Forum za akvaristiko

Koliko diskusov lahko damo skupaj z drugimi ribami?

8 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
Guillaume
7 sporočila
guillaume fr

Pozdravljeni, rad bi imel 160-litrski akvarij in me zanima, ali lahko dodam dva para diskusov skupaj z dnomskimi ribami (koliko in katere)? Potrebujem tudi čistilce stekel? Bo to zasajen akvarij, toda koliko podlage in koliko peska ali kvarca na vrhu? Veliko vprašanj... Hvala za vaše odgovore.

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

1°) Za pravilno vzdrževanje diskusov potrebujete najmanj 350/400L za skupino 5 osebkov, in dodatnih 50L na vsak nadaljnji diskus.

2°) Diskusov ni mogoče razlikovati po spolu, saj nimajo nobenih zunanje razpoznavnih znakov. Pari se oblikujejo znotraj skupine in ne nujno po vrstah. Če želiš imeti dva potrjena para iz akvarijske trgovine, se cena znatno poveča, saj se najnižja cena para, ki se razmnožuje iz iste vrste, giblje okoli 300/400€.

3°) Zasaditev akvarija za diskuse je precej občutljiva, saj mora biti temperatura vode 28/29°C. Torej je izbira rastlin omejena, saj je pri teh temperaturah malo rastlin, ki bi uspevale. Večina hitro umre, nekatere doživijo mutacije, spet druge prenehajo rasti, a kljub temu ne izginejo.

Kljub temu ostaja dovolj rastlin za lepo okrasitev, vendar jih moramo posaditi pri nizki temperaturi (23/24°C) in nato temperaturo postopno in počasi dvigniti.

Tukaj je moj akvarij za diskuse, ki ima 1050L (250x60x70) .

Alain

Guillaume
7 sporočila
guillaume fr

V redu, torej v 160-litrskem akvariju ne bom mogel imeti te vrste rib?

Alain
259 sporočila
alain fr

160L, to je premajhno.

To je zgolj minimalna količina za razmnoževanje para, ki ga bo nato potrebno hitro umakniti po odstavitvi mladičev.

Celo mladiči veliki 5/6cm ne bi mogli normalno rasti, če bi predolgo ostali v takem akvariju. Poleg tega je pri tej velikosti prodaja brez opozorila kupcem, pogosto začetnikom, da so potrebni 5 do 6 hranjenj na dan, absurd. Redki so Diskusi prodani v tej velikosti, ki sploh dosežejo stopnjo subadulta (10/12cm) samo zaradi pomanjkanja razpoložljivosti osebe, ki jih kupi.

Alain

Guillaume
7 sporočila
guillaume fr

Hvala za tvoje odgovore, torej tudi za skalare to ni dobro? Samo, ker mi ti ribi (diskusi in skalari) resnično ugajajo.

Alain
259 sporočila
alain fr

Tukaj je to, kar sem napisal na svojem blogu o tej ribi:

Pterophyllum scalare

(Skalar)

Če je ena ikonična riba v akvaristiki, potem je to zagotovo skalar.

Vsak začetnik akvarist želi imeti enega v svojem akvariju.

Žal so akvariji, ki so jim namenjeni, popolnoma neustrezni za njihove potrebe, še posebej za njihovo morfologijo. Skalarji nujno potrebujejo višino vode vsaj 45 cm za idealno rast, da se izognejo številnim deformacijam, ki so posledica pritlikavosti (zvite plavuti, utesnjeni notranji organi, boleče plavanje ...). Poleg tega morajo živeti tudi v skupini vsaj 5 osebkov v najmanj 450 litrih vode.

Bodite potrpežljivi, počakajte, da imate primeren akvarij, preden jih kupite! 

Alain

Guillaume
7 sporočila
guillaume fr

torej je to tudi izgubljena bitka, no na srečo si mi vse to povedal prej... torej kaj lahko dam v 220l akvarij in koliko, imam rad vse, nisem izbirčen, haha

Hvala za vse

Jean-Pierre
404 sporočila
jean-pierre fr

Pozdravljen,

zelo dobro je, da se pred nakupom pozanimaš; 220 l je dobra začetna velikost za zasaditev akvarija.

Brez namena, da bi ti ukazoval, si preberi poglavje "Urejanje akvarija" (v teh "poglavjih"), kjer boš našel veliko odgovorov na svoja vprašanja, potrebno opremo in osnovna pravila.

Ko se boš odločil za tip biotopa, ki ga želiš ustvariti, sem ti na voljo za vprašanja.

Akvaristično.

Guillaume
7 sporočila
guillaume fr

Najlepša hvala, običajno ta vikend vzamem aqutlantis 240l, zato se bom vrnil k vam za moj začetek

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo