Forum za akvaristiko

Koliko šote potrebujemo za filtracijo in kako pogosto?

5 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
jean-marie
21 sporočila
jean-marie fr

Pozdravljeni

moram izvesti filtracijo preko šote in rad bi vedel, koliko šote potrebujem v usedalniku, da znižam pH vrednost iz trenutnega pH 8 na pH 6,5. Moj akvarij ima prostornino 120 litrov in vsak teden izvedem 20-% menjavo vode. Hvala za vaš odgovor.

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

Preden začnete razmišljati o zniževanju pH vode, morate poznati trdoto (GH in kH), saj če sta oba parametra zelo visoka, samo šota ne bo zadostovala za bistveno znižanje pH.

Potem bi morali uporabiti osmozirano vodo za mehčanje vode in nato šoto za znižanje pH in vzdrževanje na želeni vrednosti. Ne pozabite, da morate šoto dati v nogavico, saj jo bo treba zamenjati približno enkrat na mesec.

Domov Uporabljam šotne palčke "Filtrax TorMec activ" od JBL, ker imajo zelo močan zakisljevalni učinek.

Ni določenega razmerja med volumenom šote in dobljenim pH, samo redne analize bodo pokazale pH.

Alain

jean-marie
21 sporočila
jean-marie fr

zdravo

hvala ALAIN za tvojo pomoč, tukaj so moji parametri: KH8 in GH 10 za pH med 7,5 in 8, če bi lahko znižal na pH 7, bi bilo popolno. Dodati moram, da dodajam 30 kapljic CO2 na minuto

jean-marie

Alain
259 sporočila
alain fr

Pri trdoti vode 10°d GH in 8°d KH je tvoja voda srednje trda. Zato je priporočljivo dodati osmozo vodo.

Za izračun razmerja med osmozo vodo in navadno vodo, je tukaj povezava: (Za volumna vode, ki jo je potrebno vpisati, upoštevaj dejanski volumen, torej približno 100L dejanskih, ne 120L bruto) 

https://www.aquariophilie.dafun.com/plugins/calculs/calcul-aquariophile.php?calcul=eauosmose

Ko dosežeš želene vrednosti (GH in KH), bo treba preveriti pH in ga po potrebi znižati s šoto.

Glede CO2, je tu formula za izračun števila mehurčkov :

Prostornina akvarija x KH v °d : 50 

Za tvoj primer, to pomeni (s trenutnim KH) 120 x 8 : 50 = 19,2, torej 19 do 20 mehurčkov na minuto

Alain

jean-marie
21 sporočila
jean-marie fr
<left> </left><left> </left><left>dober dan

<left>hvala, Alain

<left>Zabeležil sem si tvoje nasvete, vendar ne morem dodajati osmozirane vode, saj za to nisem opremljen, poleg tega pa v stanovanju ne morem imeti opreme, ki bi zahtevala odvod odpadne vode, kar mi je zelo žal, toda še enkrat hvala za tvoje dragocene nasvete</left>
Alain
259 sporočila
alain fr
<left>Za osmozirano vodo ni potrebno imeti doma osmozerja. Veliko trgovin za male živali jo prodaja. Liter stane približno 0,05 €.</left><left> </left><left>Alain</left>

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo