Morda problem z algami ???
Pozdravljeni,
Na mojem akvariju s prostornino 190 litrov sem opazil, da se občasno pojavi rjava snov na dnu akvarija med kamni in steklom (prilepljena na steklo).
To se dogaja približno vsakih 2 meseca. Ponavadi jo očistim do naslednjega pojava.
Ne vem, kaj je to, morda alge, predvidevam??? Kot sem rekel, je snov rjave barve.
Včasih pa se na istem mestu, vedno na dnu akvarija med kamni in steklom (spet prilepljena na steklo), pojavijo obloge bolj zeleno-modre barve. Kaj bi to lahko bilo???
Kljub temu pa čistim vsak teden (dno + stene + menjava vode...).
Hvala za vaše nasvete...
Pozdravljeni,
mislim, da gre za vrsto skorjastih alg, ki se razvijajo tam, kjer ni ali je malo mešanja vode in kjer pride manj svetlobe. Če lahko, postavite pregrado (kot sta lesena letvica ali nekaj za prekritje) in alge se ne bodo več videle ter bodo same od sebe izginile.
Lep pozdrav, akvarist.
Pozdravljeni,
Ta rjava snov na dnu akvarija med kamni in steklom so najverjetneje rjave alge.
Te alge so običajne pri postavitvi novega akvarija, vendar običajno hitro izginejo.
V akvariju, ki že deluje dlje časa, lahko prešibka osvetlitev, pretrda voda ali pomanjkanje fosfatov povzročijo pojav teh alg.
- Za osvetlitev, če je premalo, je dovolj dodati neonko. Za 190 litrov je potrebno 1W / 2L, da večina rastlin pravilno raste, torej 80W, posebej če je akvarij visok 50 cm, saj svetloba, ki prehaja skozi vodo, izgubi 20 % svoje moči vsakih 25 cm. Za preproste rastline, ki se uporabljajo v akvaskapingu, je potrebno 1W / 1L.
- Za trdoto, potrebno je znižati GH in Kh (osmoska voda).
- Za fosfate (PO4), ki morajo biti prisotni v vodi, je potrebno doseči razmerje 1 enota PO4 za 10 enot NO3. Za PO4 obstaja dober izdelek: Easy Fosfo.
Alain
Hvala za vaše odgovore,
Po dobrem čiščenju bom videl, kako se bo razvijalo, ker razen tega vse deluje odlično...
Čudno, na spletu sem prebral, da so fosfati (PO4) hrana za alge in da je, da ne bi imeli alg ali pa zelo malo, potrebno uničiti fosfate ali vsaj močno zmanjšati raven PO4. Kaj mislite o tem?
Se vidimo kmalu...
Pozdravljeni,
To je točno, vendar morajo biti PO4 in NO3 prisotni v vodi, saj sta tudi sestavni del prehrane rastlin. Zato imeti 10 nitratov in 1 fosfate ni neuporabno ali alarmantno, pod pogojem, da imate dovolj posajen akvarij. Nasprotno, odsotnost teh dveh elementov (PO4: 0 in NO3: 0) je ovira za uspešno zasaditev. Fosfati in nitrati so naravna gnojila kot kalijev karbonat ali dušik, le vzdrževati jih je treba v količinah, ki niso nevarne za ribe, a so koristne za vegetacijo. Nitrati so skoraj vedno prisotni v posajenih in naseljenih akvarijih, medtem ko to ni nujno za fosfate.
Uporaba rastlin s hitrim rastom omogoča pravzaprav porabo teh dveh elementov, preden alge lahko izkoristijo, ali vsaj, da jih ne najdejo več dovolj za razvoj.
Z na splošno, alge, kot so oblogo ali ščetine, se lažje razvijajo na rastlinah s počasno rastjo, kot so Anubias in druge Cryptocorynes, kot na Limnophila ali Ceratophyllum.
Alain