načrt postavitve
Pozdravljeni vsi,
opravičujem se, da nisem bil prej videti, ampak res nisem imel časa ne samo za obisk, ampak tudi za skrb za moje poi-poi, da tako rečem.
Iščem načrte za postavitev akvarija in ne vem, kje jih najdem.
Ker je dodajanje rastlin v akvarij enostavno, podobno za mangrovske korenine, bi pa res rad ustvaril harmonijo glede na vse moje rastline.
Kar se tiče rastlin,
-4 primerki kriptorin
-4 primerki mikrozoriuma pteropus
-5 primerkov higrofile difformis
-4 primerki anubias (2 velike in 2 male različnih vrst)
-5 primerkov ešinodorusa
-10 primerkov vallisnerie spiralne
-4 primerki lilaeopsis brasiliensis
-5 krogel aegagropile linnaei
Imam tudi 3 kose mangrovih korenin
in 3 primerke vinske trte
ter 5 kokosovih orehov z večjimi ali manjšimi luknjami
Hvala vsem, ki si bodo vzeli čas, da mi odgovorijo
Pozdravljen,
najbolje je, da sam oceniš.
Na splošno:
visoke rastline zadaj – tiste, ki potrebujejo več svetlobe, proti svetlobi, in tiste, ki potrebujejo manj svetlobe, stran od nje
srednje visoke rastline v sredini – tiste, ki potrebujejo več svetlobe, proti svetlobi, in tiste, ki potrebujejo manj svetlobe, stran od nje
nizke rastline spredaj – tiste, ki potrebujejo več svetlobe, proti svetlobi, in tiste, ki potrebujejo manj svetlobe, stran od nje
talne rastline praviloma postavimo v sredino-spredaj, bodo rasle povsod, če bodo razmere dobre.
Menim, da lahko, če se akvarij vidi z obeh strani, mešana postavitev izgleda lepo.
(visoke v sredini, nizke na obeh straneh spredaj ...
Akvarij je lahko unikaten, zato ne vidim razloga za 15 enakih – tudi 15 oceanov ni enakih )
Dober večer Franck,
vesel sem tvojih novic.
Danes se vračam. Dolgo je že, odkar sem nazadnje zasadil rastline; Laurine ima popolnoma prav glede nameščanja rastlin glede na njihovo velikost. Poleg tega, če majhnih ne vidimo, postavi tudi na teh dveh mestih velike.
Kar zadeva štorke in vinske trte, bodi pozoren na tanine, bolje bo, čim bolj jih lahko izlužiš, razen če želiš vodo bolj ali manj jantarno obarvano.
Glede kokosovih orehov, če ti je všeč, ni kaj reči, drugače pa ne tako zelo.
Sicer pa poskusi najti "namestitev rastlin na internetu", verjetno obstaja kar nekaj dobrih informacij.
Upam, da sem ti vsaj malo pomagal, se kmalu slišiva.
Aquariofilsko.
Pozdravljeni,
Na mojem blogu sem ustvaril stran o postavitvi rastlin glede na velikost:
http:/cab65.unblog.fr/s-une-place-pour-chaque-plante-nouveau/
Upam, da vam bo to v korist.
Alain
Pozdravljen Alain,
ogledal sem si tvoj opis rastlin: ena beseda – Genialno.
Vsem nam hvala.
Akvaristično.
dober dan
to je tisto, kar iščem, načrte kot je ta, ker za zasaditev rastlin že vem, kje moram postaviti svoje
Pozdravljeni-
Za pripravo načrta zasaditve potrebujemo več informacij:
- Mere akvarija
- Velikost korenin
- Natančno določiti vrsto Cryptocoryne, saj lahko te segajo od 100 cm pri Aponogetifolia, 30 cm pri Balansae do 5 cm pri Parva, da naštejemo le te tri.
- Prav tako je potrebno natančno določiti vrsto Echinodorus iz istih razlogov: E.cordifolius ali E. muricatus do več kot 70 cm, E. Bleheri do 50 cm, E. Parviflorus do 25 cm ali E. Tenellus do 6 cm in obstaja še veliko drugih.
- Microsorium pteropus in pritlikave anubije (Berteri?) je treba pritrditi na korenine in jih ne posaditi v substrat.
- Pri kroglicah Aegagropila linnaei (Cladophora) obstaja nevarnost, da bodo, če se jim bo v akvariju dobro godilo, ob razkroju sporangij kolonizirale prostor. Spore se pritrdijo povsod in zelo hitro zavzamejo akvarij. Poleg tega je njihova sposobnost denitrifikacije vode le prodajni argument. Denitrifikacijo izvajajo precej manj kot hitrorastoče rastline, kot so Limnophila sessiliflora (15 cm na teden), Myriophyllum (10 cm na teden) ali pa Hygrophila (10 cm na teden). Najboljša metoda za denitrifikacijo vode je tedenska delna menjava vode z vodo, ki je ne vsebuje.
- Sicer pa za približno 15 € novega (povezava na levi od fotografije je ista knjiga, vendar rabljena), imaš to malo knjižico od Dennerle, ki ponuja približno petnajst modelov zasaditev glede na biotope in prostornine. Nemogoče je narediti fotokopijo, saj obstaja avtorska pravica in podjetje Dennerlée ni znano po svoji popustljivosti. V knjižici je tudi več kot 200 rastlin s fotografijami in vsemi značilnostmi, kot so: višina in hitrost rasti, razmnoževanje, optimalna temperatura, osvetlitev, višina in postavitev glede na velikost akvarija, težavnost gojenja ... .
Vsak primer ima načrt, seznam uporabljenih rastlin in rezultat v fotografiji.
Alain
Pozdravljeni,
Vsi ti nasveti so dobri, upošteval jih bom za prijatelja, ki si ravno želi zasajen akvarij.
Nasvidenje
dober dan
imam 125l akvarij z rasborami in corydorasi, vse gre zelo dobro zahvaljujoč vašim nasvetom
želim narediti še enega, vendar bi rad imel bolj pisane ribe
(vendar ne želim razmnoževanja, torej kaj dati! hvala za odgovor.
defaerg