Forum za akvaristiko

Mehurček, osvetlitev: frekvenca

4 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
Mélanie
7 sporočila
mélanie fr

Pozdravljeni, Pred kratkim sem dobil akvarij s 60L prostornine. V njem so prave rastline, vendar ne mnogo.

Rad bi vedel, kako pogosto in ob katerem delu dneva je treba prižgati neonko? Moj akvarij je v prostoru z naravno svetlobo, vendar ni neposredno na sončni svetlobi.

Prav tako bi rad vedel, kako pogosto in ob katerem delu dneva je treba vklopiti zračno črpalko (buler).

Zadnje vprašanje: kako naj očistim svoj akvarij, v katerega se je med polnjenjem dvignila zemlja? Voda je sedaj precej čista (čeprav še malo motna), ampak imam nekaj zemljine.

Hvala za vaše odgovore in pomoč

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

1°) Razsvetljava:

Razsvetljava mora delovati ob fiksnih urah, neprekinjeno (ne intervalno), in trajati med 10 in 12 urami.

Zato je uporaba časovno nastavljivega stikala (ki ni drago v nakupovalnih središčih) nujna.

Nastaviš lahko razsvetljavo od 12. ure do 23. ure.

2°) Difuzija zraka:

Difuzija zraka v zasajenem akvariju z normalno populacijo rib (brez prenaseljenosti) ni potrebna, celo ovira je za rastline, saj stolpec zraka, ki ga ustvari difuzor, povzroča sesanje, ki odnaša pline koristne za rastline, kot je CO2.

Za boljšo penetracijo kisika v vodo je dovolj, da usmeriš izpust iz filtra proti površini, da ustvariš valove. To omogoča boljšo izmenjavo plinov.

Količino kisika lahko povečaš tudi z nakupom novih rastlin ali z razmnoževanjem obstoječih, na primer s potaknjenci.

3°) Čiščenje tal:

Najprej (čeprav je morda že malo pozno) ko se akvarij napolni, je treba to storiti zelo počasi. Prav tako je treba na pesek položiti majhen ploščat krožnik. Ta služi kot podlaga za vodo in preprečuje, da bi izkopali tla in dvignili substrat.

Toda v tvojem primeru, če se je substrat dvignil, bo skoraj nemogoče, da ga ne bi posesal, bodisi pri odvajanje vode ali pri uporabi akvarijskega sesalnika. In voda bo ostala motna zaradi toka, ki ga ustvari filtracija, pa tudi zaradi plavanja rib, ki plavajo v bližini.

Potreboval boš dodati sloj gramoza (1 ali 2 cm), da pokriješ substrat.

cab65

Mélanie
7 sporočila
mélanie fr

Pozdravljeni,

Hvala za vaš odgovor.

Kar se tiče razsvetljave, nisem preveč slabo situiran, luč imam prižgano od 13. do 22. ure, imam programator (še nisem ga priklopil), mislil sem, da je potreben poseben za akvarij, danes ga bom priklopil.

Glede prezračevalnika sem slišal, ampak ker imam samo 3 rastline, sem mislil, da ga moram vseeno uporabljati. Ali ga lahko vklopim malo vsak dan, meni se zdi lepo, ali pa je resnično odsvetovano.

Kar zadeva čiščenje, uspelo mi je odstraniti substrat na površini. Na tla sem poleg tega dal še nekaj za izpolnitev, vendar sem imel vedro in mi je roka malo zdrselo.

Mélanie.

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

Tri rastline v 60-litrskem akvariju je res minimalistično.

Rastline niso tu samo za okras, so predvsem koristne za doseganje dobrega biološkega ravnovesja. Med drugim proizvajajo kisik (O2), ki je nujno potreben za živali. Poleg tega tvorijo vegetacijske mase, ki lahko služijo kot skrivališča za ribe ali za ustvarjanje dobro opredeljenih teritorijev.

Vodne rastline potrebujejo ogljikov dioksid (CO2), ki je naravno prisoten v vodi, da bi s fotosintezo proizvedle rastlinske celice in s tem nove liste, in paradoksalna stran dodajanja zraka je, da ribam prinaša malo dodatnega zraka, a steber zraka, ki ga ustvari razpršilec, povzroča sesanje, ki odnaša pline, koristne za rastline, kot je CO2.

Kaj je bolj pomembno: veselje ob gledanju mehurčkov ali iskanje kakovostnega življenja za tvoje ribe z poskušanjem poustvarjanja vzdržnega ekosistema?

Zato je po mojem mnenju nujno, da bistveno povečaš število rastlin z "zloglasnimi kisikovimi" rastlinami kot so Cabomba, Myriophyllum, Egeria densa, Ceratophyllum demersum, Riccia fluitans, pa tudi z drugimi zgolj dekorativnimi rastlinami in usmeriš izpust filtrov proti površini za boljšo izmenjavo plinov.

cab65

Jean-Pierre
404 sporočila
jean-pierre fr

Živjo Mélanie,

veš, Alain daje zelo dobre nasvete, ko ti daje mnenja, je pametno, da ga poslušaš, ker ti to lahko prihrani skrbi.

Nato, za prihodnost (ne da ti ukazujem), preberi poglavje "Ustvarjanje akvarija" na tem forumu, dalo ti bo veliko informacij.

Aquariophilesko.

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo