Kako pravilno skrbeti za gupije?
Pozdravljeni,
Trenutno začenjam z 5 moškimi gupyji v običajnem okroglem akvariju brez kakršnih koli filtrov ali česarkoli. Menite, da je to primerno za gupije? Imate morda kakšne predloge (tip akvarija, koliko litrov, oblika, filter ali ne itd.)? Prav tako morate vedeti, da moj proračun ni zelo visok, vsaj za začetek.
dober večer, ne, to sploh ni v redu, potrebuješ vsaj 100-litrski pravokoten akvarij, filtriran, ogrevan in z resničnimi rastlinami ter skrivališči. Gupiji se hitro in enostavno razmnožujejo, tako da lahko hitro pride do prenaseljenosti. Potrebuješ minimalno 1 samca na 3 samice. Na spletnem oglasniku "Bolha" lahko najdeš rabljen akvarij, ki ni predrag, v svoji regiji. Za 50 evrov bi moral že kaj najti.
Tudi če imam samo samce gapijev, moram vzeti 100-litrski akvarij? To bo zelo veliko prostora in žal ga res nimam.
90 litrov lahko imaš, vendar ne manj, pomisli, da potrebujejo prostor, da se počutijo dobro
in če so samci, se lahko napadejo
V redu, najlepša hvala
ni za kaj
poglej na strani Le Bon Coin, tam so nekateri poceni, in po možnosti naj bo prazen, brez rib
To nameravam storiti. Hvala
ni za kaj
Pozdravljeni,
- Lahko vzgajaš tudi Poecilia wingei (Endler). Ti "pritlikavi gupiji" lahko živijo v majhnih prostorninah, že od 50L naprej.
Samci ne presegajo 2cm, samice pa 3cm; Živijo v haremu (1 samec / 3 samice).
- Za Poecilia reticulata (Guppy) je potrebno najmanj 100L, saj, kot pravi Gloriane, se zelo hitro razmnožujejo.
So tudi večji, saj samci dosežejo 3/4cm, samice pa 5/6cm. Prav tako živijo v haremu.
Seveda lahko narediš akvarij, ki je naseljen samo z samci, čeprav je to precej proti naravi, saj so ti ribe prave "reproducijske stroje".
Ne glede na tvojo izbiro, je eno stalno: akvarij mora biti dobro zasajen, pri čemer je prednost pri bujnih rastlinah.
Alain
Če pravilno razumem, me je prodajalec slabo svetoval. Potrebujem torej večji akvarij z resničnimi rastlinami? In moram kupiti tudi samice?
Trenutno imam 5 samcev, zato bi potreboval več kot 10 samic?
[levo]Ja, potrebuješ vsaj 100 litrov, jaz osebno imam 90 litrov z gupiji, ker nimam prostora za večji akvarij, zato sem zadovoljen s tem.[/levo]
[levo]Lahko prodaš 4 moške gupije ali jih podariš, če poznaš koga[/levo]
[levo]Potreboval boš prave rastline, zato najprej dodaj substrat, nato pa dodaj še pesek iz Loire ali kremenčev pesek, ampak pesek iz Loire ustvari bolj naraven videz.[/levo]
[levo]Preden dodaš ribe, moraš akvarij pustiti, da deluje tri tedne prazen, saj mora potekati določen ciklus in se morajo razviti bakterije. Potem moraš enkrat tedensko posesati dno, kar bo tudi poskrbelo za menjavo vode, približno 10 - 15 %, in natočiti čisto vodo.[/levo]
[levo]Drugače pa, kot je rekel Alain, vzemi endlerjeve gupije, ki sem jih imel prej v mojem 50-litrskem akvariju. Pozor, zelo hitro se razmnožujejo, prodajal sem jih toliko, da sem bil čisto preplavljen.[/levo]
Za tla potrebuješ:
- 3 cm debelo plast substrata. Za akvarij z 96L (80x30x40) to predstavlja: 9,6 x 3 x 0,3 = 8,64 litra oziroma približno 12 Kg
- To plast substrata bo prekrita s 5 cm debelo plastjo peska: 9,6 x 3 x 0,5 = 14,4 litrov oziroma približno 20 Kg
Ko je akvarij v celoti opremljen (tla, voda, rastlinje, filtracija, ogrevanje, razsvetljava), je treba počakati med 3 in 4 tedne, da postane biološko izravnan (dušikov cikel).
V prvih dveh tednih se vzpostavi dušikov cikel. Tedenska analiza za določanje nitritov (NO2) je zadostna. Bolje je izbrati kapalne teste kot testne trakove, saj so slednji manj natančni in lahko enostavno izkrivijo rezultate
V tretjem in četrtem tednu bodo nitriti začeli biti vedno bolj prisotni do doseganja vrhunca. Dnevna analiza omogoča natančno določitev vrhunca in predvsem opazovanje padca vrednosti nitritov na 0. V tem času je bolje počakati 3 ali 4 dni, saj je lahko ponovni vzpon.
Ko se nitriti trajno ohranjajo na 0, lahko Betto vnesemo.
Med cikliranjem dušika ne smemo vršiti nobenih posegov (delna menjava vode in/ali filtrirnih mas).
Alain
v tem primeru pojdi k endlerju in v 54-litrski akvarij je populacija zmanjšana
Živjo,
Kljub temu si lahko v 54L akvariju privoščiš naslednje izbire rib:
A) Plavalne ribe:
- 1 haremu bett imbellis (1 samec, 3 samice)
ali
- skupino 5/6 Carinotetraodon travancoricus (sladkovodni palček kljunček) Pozor, težko jih je hraniti (živo, polže, cevčarje)
ali
- 4/5 Dario Dario
ali
- 1 haremu endlerjev
ali
- 1 par Colisa chuna
ali
- Deset Paracheirodon simulans (Lažni neonki)
ali
- Deset pritlikavih rasbor (Boraras maculatus ali Boraras merah ali Boraras brigittae)
ali
- Deset Hyphessobrycon amandae (Amandov tetra)
B) Dnožive ribe: deset pritlikavih corydoras (C. Habrosus ali C. Hastatus ali C. Pygmaeus)
V 54L akvariju je bolj razumno imeti samo eno skupino plavalnih rib. Kakorkoli že, kdor koli skupino si boš izbral, lahko dodaš ribe, ki živijo na dnu, razen z Carinotetraodon travancoricus, ki lahko živijo samo med seboj.
Alain