motna voda v akvariju
Pozdravljeni!
Pravkar smo v akvarij dodali sladkovodne ribe (moli, čistilce tal in stekel), za zdaj samo te tri vrste (po nasvetu prodajalca). Toda voda v akvariju je motna, sicer lahko vidimo notri, voda pa ne izgleda čista. Od česa bi to lahko bilo?
Hvala za vaše odgovore
Pozdravljeni Manon,
Kakšno vrsto akvarija imate? Kaj vsebuje? Kakšen tip filtracije uporabljate? Uporabljate kakšne izdelke? Ste preverili parametre vode? Kako dolgo ste počakali, preden ste vnesli ribe? Ta zadnji parameter je pomemben, saj je treba počakati 3 do 4 tedne pred uvedbo rib. Res je, da moramo počakati, da se pojavi vrhunec nitritov, ki se običajno zgodi po treh tednih. Morda je tudi dušikov cikel ravno v nastajanju. Ali je voda bila motna od začetka ali šele nedavno? Od uvedbe rib?
Drugače pa zamenjajte 1/3 vode, očistite filter (predvsem ne popolnoma), in spremljajte razvoj....
Ko boste odgovorili na vprašanja, bom poskusil odgovoriti bolj natančno, ker so vsi ti parametri pomembni.
Lep pozdrav...
Pozdravljeni, to je 50L akvarij, to je popoln komplet, ki smo ga dobili ob nakupu akvarija. Prodajalec nam je prodal izdelek za pospešitev procesa vode v enem tednu. Opazili smo, da je voda motna, odkar smo dodali dekoracijo, umetne rastline in majhne lupine kokosovih orehov. Ali to lahko izhaja iz tega?
Lep pozdrav,
Ne mislim, da ne. Ste pa pred vnosom vse skrbno sprali (prodec, dekoracijo...)? Koliko časa ste čakali med polnjenjem akvarija in vnosom rib?
Če ne, kot sem že omenil, zamenjajte 1/3 vode (pustite, da počiva v vedru 24 ur). In dodajte clynol v akvarij, to je dober in varen izdelek, ki prečiščuje vodo.
Lep pozdrav
Čakali smo 15 dni preden smo po pripravi akvarija vanj dali ribe.
Preizkusili bomo zamenjavo 1/3 vode. Kaj svetujete, ali odstranimo 1/3 vode in clynol vlijemo neposredno v akvarij ali v vedro z vodo, ki počiva?
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
Zamenjajte 1/3 vode in vlijte clynol neposredno v akvarij. To je 10 ml na 40 l vode. Priporočam, da odmerek podvojite, če je voda res motna (za ribe ni nevarnosti s tem izdelkom). Počakajte 48 ur, nato očistite stekla (seveda notranjo stran). Prav tako vam priporočam, da dodate crystal water ali clearol. Če po enem tednu ni rezultatov, ponovno zamenjajte 1/3 vode.
Tako, videli bomo rezultate v naslednjih dveh do treh tednih, preden poskusimo kaj drugega.
Lep pozdrav
Hvala za te informacije, preizkusil bom in vas obvestil o rezultatih! Lep pozdrav
žalostno, kar objavljata vidva dva
akvaristika ni igra za male kemike
Živjo,
ali se ukvarjamo z akvaristiko ali pa se igramo "mumuse".
Preden naredimo karkoli (in obogatimo prodajalce), se pozanimamo in ne delamo vseh teh "neumnosti".
V tej rubriki so poglavja, ki dajejo odgovore. Bolje je, da jih preberemo.
Vi ste (žal je treba to reči, a oba) popoln primer oseb, ki bodo zaradi nesmisla opustile akvaristiko.
Začnite znova na trdnih temeljih in akvaristika lahko postane strast.
Akvarijski pozdravi.
Pozdrav obema naravnima prijateljema (seveda je to ironično, v primeru da niste razumeli),
Raje kot da kritizirate, predlagajte Manon rešitev, če ste tako pametni!!! Seveda uporaba izdelkov ni najboljša rešitev, a nehajte s to zgodbo o kemičnih izdelkih, kot da bi v akvarij dajali uran. Ne priporočam uporabe izdelkov, vendar nekateri izmed njih so lahko koristni, ne da bi nujno onesnaževali!!!
Za informacijo, imel sem to težavo na mojem 80 litrskem akvariju pred nekim časom (preden sem prešel na 190 litrov). Storil sem točno to, kar sem svetoval Manon. Tri do štiri tedne kasneje, je bil moj akvarij brezhiben, ribe zdrave (mladiči...), moji parametri vode brezhibni.
Torej, oprostite, da vam to moram povedati, ampak vi nimate vsevednosti!!!
Predlagajte svoje rešitve Manon, to bo bolj konstruktivno kot kritiziranje.....
No, to ni obračunavanje, ampak samo način, da vam povem, da ne šteje le vaša beseda. Na primer, moja izkušnja z mojim 80 litrskim akvarijem, ki sem vam jo pravkar povedal. Iz tega razloga sem si dovolil dati Manon ta predlog, ker je pri meni delovalo.
V pričakovanju vaših pojasnil,
Lep pozdrav....
Živjo,
No, to je pa bolj konstruktivna in na splošno zanimivejša objava, čestitke! Za informacijo, nisem se kar tako vrgel v to na hitro. Ko sem bil najstnik, sem imel 500-liter akvarij z očetom. Resda sem se pred kratkim ponovno lotil tega, ampak tudi nisem ravno začetnik v akvaristiki. Preden sem začel znova, sem obiskal vrsto forumov na spletu, vključno s tem. Najdete vse sorte! Poleg tega nikoli nisem rekel, da morate v akvarij dodajati izdelke na slepo, tega nikoli nisem svetoval. Le to, da bi v 50-litrskem akvariju to lahko bila začasna, torej kratkoročna rešitev! Zelo dobro vem, da prodajalci o tem ne vedo prav nič, to sem ugotovil, ko sem jih ulovil na vprašanjih!
Ampak zdaj si ji dal rešitev: bambus. Manon, lahko vedno poskusiš to.....
Mogoče bom to poskusil tudi jaz.Kako je predstavljeno? So to preprosto koščki bambusa, ki jih damo na dno akvarija?
Hvala
Hvala za vse te super informacije in ocene .... ^^ Franck D preden postanete profesionalec v akvaristiki, mar ni treba najprej začeti .... razen če ste popolni! ^^ potem kaj počnete na Zemlji !!!!! no, konec šal, mislil sem, da so forumi namenjeni pomoči ljudem, ne razumem čisto, kaj počnete tukaj razen kritiziranja .... raje zapustim to vrsto objav in se ZNAJDEM s kompetentnimi in PAMETNIMI ljudmi, ki bodo znali svetovati brez kritiziranja .... zoomalia zbogom, odhajam proti novim obzorjem! ^^
Srečno, Manon...
Živjo William
bambus najdeš v vsaki cvetličarni ali drugi podobni trgovini, samo paziti boš moral, da ga ne potopiš popolnoma, saj bi lahko začel gniti in to bi lahko porušilo tvoje parametre
Živjo Manon
Ne smatram se za vsemogočega, daleč od tega...
skupaj z nekaj ljudmi smo se lotili pisanja priročnika za postavitev akvarija za začetnike, da jih trgovci ne bi več ogoljufali
sama praviš, da si "na nasvet prodajalca" kupila svoje ribe, akvarij itd.
Ali ti je prodajalec razložil, da moraš imeti 1l vode na cm ribe odrasle velikosti??? Ne verjamem, ker če bi bil jaz prodajalec, bi zavrnil prodajo 50L akvarija.
na kratko, v tvojem 50L akvariju, ko dodaš pesek in dekoracijo, ostane samo 45L uporabne vode, ravno dovolj prostora za 4 do 5 molijev in nič več
tvoj riba čistilec stekel (predvidevam pléco) mora imeti vsaj 200L
tvoje ribe čistilke dna (corydorasi) morajo živeti v skupini vsaj 6 do 10 posameznikov
to je kot bi deset ljudi prisilili živeti v celici 3x3.
poleg tega, manjši kot je akvarij, težje je vzdrževati parametre.
ne želim te sedaj kritizirati, če še vedno želiš nasvete, ne oklevaj, forum je tukaj za to
Pozdravljen Franck,
Hvala za informacije......
Dober večer,
popolnoma se strinjam s Franckom,
nimamo vsevednega znanja in se vsak dan učimo novih stvari, toda od kar se ukvarjamo z akvaristiko, lahko poskusimo pomagati ljudem, ki se šele začenjajo ukvarjati s tem.
Ponavljam, ustvarili smo del "réalis
Dober večer,
popolnoma se strinjam s Franckom,
res je, da nimamo neomejenega znanja in se vsak dan učimo novih stvari, toda odkar se ukvarjamo z akvaristiko, lahko poskušamo pomagati tistim, ki šele začenjajo.
Ponavljam, zato smo ustvarili del "izdelava akvarija".
Za informacijo, ko sem začel z akvaristiko, sem najprej preučeval akvarijske revije, se pogovarjal z akvaristi (klubi so namenjeni tudi temu), nato obiskal specializirane trgovine za akvaristiko (ne trgovine, ki prodajajo vse mogoče), skratka, SEM SE POINFORMIRAL in po 8 mesecih sem začel (to je zdaj malo več kot 30 let nazaj).
Ni dovolj, da se obrnete na nas le, ko so težave, ampak prej, da se izognete razočaranju, saj ni vedno enostavno popraviti.
Bolje je preprečiti kot zdraviti.
Akvarijsko.