Koliko rib in kozic v akvariju?
Pozdravljeni vsi skupaj
Začetnik sem v akvaristiki in vedno znova berem različna sporočila tega foruma, začenjam si ustvarjati določeno predstavo o ribah, ki jih nameravam dati v moj 120-litrski akvarij. (1cm odrasle ribe/liter vode itd.) Moje vprašanje je preprosto: rad bi dodal še kozice. Ali moram te kozice všteti v moj izračun?
Vnaprej hvala in komaj čakam na vse vaše odgovore in komentarje.
Pozdravljeni,
A) 1cm na liter!
Ta trditev ne velja ves čas, bolje je, da se pozanimate o specifičnih potrebah vrste, ki jo želite vzdrževati.
Čeprav je prvotno lahko veljavna za majhne ribe, kot so določene vrste Characidov ali Cyprinidov, postane popolnoma bizarna in celo nevarna za vse ostale.
Ta pravilo bi tako omogočalo, da se v 120L akvarij da 8 skalarnih rib (15cm), ali si predstavljamo, da bi Pleko, ki zraste do 35 cm, lahko živel v 35L, ali da bi skupina 10 molijev (Mollienesia velifera) lahko živela v vašem akvariju!!
Pri izbiri rib moramo postaviti prava vprašanja:
1) Ali so parametri vode v mojem akvariju primerni za to ribo?
2) Ali mere akvarija ustrezajo njenim potrebam in ji bodo omogočile, da se bo pravilno razvijala do odrasle dobe?
3) Ali živi samotarsko, v paru ali je gregarious? Posledično: koliko jih je potrebno kupiti?
4) Je družabnost te ribe združljiva z že prisotnimi prebivalci?
B) Kozice
Kozice lahko delijo akvarij z ribami pod določenimi pogoji:
- Akvarij mora imeti dovolj gosto vegetacijo, da se lahko skrijejo. Javanski mah (Vesicularia) je rastlina, ki jim je skoraj nujno potrebna.
- Ribe ne smejo biti plenilci; Ciklide, tudi pritlikave, se je treba izogibati. Kozice redno levijo, da zrastejo in med obdobjem, ko izgubijo oklep za novega, so v nevarnosti,
ker nimajo več zaščite in so mehke. V tem času postanejo glavne tarče vseh rib.
- Če je filtracija narejena s črpalko izven akvarija, prevelike reže na sesalni cevi potegnejo vase miniaturne kozice, ki se skotijo v akvariju.
Alain
Pozdravljeni vsi
Za začetek hvala, da ste mi odgovorili
V včerajšnji objavi sem bil malce skop (to je normalno, saj sem iz Avignona), zato bom poskusil podati več informacij
Imam 120-litrski akvarij, ki sem ga dobil na spletnem oglasniku (podaril mi ga je lastnik) opremljen z notranjim filtrom neznane znamke z neznano pretočnostjo in znamko, grelnikom 150W in svetlobno cevjo - slabo začenjamo!!
Vsebine akvarija sem izpraznil in očistil, ker je bil ves zelen (akvarij je bil opuščen), ohranil sem podlago (prodnik in substrat), dekoracijo (nekakšno smolo, ki ni videti grdo in "rešil" dve rastlini, katerih imena ne poznam). Za filtracijo sem v ozadje prilagodil košaro CIRAX Bioflow (keramične kroglice), za njo modro gobico in na koncu vatno
Akvarij sem napolnil s 100 litri vode, kateri sem dodal vodni conditioner proti kloru (nisem navdušenec za kemične izdelke, ampak nisem imel prostora in opreme za pripravo 100 l vode vnaprej, da bi klor izhlapel, poleg tega nimam izdelkov za obnovo vode).
No, akvarij je v vodi že 2 dni (filtracija in razsvetljava delujeta) in grelnik od včeraj (prebral sem v drugem objavi, da je priporočljivo počakati en dan, da se voda ogreje na sobno temperaturo, da se grelnik ne pokvari).
To je trenutno stanje, obratovanje razsvetljave 10 ur na dan, temperatura vode v akvariju 22/23°, voda za zdaj jasna in brez težav
Za rastline bom postavil:
velika kladofora, komplet 2 kroglic
Willow moss Fontinalis antipyretica java
HYGROPHILA DIFFORMIS
ludwigia repens rubin
bacopa monieri
Lilaeopsis brasiliensis
anubias nana
vodna trava egeria densa
MOH JAVA
Za ribe sem razmišljal, da bi dal:
10 neonk, 5/6 moških gupijev, in nekatere ribe za dno, kjer potrebujem pomoč pri številu in vrstah, seveda tudi kozice, red crystal. Rad bi dodal tudi rdečenose, vendar ne vem, če je to mogoče in koliko.
No, tokrat sem bil malo dolg!!!
Za informacije, že skrbim za nano akvarij (nano corner 25) zasajen in z desetimi kozicami red vhrystal, vse je v redu, razen barve vode zaradi dekoracije, čeprav sem jo kuhal, spirali in ločil 7-krat v enem tednu, preden sem jo vstavil v akvarij, vendar to ne moti stanovalcev - moti me!!
Upam, da bo objava sprejeta, ker je malo dolga, in z nestrpnostjo pričakujem, da bom prebral vaše komentarje in predloge. Zaenkrat nobene ribe in to bo vsaj 1 mesec (cikel akvarija), torej so vse predloge za naselitev mojega akvarija možne
Vnaprej HVALA!!!!
Pozdravljen,
če se strinjaš, bomo tvoj opis vzeli po vrsti, saj boš v trenutnem stanju šel naravnost v težave.
a) tla: Obdržati jih ni problem, pod pogojem, da jih prevreš za dezinfekcijo. Lahko so prisotne zdravstvene težave, ki lahko preživijo izsušitev in se kasneje ponovno pojavijo.
b) oprema: Razsvetljava z eno samo neonsko cevjo, verjetno 90cm in torej 30W, je zelo pomanjkljiva za rastline, ki si jih izbral. Dejansko imaš samo 30W za 120L, torej razmerje 1W/4L. Želiš Ludwigia repens rubin (najmanj 1W/2L) in zato boš imel težave z njihovo pravilno rastjo, saj rdeče rastline na splošno potrebujejo ogromno svetlobe. Edino anubias in vesicularia lahko dolgoročno prenesejo tako malo svetlobe.
c) napolnitev z vodo: zakaj si dodal sredstvo za odstranjevanje klora, če moraš počakati vsaj tri tedne, da se voda biološko stabilizira. Klor brez kemičnih dodatkov izgine v dveh dneh.
d) rastline: Kroglice cladophore nimajo večjega protinitratnega učinka kot vse hitro rastoče rastline, kot so Egeria densa, Limnophila sessiliflora ali Myriophyllum. Te kroglice pa lahko povzročijo škodljiv stranski učinek, če se v akvariju dobro počutijo in se razmnožujejo s sproščanjem spor, lahko kolonizirajo akvarij in porabijo večino raztopljenega kisika na škodo drugih rastlin in seveda rib.
e) ribe: Neonke živijo v "hladni" vodi (22/23°C), medtem ko krvavonosi raje imajo zelo toplo vodo (26/28°C).
Alain
ok hvala alain za vse te informacije in čas, ki ga posvečaš odgovarjanju na moja vprašanja
glede točke "A" v redu, ni problema, sem šele na začetku, tako da jutri izpraznim akvarij, odstranim tla, jih ponovno operem, prevrem in znova napolnim z vodo in torej brez uporabe kondicionerja za vodo, kar je bolj v skladu z mojim načinom razmišljanja (mislim, da sem storil prav)
pri osvetlitvi je težko dodati še eno neonsko luč, zato bom pregledal svoje načrte glede rastlin
kroglice cladophore bodo ostale pri prodajalcu!!!
in na koncu nasvidenje rdečenosem, kakšne druge dnoživke pa lahko dodam?
Še enkrat hvala
Pozdravljeni,
ja, Alain, popolnoma prav imaš; preveč hitro si želimo začeti in kmalu bodo prišle težave, ki bodo (na žalost) odvrnile.
Akvariološko.