motna voda in zelene alge v mojem akvariju
Pozdravljeni,
Zelena voda je invazija mikroskopskih enoceličnih alg. Poleg uporabe UV sterilizacije ni učinkovitih in predvsem trajnih načinov za reševanje te težave.
Ne smete dopuščati, da bi se ta razrast alg razvijala predolgo, saj porabljajo veliko količino raztopljenega kisika in lahko dolgoročno povzročijo evtrofikacijo v akvariju.
Alain
Hvala
Očitno naj bi 48 ur v temi prineslo rezultate?
Pozdravljeni,
Za cianobakterije je učinkovit blackout za 48 do 72 ur, za te mikro alge pa je bolj zapleteno.
Sem poskusil doma in je njihova prisotnost le upadla, a imajo tako močno sposobnost regeneracije, da je voda postala spet zelena v naslednjih dneh. Morda boš imel več sreče kot jaz.
Zdravljenje z UV svetlobo popolnoma reši težavo, saj uniči alge in naredi vodo kristalno čisto.
Ena velika slabost pa je cena, ki je skoraj nepremostljiva. Morda obstaja rešitev, da si ga sposodiš za to priložnost, če ga ima kakšen tvoj prijatelj, ali pa se povežeš z akvaristično asociacijo, če je kakšna v bližini.
Alain
Pozdravljeni,
potrjujem, kar pravi Alain; za zelene alge "black-out" ne pomaga.
Najprej akvarij ne sme biti izpostavljen direktni ali indirektni sončni svetlobi; nato nadaljujemo z obdelavo: prvi delni delni izpust vode 40/50 %, zunanji filter z nizkim pretokom (belo vato zavreči) in UV svetlobo v delovanju, dokler zelene alge popolnoma ne izginejo.
Res je, da to predstavlja določen strošek, zato je dobro poiskati druge akvariste ali se obrniti na klub.
Akvarijsko vaš.