za možne odgovore.
Lep pozdrav
Pozdravljen, tudi jaz sem iskal odgovore na svoja vprašanja in našel sem specializirane forume za osmake. So zelo dobro narejeni, saj dobiš odgovore na vsa svoja vprašanja. Če ne najdeš tistega, kar iščeš, preprosto postavi svoja vprašanja.
Lep dan
Pozdravljeni,
Sam imam doma oktodone in se tudi malo ukvarjam z njihovo vzrejo, ampak le občasno.
Kar se tiče hrane, jim lahko daš posebno mešanico ali pa narediš mešanico iz hrane za morski prašiček in činčilo, kar je enakovredno.
Za les velja enako kot pri vseh glodavcih, obožujejo grizenje lesa, kar je dobro za njihove zobe, saj nenehno rastejo.
Ampak brez skrbi, če jim daješ dobro prehrano in ne preveč priboljškov (občasno tudi sadje, ampak malo več kot palice, ki jih najdeš v večjih trgovinah), ne bodo imeli prebavnih težav.
Oktodoni se res bolje počutijo v skupini, kar zmanjšuje njihov stres in jih je lažje rokovati.
Lep pozdrav,
Alexis.
Pozdravljeni,
videla sem na forumu, da če imaš samo enega, se lažje približa, ker ima rad družbo, zato nam svetujete, da vzamemo dva. Kateri so boljši, moški ali ženski?
Za odgovor Stéphanie_C sem na kar nekaj straneh videl, da todoni ne marajo osamljenosti. Lahko vzameš samo enega, vendar boš v tem primeru moral preživeti veliko časa z njim, da se ne bo počutil osamljenega. V nasprotnem primeru lahko izbereš dve samici ali dva samca (če nočeš presenečenj zjutraj ^^), vendar naj bosta brata, da se izogneš morebitnim bojem (če sta brata, obstaja manjša verjetnost, da se to zgodi, saj sta skupaj od rojstva).
In torej, kako izberem materiale za hišice? Nočem uporabiti plastike (ni estetska in nočem, da bi moji bodoči navti zboleli). Rad bi les, vendar bi rad bil prepričan, da jih ne bodo vzeli kot velikan prigrizek.
Glede velikosti kletke za dva todona, katere dimenzije naj izberem? Vem, da degiji potrebujejo veliko prostora za dirko. Nočem, da jim manjka prostora za tek, vendar si vseeno ne morem privoščiti nakupa ogromne kletke na več nivojih, zato bi potreboval dimenzije, da si lahko ustvarim predstavo o ceni, ki jo moram odšteti.
Že vnaprej hvala.
S spoštovanjem,
Aleksander.
Pozdravljeni,
Da, res je, treba jih je imeti več skupaj, torej dva samca ali dve samici (ali več, če želiš ^^), vendar jih moraš imeti istočasno, da preprečiš morebitne boje.
Za kletko ti priporočam, da izbereš popolnoma mrežasto kletko in po možnosti visoko, da se lahko povzpnejo, dimenzije za dva pa so (50 cm dolžina x 30 cm širina x 80 cm višina), vendar je lahko nekoliko manjša v dolžino, ni preveč pomembno, glavno je, da se lahko povzpnejo.
Kar se tiče hišice, je najbolje, da je lesena, če pa nočeš, da jo takoj uničijo, jim dodaj več vej ali kaj drugega za glodanje in boš videl, da se bodo manj dotikali hišice.
Lep pozdrav,
Alexis.
V redu, upoštevam tvoje nasvete. Hvala ti.
Prosim in če imaš še kakšno vprašanje, ne oklevaj in vprašaj
živjo
moj zet je kupil dva mladička hkrati, ki sta že navajena biti skupaj
borita se takoj, ko ju pripelje v njuno sobo po sprehodu
kaj storiti?
hvala za odgovor