krtače alge
Pozdravljeni,
Imam akvarij s 250 litri, ki je vzpostavljen že 14 mesecev, dobro je zasajen (rastline dobro rastejo), dnevno dodajanje CO2, mesečno gnojenje z železom, osvetlitev 10 ur na dan.
Opazil sem, da se zadnje tedne razvijajo majhne "kupe" rjavih niti na notranjem filtru in tudi na nekaterih rastlinah v akvariju (predvsem na anubiasih, a se širijo tudi na kriptokorine in ehinodorus).
Po tem, kar sem prebral, se zdi, da so to čopičaste alge, ali njihov pojav kaže na neravnovesje v akvariju? Katero? In kako se jih znebiti?
Opomba: Imel sem velike težave s cianobakterijami, ki se občasno ponovno pojavijo, in jih uspešno obvladujem z uporabo Algexit od Easy life, ko je to potrebno (izdelek, ki so mi ga priporočili na tem forumu in je zelo učinkovit).
Ali je še kdo imel ta problem s čopičastimi algami?
Pozdravljen Christophe,
za ciano lahko izvajaš tudi preventivo, kot je opisano v navodilih.
Kar se tiče čopkastih alg, se jih je zelo težko znebiti, morda zaradi težav z osvetlitvijo, prekomerne količine hrane, enkrat močnega pretoka na mestu, kjer rastejo.
Vendar so del vodnega življenja.
Za njihovo odstranitev odstrani prizadete dele rastlin, odpravi vzrok, če gre za pretok, jih odstrani ročno; a predvsem nikakor ne uporabljaj izdelkov.
S akvarističnimi pozdravi.
Pozdravljen Jean-Pierre,
Hvala, da si mi znova odgovoril.
Glede cianobakterij sem sledil tvojim nasvetom in izvajam majhno vzdrževalno obdelavo. Občasno preneham, ker ne mislim, da je dobro dolgotrajno dodajanje kemikalij.
Za čopaste alge bom odstranil prizadete dele rastlin, za zdaj jih je na srečo malo. Vendar pa ne morem urediti pretoka črpalke.
Zamenjal sem cevi za osvetlitev pred 3 meseci, uporabil sem cev 39w JBL solar ultra tropic in JBL 39w solar ultra natur (po nasvetu prodajalca), upam, da je to dobra izbira? Prej ni bilo čopastih alg, je to naključje?
Ena je za rast rastlin, druga pa za dnevno svetlobo.
Sledil bom tvojemu nasvetu in ne bom uporabljal izdelkov proti tem čopastim algam, saj na forumih preberem vse in nič, na koncu pa nisem nič bolj napredoval.
Še enkrat hvala
Akvaristično
Dober večer, Christophe,
zakaj 39 W., velika globina posode? Ker bi bilo drugače preveč osvetlitve.
V nasprotnem primeru, ko sadim, vedno uporabim NTX (prevladujoča rožnata), nikoli dnevne svetlobe, ker ta vsebuje modro sevanje, ki spodbuja rast alg, za drugo pa ne vem.
Aquariophilement.
Pozdravljeni,
1°) Osvetlitev
Kombinacija cevi 39w JBL solar ultra tropic in 39w JBL solar ultra natur je zelo dobra, saj se idealno dopolnjujeta, da se doseže spekter svetlobe, ki je ugoden za rastline in ribe.
Nato je vse odvisno od rastlin, ki jih imaš, saj če določene rastline potrebujejo veliko lumnov, boš morda dolgoročno potreboval dodati še eno cev. Trenutno imaš samo 2x39W za 250L, kar je razmerje 1W/3,2L. Večina rastlin ima raje 1W/2L.
Bolje bi bilo, da jih ne zamenjaš hkrati, ampak eno po eno, z vsaj dvotedenskim intervalom. Dejstvo je, da ko zamenjuješ cevi, je to pogosto zato, ker so stare dosegla konec svoje učinkovitosti in ne proizvajajo več kakovosti spektra, ki je uporabna za rastline ali ribe.
Torej, popolna zamenjava "šibke" osvetlitve z novo lahko uniči ravnotežje v akvariju, kar lahko povzroči razvoj alg. Še posebej, ker je temperatura barve pri 39w JBL solar ultra tropic zelo visoka (9000K).
2°) Čopaste alge rastejo predvsem na rastlinah s počasno rastjo (Anubias, Echinodorus ...) in lažje na starih listih. Kot pravilno pravi Jean-Pierre_K, jim močan pretok vode ustreza.
Rešitev, da odstraniš prizadete liste in eventualno odstraniš preveč okužene rastline, je dobra za prisotne alge. Ampak odstranjevanje učinkov brez poznavanja vzrokov ne preprečuje ponovitve.
Neravnovesje med vsebnostjo nitratov (NO3) in fosfatov (PO4) je najpogostejši vzrok za pojav alg. Idealno je razmerje 10 enot NO3 na 1 enoto PO4. Če je vsebnost PO4 prenizka, čopaste alge najdejo idealno okolje za rast. Analiza s kapljičnimi testi ti bo razkrila razmerje NO3/PO4 tvoje vode. In lahko boš po potrebi dodal fosfate v tekoči obliki, kot je Fosfo iz Easy life, za katerega menim, da je trenutno najboljša izbira.
Samo analize ti lahko odkrijejo morebitne pomanjkljivosti fosfatov. Brez odmerjanja na pamet!! Pazite, da tega izdelka ne dozirate preveč.
Alain
Za razlago barvne temperature:
Izražena je v Kelvinah. Ti podatki označujejo, ali je barva cevi bolj topla ali hladna. Nižja kot je, bolj toplo je barva cevi, višja kot je, bolj hladna je barva cevi.
Večina
Večina cevi za hortikulturo ima barvno temperaturo običajno med 3000 in 4000K. Vendar pa cev s takšno barvno temperaturo ni nujno hortikulturna cev in vse hortikulturne cevi nimajo te barvne temperature.
Alain
Dober večer,
Najprej, da odgovorim Jean-Pierreju, moj akvarij je visok 52 cm, ne mislim, da je zelo globok.
Rastline so precej osnovne: Anubias, Cryptocorynes, Echinodorus Limnophila, Heteranthera, Lagenandra, Alternanthera.
Hvala Alain za tvoje dragocene razlage in tabelo, ki je zelo poučna. Tako bolje razumem. JBL solar ultra tropic pri 9000 k celo ni v tabeli.
Praviš, da je razmerje W/L nekoliko šibko, vendar je galerija predvidena za dve cevi in ne tri, ne vem, če obstajajo cevi z višjo močjo za dano dolžino cevi. In Jean-Pierre K meni, da je preveč osvetlitve! Rastline so lepe, če ne bi bilo teh težav z algami.
Ali morajo biti cevi zamenjane vsako leto? prodajalec mi je povedal, da lahko JBL cevi, ki jih imam, trajajo dve leti.
Res je, da sem glede osvetlitve resnično izgubljen in sem zaupal prodajalcu, ki mi je tudi prodal akvarij pred enim letom.
Torej bom sledil vašim nasvetom glede čopičastih alg, preveril parametre vode, odrezal prizadete dele rastlin, glede pretoka vode pa ne morem storiti veliko, imam notranjo črpalko Bluwave 09, pri tem modelu ni mogoče nastavljati pretoka (ki se mi zdi močan).
Hvala vama obema, vas obvestim.
Aquariophilement
Pozdravljen Christophe,
Bluwave 09 ima pretok 1200 l/h, kar je precej "preveč" za akvarij s 250 litri. Poskusi kaj narediti za zmanjšanje pretoka ali zamenjaj črpalko (ne želim vsiljevati), saj ni primerna.
Lep pozdrav, ljubitelj akvaristike.
Pozdravljeni,
Mislim, da so vam dobro svetovali.
Če imam alge, uporabljam ta izdelek:
Alge so izginile po 2 dneh in ribe nikoli niso umrle ali kaj takega!!!
Srečno