katera bolezen je prizadela mojega skalara
Pozdravljeni, moj skalar je star eno leto, živi skupaj z drugim skalarjem in z dvema lepotcema. Težava je v tem, da ima en od mojih skalark očitno eksophtalmijo. Šel sem v trgovino Truffaut po zdravljenje, toda povedali so mi, da ne morejo ničesar storiti. Poskušal sem najti informacije na forumih, vendar nisem našel ničesar. Mi lahko pomagate?
Hvala vnaprej
Njegovo oko ima majhno belo kepico, ne je več, zelo je šibak in izgubil je barvo.
Pozdravljeni
Eksophtalmia je nalezljiva bolezen, ki je lahko posledica virusnega ali bakterijskega napada. Pogosto je za to odgovorno neustrezno vzdrževanje akvarija in posledično približna higiena.
Ne glede na njen izvor, je okolje tisto, ki je kontaminirano, in celoten akvarij je potrebno zdraviti. Izolacija "vidno" bolne ribe ne služi nobenemu namenu.
Če je vzrok virusen, uporaba antibiotika ni koristna, če pa je bakterijski, je možna uporaba antibiotika širokega spektra, saj je lahko prisotnih več različnih bakterij, in identifikacija le-teh za določitev z ustreznim izdelkom je zapletena in malo veterinarjev in/ali laboratorijev to lahko stori.
To bolezen je precej težko zdraviti, vendar obstajajo primeri uspeha, če se z zdravljenjem prične takoj po njenem pojavu. Če je bolezen prisotna že nekaj dni, je za okužene ribe praktično nemogoče uspešno zdravljenje.
Alain
Hvala za tvoje nasvete, ampak saj že kar nekaj časa razmišljamo, da za božič zamenjamo akvarij. Kupili bomo 200-litrski, trenutno imamo 50-litrski. Misliš, da bo dober čiščenje akvarija preprečil odstranitev bakterij, ampak nimamo drugega akvarija za izolacijo rib, kako naj to storimo?