Naseljevanje akvarija 180 litrov
Pozdravljeni vsi skupaj
Rad bi naselil svoj akvarij Juwel vision rjave barve s prostornino 180 litrov s pritlikavimi afriškimi ciklidi ali podobnimi iz jezera Malavi ... pod pogojem, da izberem takšne primerke, ki lahko živijo v tej skupnosti ... Torej moje vprašanje je: "želel bi seznam neizčrpnih lepih, pisanih in prijaznih rib ...".....Hvala vsem za odgovore.....ki niso nujni, saj akvarija in pripadajoče omarice, naročene pri Zoomalia, še niso bile dostavljene od 7. aprila 2013....!....
Roland iz Nice...
Pozdravljeni,
1°) Jezero Malavi: Na osnovi 180 litrov surove prostornine je treba odšteti še mineralni volumen (ki ni zanemarljiv). To pomeni, da v najboljšem primeru ostane okoli sto litrov. Torej je to premalo za enostavno nastanitev dveh parov, saj so ti ribe preveč teritorialne, da bi lahko živele brez nevarnosti. En par pa lahko zadošča temu volumnu, še posebej ker tam ni potrebe po tolikih skrivališčih.
2°) Jezero Tanganyika: Dva para Julidochromis bi tam lahko živela z zadostnimi skrivališči, prav tako za Lamprologus brichardi ali Leleupi. Konhilarni ciklidi, kot so Lamprologus multifasciatus, Altolamprologus compressiceps ali celo Telmatochromis vittatus, bi se tam zelo dobro počutili.
3°) Rečni ciklidi: Pelvicachromis pulcher imajo prednost, da živijo v zasaditvenih skupnih akvarijih brez nevarnosti za druge ribe. Za Hemichromis bimaculatus in lifalili, se lahko en par tam počuti prijetno.
Alain
Dober večer Alain..
Hvala za tvojo hitrost....Res je, da moramo upoštevati samo "neto" prostornino....odgovoril si mi zelo dobro in ribe, ki sem jih že delno izbral, so res na tvojem seznamu.....tako da sem s tega vidika zadovoljen....Na drugi strani sem malo razočaran, če se moram omejiti samo na 2 ali 3 pare največ....razmišljal sem o masivnem sajenju z CO2....itd.....itd...Brez nevarnosti prenaselitve in ob spoštovanju narave, ali ne moremo malo povečati dozo......morda z nečem drugim kot s Ciklidi.....da bi imel malo več življenja v tem akvariju....Kaj meniš o tem...?......imam časa veš, da posvetim tem bitjem.......in sem zelo pozoren in strasten.....!.....Roland iz Nice.
Pozdravljeni,
obstaja stara "Domači akvarij" revija o ciklidih, ki daje zelo dobre reference glede volumena, populacij, postavitev in vzdrževanja:
- Zahodna Afrika (zasajeni akvariji): minimalno 240 l, možno je z 180 l, vendar manj zasedenost in menjave vode od 15 do 20 %;
- Malavijsko jezero: minimalno 375 l;
- Tanganjiško jezero: minimalno 120 l (za konhiliforne ciklide, približno 15 rib, z menjavami vode 30%), sicer minimalno 300 l;
- Viktorijino jezero: minimalno 350 l.
Alain ima prav, lahko upoštevaš, kar ti je predlagal, ali pa se odločiš za konhiliforne (kar omogoča več prebivalcev); na voljo sem ti za več informacij.
Osebno sem se odločil za Malavi, staro 720 l (200 * 60 * 60) sem zavrgel in trenutno urejam novo 1000 l (300 * 60 * 60).
Akvaristično.
Pozdravljen Jean-Pierre_K
Hvala, ker si opazil, da 1. maja ne počivam....
Prebral sem in bom malo premislil o predlogu za "conchylicoles".... Tvoj zadnji akvarij s 1000 l, nekoč boš iz njega lahko naredil bazen....lol...... Obvestim te in hvala, da mi dovoliš, da te še kdaj vprašam...!
Lep 1. maj....in se kmalu slišiva..
Roland iz Nice.
Na splošno v forumu....
Nocoj je očitek "Zoomalii" in čakam na popoldne, da jim telefoniram.....čakam na svoj akvarij in pripadajoče omarico že od 7. aprila.....in verjemite mi, čeprav njihov forum deluje zelo dobro, to ne velja za kontaktiranje preko spletnega mesta....Imaš samo pravico zastaviti vprašanje, ki ti je itak vsiljeno, in potem sediš in čakaš na odgovor.......dokler ne eksplodiraš in se odločiš odpovedati naročilo.....ker mesec dni brez natančnega datuma dobave res ni resno.....ko naročiš, je bodisi na zalogi bodisi dobava v 5 do 8 dneh.....potem pa si v megli.....to imenujem "zavajajoče oglaševanje".....če bi to sporočilo lahko prebral kakšen odgovorni, bi bil vesel....do popoldneva na Tel od 14.30 ure dalje....Lep dan vsem na forumu.....
Živjo Roland,
glede konhilikol ni nobenega problema, rad ti pomagam;
za tvoj akvarij morda imam rešitev, saj tisti, ki je izdelal mojega, nima posebnih dimenzij in dostavlja po vsej Franciji.
Akvaristično pozdravljen.
Dober večer Jean-Pierre_K
Malo sem pogledal tiste slavne "Conchylicoles" in oprosti, ampak ne zdi se mi, da so prav lepi... manjka jim barv itd... veš, ko si enkrat videl afriške in ameriške ciklide, se ti ostali zdijo nekoliko bledi.......; kakorkoli že, imam še čas, ker so mi morali danes dostaviti akvarij in še vedno nič......tako da, ko ga sestavim in napolnim z vodo....počakam na porast nitritov itd....itd......pustim naravi, da opravi svoje in noter ne dam ničesar...treba je računati z mesecem....preden dam noter nekaj Danio rerio kot predhodnico.....itd......ampak ti boš dobro razumel, da je moj akvarij majhen in da za ciklide zagotovo ne bo lahko. Mislim, da sem že rekel, da imam akvarij JUWEL 180 Vision Brun z omarico......na žalost nimam več prostora.....bom pa vsekakor spet obiskal forum...
V pričakovanju se ti zahvaljujem in nasvidenje....
Roland iz Nice.....
Pozdravljen Roland,
za tvoj akvarij z živahnimi barvami in zasajen akvarij lahko izbereš jato 15 kardinalk in 10 rdečenosev s 5 corydorasi za dno (pozor, temperatura 26 / 27° C);
ali pa z neonkami različnih vrst (v tem primeru temperatura 24 / 25° C.).
Ne mešaj kardinalk in neonk (različna vzdrževalna temperatura).
Akvaristično.
Upošteval bom vse tvoje nasvete, ko bo čas za to.....ampak pred nekaj leti sem imel akvarij s 240 litri....in če ti pošteno povem, kaj vse je bilo notri, verjetno ne bi verjel.....samo hitri pregled iz spomina....2 koridorasa, 1 Botia macracantha, vsaj 6 različnih gurami, 1 Kissing.....2 Hémichromis.....2 Ciclazoma meeki...1 ali 2 modra akara...1 par melanochromisa auratus.....1 Pseudo-zebra.....in za vrhunec, drži se, Oscar (katerega sem vzel majhnega) in ki je meril več kot 20 cm....jedel mi je iz roke......nobenega morskega psa, niti malega.........in vsi ti prebivalci so živeli popolnoma srečno......nikoli nisem zabeležil problema s kanibalizmom......domača hrana "goveje srce + špinača + cela jajca + polivitaminski hidrosol + vitamin B12 + folna kislina + paprika.......pripravljena v zamrznjenih kockah.......res veliko vzdrževanja, res je... in pijača voda iz akvarija........Lol........kontrole kot pri vseh drugih etc..........nikoli nitritov ali nitrati ali hujše bolezni.....in bil sem proti vsem tem farmacevtskim izdelkom.......
Če te to šokira.....želim ti lepo nedeljo.......in hvala za vse...vrnil se bom s podrobnostmi o ribah, ki jih bom vnesel.......
Roland iz Nice.......
Dober večer, Roland,
ne, nisem šokiran, le malo presenečen nad raznolikostjo prebivalcev, ampak vsak počne, kot se mu zdi prav.
Za zamenjavo vode in farmacevtske izdelke si vse pravilno razumel.
Srečno pri zagonu, se kmalu slišiva.
Akvaristično.