Forum za akvaristiko

Moj riba Colisa Lalia je bolan

26 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
genevieve
161 sporočila
genevieve fr

dober večer,

Moj moški labirint ribica colisa lalia je bolan!

Že teden dni ima napihnjen trebuh, zato sem počakal malo in mu dal manj ali sploh nič hrane, ampak to ne mine, poleg tega diha zelo hitro zadnje čase.

Kako je to staknil & kako naj ga zdravim?

Hvala vnaprej

Alain
259 sporočila
alain fr

Živjo,

Ali ima izrastke na luskinah in/ali bele iztrebke poleg napihnjenega trebuha?

Če je odgovor da, gre morda za primer hidropizije.

To bolezen je zelo težko (če ne nemogoče) ozdraviti, vendar se lahko kljub temu poskusi z zgodnjim odkrivanjem.

Obstajajo zdravila, kot sta Bactopur Direct podjetja Sera ali Témerol 2 podjetja Aquascience. Obe terapiji vključujeta povišanje temperature za 2 do 3 stopinje (28/29°C).

Obstaja tudi možnost razvoja vrste črvov v črevesju ali črevesnega zamaška, ki preprečuje izločanje.

Alain

genevieve
161 sporočila
genevieve fr
<left>Pozdravljeni,

Kupil sem zdravilo za zdravljenje in preprečevanje, da bi bilo nalezljivo za druge, edina stvar je, ali naj kljub temu povečam temperaturo, čeprav so drugi ribe vrste corydora in ena samica colisa?

Nemogoče ga je izolirati, saj nimam grelnika itd., da bi ga premestil v drug akvarij!

Ima napihnjen trebuh in na vrhu glave nekoliko bolj belo obarvano liso kot običajno!

Hvala

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

Če se glava in prsni koš ribe pobelita, je to še dva dodatna znaka, ki kažeta na hidropsijo.

Katero zdravilo si kupil?

Učinkoviti so lahko le širokospektralni antibiotiki, ostala zdravila so proti tej bolezni popolnoma nekoristna. Antibiotiki so baktericidi, zato, da ne ubiješ bakterij v tvojem filtru, moraš ribo izolirati. Poleg tega, če pustiš svojo samico v bližini samca, ji s tem predstavljaš tveganje, saj so Colisa lalia priljubljene tarče hidropsije.

Dvig temperature vode lahko upočasni razvoj bolezni, torej tudi če ne moreš izolirati svojega samca, je potrebno temperaturo dvigniti za 2°C. Drugim ribam to ne bo škodilo. Nato bo potrebno temperaturo počasi spustiti nazaj, ko bo težava minila.

Alain

genevieve
161 sporočila
genevieve fr
[levo]dober večer,[/levo]
[levo]Kupil sem zdravilo JBL Furanol za zabuhlosti itd... Žal to zdravilo uniči vse bakterije, zato smo "izolirali" biološka filtrirna sredstva z bakterijami iz akvarija in pustili črpalko delovati na prazno, z zgolj vatirano polnilo, nato pa smo kupili nove žive bakterije, da jih dodamo po končanem zdravljenju.[/levo]
[levo]Nimamo možnosti, da bi samca izolirali, in zdravilo je bilo dodano.[/levo]
[levo]Samček spet malo pridobiva na barvi, zdi se![/levo]
[levo]Da bi preprečil, da bi samica prenesla okužbo, imam sicer še en akvarij, ampak v njem je betta, zato mislim, da to ne bo mogoče, razen če bi v akvarij postavil plavalni inkubator, a če je samica že okužena, bi moj bojček lahko poginil =S[/levo]
[levo]najlepša hvala[/levo]
Jean-Pierre
404 sporočila
jean-pierre fr

Dober večer,

mislim, da bi morali v vaši bližini najti rabljen majhen akvarij za uporabo kot bolnišnico, sicer pa poskusite to predvideti v bližnji prihodnosti.

Veliko sreče.

Ljubiteljsko o akvaristiki.

Jean-Pierre
404 sporočila
jean-pierre fr

Ah, majhna pozabljivost, če je v filtru premog, ga je treba med zdravljenjem odstraniti (saj absorbira zdravilo), nato pa ga po končanem zdravljenju znova vstaviti.

Akvaristični pozdravi.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr
[levo]dober večer,[/levo]
[levo]Pozanimal sem se o tej bolezni na internetu in sklenil, da je moja riba v zelo napredni fazi in da bo verjetno umrla ....[/levo]
[levo]Ali obstaja upanje??[/levo]
[levo]Jean-Pierre, rad bi ga izoliral, ker imam opremo, ampak edini grelec, ki mi je ostal, je 200W in v 30L vode bo moj colisa verjetno skuril [/levo]
[levo] [/levo]
[levo]V navodilih piše, da je treba izogibati hranjenju med zdravljenjem, ampak moje uboge ribe ne bodo zdržale 5 dni! Lahko to storim 1-krat na 2 dni?[/levo]
[levo]Moj filter nima aktivnega oglja, notri je samo vata![/levo]
[levo]hvala[/levo]
[levo]dober večer[/levo]
Alain
259 sporočila
alain fr
<left>Pozdravljeni,

- Ta bolezen je smrtonosna 20%, če je zdravljena v prvih dneh, vendar skoraj 100%, če se razvija več kot 4 do 5 dni. Žal mi je.

-  5 dni brez hrane sploh ni problem za ribe. Lahko stradajo še dlje.  

Razlog za ta post je, da je zdravilo, ki je odstranilo nitrofagične bakterije iz tvojega filtra, povečalo tveganje za onesnaženje in ker vsa hrana, ki ni bila pojedena, gre v filter, odsotne bakterije ne morejo preprečiti morebitnega dviga amoniaka, nitratov ali nitritov.

Ko jih boš po zdravljenju spet začel hraniti, morajo biti odmerki normalni. To, da so stradali nekaj dni, ne pomeni, da bodo pojedli več kot običajno.

Alain

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

živjo,

Moj riba je še vedno živa, ne dviguje lusk kot bi bile razmršene, samo trebuh ima (ki bi se lahko malo spustil ).

Hranim jih enkrat na dve, tako ali tako vsa hrana izgine v 2 minutah z mojimi somiči corydoras, ki pridejo za njimi in polži!!! Ampak potem bo to enkrat na tri!

Zdravljenje bi se moralo končati jutri, potem pa moram zamenjati 30% vode, pisalo je, da lahko zdravljenje ponovimo za 5 dni, ali se to splača?

oki!

lep večer

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Dober večer,

Vsi so v redu, nihče ni bolan, to so dobre novice!!!

Torej bom ponovno zasadil akvarij, ker mi je samec pojedel vse rastline....

Zdaj pa je moje vprašanje:

-Ali lahko brez težav dodam panda coryje?

- In druge ribe brez težav?

Trenutna populacija:

- 1 samica colisa lalia

-3 panda coryji

hvala,

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

lep večer!

ANNE
25 sporočila
anne fr

vesela sem, da se vaša riba počuti bolje! Preden boste dodali druge ribe, bi počakala nekaj tednov, da se vaš trichogaster lalia (novo ime za colisa lalia) opomore. Da se akvarij ponovno uravnoteži in da z menjavo vode odstranite ostanke zdravil. Kako velik pa je vaš akvarij?

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

dober večer,

Moj akvarij ima 54 L. Za populacijo svojega akvarija sem se pozanimal v knjigi. Ker mi je Alain_C dal seznam, ampak na žalost nobenega ribe ni bilo v trgovini z živalmi. Nisem hotel poslušati nasvetov prodajalcev in sem pogledal v knjige. In v knjigi je pisalo: "50L na par colisa lalia"

In ko sem jih dobil, sem pogledal po internetu in to je res prav (minimum) zanje, zato nočem dodati še enega samca.

"vaš trichogaster lalia (novo ime za colisa lalia) se opomore. " Umrl je v soboto zjutraj prejšnji teden, ampak samica ni nič staknila niti mladiči cory'

Njihovo novo ime je tako tako =S

Misliš, da bi lahko k sožitju z mojimi 3 cory' (morda jih bo več, nisem prepričan) + samico lalia, dodal betta splenden (samca ali samico)? To vrsto zelo cenim in ker samica nima velikega plava, bi betta lahko sobival ali pa bi to pomenilo stres zanj?

"Preden vnesete druge ribe, bi počakal nekaj tednov" To sem tudi nameraval, poleg tega bom preuredil njihov bazen, ker mi je samček colisa neredil vse rastline (na začetku 10-12, zdaj: 2), torej se bom s tem ukvarjal, nato pa s populacijo.

Včeraj sem po petih dneh uporabe oglja dodal bakterije in menjal 10% vode na dan.

hvala

lep večer

ANNE
25 sporočila
anne fr

Ojej, očitno sem spregledal del zgodbe, mislil sem, da vam je uspelo pozdraviti vašo ribo! Hidropsija je res grda bolezen in skoraj nemogoče jo je ozdraviti... osebno mi je uspelo rešiti ribo od te bolezni samo enkrat.

Da, za par T. Lalia potrebujete najmanj 50 litrov, to so zelo teritorialne ribe, zato so med samci velike možnosti za boje.

Korydorase je bolje imeti v skupini najmanj šest, ker so to jate ribe in res je dobro dodati še nekaj.

Lalia, čeprav teritorialne, so precej sramežljive in občutljive ribe, zato bi se izogibal dodajanju druge teritorialne ribe, kot je betta splendens, v ta volumen.

Raje bi izbral jato majhnih rib, kot so "harlekin" (Trigonostigma heteromorpha), "češnjev barb" (Puntius titteya); "galaksija" (danio margaritatus), majhni rasborasi...

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

živjo,

V redu, zabeležil sem si ribe, vse tri, ki si mi jih dal, so PH primerne za vodo v mojem akvariju.

Včeraj sem jim dodal nekaj rastlin, moji kori so zelo veseli, plavajo povsod!!

Zelo so mi všeč češnjevi bradaci in galaksija, zelo lepe ribe! Treba jih je vzdrževati v skupini najmanj 8, sem videl.

Hvala za informacijo, upam, da bodo moje ribe dobro živele v svojem lepem akvariju.

Samica izloča polbelo/polrjavkaste iztrebke, bi to bil znak hidropsije?

hvala

ANNE
25 sporočila
anne fr

kul, ribe zelo cenijo rastline in to je tudi zelo dobro za stabilizacijo parametrov akvarija.

Za majhno jato rib je bolje, da so vse iste vrste, torej 8 je res prava številka. Za lalio, beli iztrebki so lahko res znak začetne hidropsije ali parazitoze. Ker pa je tvoja ribica bila v stiku z moškim, ki je imel ta sindrom, mislim, da bi bilo pametno izvesti preventivno zdravljenje.

Običajno nisem takoj za to, da se zatečem k zdravilom, ampak glede na pretekle izkušnje in virulenco problema, mislim, da je bolje, da ukrepamo preventivno.

Vendar počakaj še na potrditev ostalih članov.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr
<left>Pozdravljeni,

<left>Ja! Poleg tega izgleda odlično v akvariju ! (upam, da bodo preživele ..) =P</left><left>8! v redu, bom zabeležila in šla pogledat v trgovino, če so vrste, ki si mi jih dal, na zalogi! Ampak mislim, da so nekatere (harlekin in češnjeva bradavičarka mislim, da galaxy ne ..)

<left>Pravzaprav niso dolge in ne preveč bele, ampak vseeno ...</left><left>Bi bil potreben vsakodnevni kopel s furanolom (namesto zdravljenja celotnega akvarija)?</left>
ANNE
25 sporočila
anne fr

ja, zdravljenja te vrste je veliko bolje opravljati v ločeni posodi.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

V redu, torej bom to storil, toda če ona tega nima in ji to povzročim, ali je to hudo?

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Videl sem ga, kako je izločil rjavo blato! Kaj pa, če je to ujel? Jutri bom preveril!

ANNE
25 sporočila
anne fr

Ja, počakaj do jutri, upam, da je to samo lažni alarm.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Včeraj je bil iztrebek rjav =D

Pravkar sem jim dal jesti, videl bom čez 10 minut!

ANNE
25 sporočila
anne fr

torej si danes že videl, kakšne barve je?

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Pozdravljeni,

Nocoj nisem videl nič novega, saj imam post, tako da bom jutri videl!

Danes sem dodal nekaj čudovitih rib, Barb Cerise (4 samice na 2 samca),

in 3 panda corydorase, ki so res majhni, saj so tisti, ki so že dlje časa, dvakrat večji.

Sledil sem tvoj nasvet in vsi izgledajo zelo lepo, akvarij je zelo lep, hvala ti!

ANNE
25 sporočila
anne fr

ni za kaj, vedno je veselje deliti svojo strast. Vesela sem, da so ti tvoje ribe všeč   

Če imaš možnost objaviti fotografijo, bi bila zelo vesela! 

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

dober večer,

Ja, hvala ti!

Samci so res lepo živo rdeči!!

V redu, poskusila bom!

Samica colise izloča rjave iztrebke, to je dobra novica, kajne?!!

Vsi so v dobri formi, barbuji so veliko živahnejši kot včeraj, samci občasno lovijo samice, ampak se skrijejo med rastlinami. Samica colise ni nič kaj zaskrbljena zaradi vse te množice! Corydorasi so sprejeli malčke v svojo skupino!

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo