Forum za akvaristiko

Kako pravilno skrbeti za gupije?

14 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
Samantha
7 sporočila
samantha fr

Pozdravljeni,

Trenutno začenjam z 5 moškimi gupyji v običajnem okroglem akvariju brez kakršnih koli filtrov ali česarkoli. Menite, da je to primerno za gupije? Imate morda kakšne predloge (tip akvarija, koliko litrov, oblika, filter ali ne itd.)? Prav tako morate vedeti, da moj proračun ni zelo visok, vsaj za začetek.

gloriane
83 sporočila
gloriane fr

dober večer, ne, to sploh ni v redu, potrebuješ vsaj 100-litrski pravokoten akvarij, filtriran, ogrevan in z resničnimi rastlinami ter skrivališči. Gupiji se hitro in enostavno razmnožujejo, tako da lahko hitro pride do prenaseljenosti. Potrebuješ minimalno 1 samca na 3 samice. Na spletnem oglasniku "Bolha" lahko najdeš rabljen akvarij, ki ni predrag, v svoji regiji. Za 50 evrov bi moral že kaj najti.

Samantha
7 sporočila
samantha fr

Tudi če imam samo samce gapijev, moram vzeti 100-litrski akvarij? To bo zelo veliko prostora in žal ga res nimam.

gloriane
83 sporočila
gloriane fr

90 litrov lahko imaš, vendar ne manj, pomisli, da potrebujejo prostor, da se počutijo dobro

in če so samci, se lahko napadejo

Samantha
7 sporočila
samantha fr

V redu, najlepša hvala

gloriane
83 sporočila
gloriane fr

ni za kaj

poglej na strani Le Bon Coin, tam so nekateri poceni, in po možnosti naj bo prazen, brez rib

Samantha
7 sporočila
samantha fr

To nameravam storiti. Hvala

gloriane
83 sporočila
gloriane fr

ni za kaj

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

- Lahko vzgajaš tudi Poecilia wingei (Endler). Ti "pritlikavi gupiji" lahko živijo v majhnih prostorninah, že od 50L naprej.

Samci ne presegajo 2cm, samice pa 3cm; Živijo v haremu (1 samec / 3 samice).

- Za Poecilia reticulata (Guppy) je potrebno najmanj 100L, saj, kot pravi Gloriane, se zelo hitro razmnožujejo.

So tudi večji, saj samci dosežejo 3/4cm, samice pa 5/6cm. Prav tako živijo v haremu.

Seveda lahko narediš akvarij, ki je naseljen samo z samci, čeprav je to precej proti naravi, saj so ti ribe prave "reproducijske stroje".

Ne glede na tvojo izbiro, je eno stalno: akvarij mora biti dobro zasajen, pri čemer je prednost pri bujnih rastlinah.

Alain

Samantha
7 sporočila
samantha fr

Če pravilno razumem, me je prodajalec slabo svetoval. Potrebujem torej večji akvarij z resničnimi rastlinami? In moram kupiti tudi samice?

Trenutno imam 5 samcev, zato bi potreboval več kot 10 samic?

gloriane
83 sporočila
gloriane fr
[levo]Zdravo, da, prodajalci so še vedno prodajalci in jim je vseeno za dobrobit rib[/levo]
[levo]Ja, potrebuješ vsaj 100 litrov, jaz osebno imam 90 litrov z gupiji, ker nimam prostora za večji akvarij, zato sem zadovoljen s tem.[/levo]
[levo]Lahko prodaš 4 moške gupije ali jih podariš, če poznaš koga[/levo]
[levo]Potreboval boš prave rastline, zato najprej dodaj substrat, nato pa dodaj še pesek iz Loire ali kremenčev pesek, ampak pesek iz Loire ustvari bolj naraven videz.[/levo]
[levo]Preden dodaš ribe, moraš akvarij pustiti, da deluje tri tedne prazen, saj mora potekati določen ciklus in se morajo razviti bakterije. Potem moraš enkrat tedensko posesati dno, kar bo tudi poskrbelo za menjavo vode, približno 10 - 15 %, in natočiti čisto vodo.[/levo]
[levo]Drugače pa, kot je rekel Alain, vzemi endlerjeve gupije, ki sem jih imel prej v mojem 50-litrskem akvariju. Pozor, zelo hitro se razmnožujejo, prodajal sem jih toliko, da sem bil čisto preplavljen.[/levo]
Alain
259 sporočila
alain fr

Za tla potrebuješ:

- 3 cm debelo plast substrata. Za akvarij z 96L (80x30x40) to predstavlja: 9,6 x 3 x 0,3 = 8,64 litra oziroma približno 12 Kg

- To plast substrata bo prekrita s 5 cm debelo plastjo peska: 9,6 x 3 x 0,5 = 14,4 litrov oziroma približno 20 Kg

Ko je akvarij v celoti opremljen (tla, voda, rastlinje, filtracija, ogrevanje, razsvetljava), je treba počakati med 3 in 4 tedne, da postane biološko izravnan (dušikov cikel).

V prvih dveh tednih se vzpostavi dušikov cikel. Tedenska analiza za določanje nitritov (NO2) je zadostna. Bolje je izbrati kapalne teste kot testne trakove, saj so slednji manj natančni in lahko enostavno izkrivijo rezultate

V tretjem in četrtem tednu bodo nitriti začeli biti vedno bolj prisotni do doseganja vrhunca. Dnevna analiza omogoča natančno določitev vrhunca in predvsem opazovanje padca vrednosti nitritov na 0. V tem času je bolje počakati 3 ali 4 dni, saj je lahko ponovni vzpon.

Ko se nitriti trajno ohranjajo na 0, lahko Betto vnesemo.

Med cikliranjem dušika ne smemo vršiti nobenih posegov (delna menjava vode in/ali filtrirnih mas).

Alain

Samantha
7 sporočila
samantha fr
<left>Nimam dovolj prostora ali denarja za 90L akvarij.</left><left>Končno se odločam za 54L akvarij za 35 evrov. Moji gupiji se ne bodo razmnoževali, saj bom obdržal svojih 5 samcev, ki jih bom pomešal z drugimi ribami.</left>
gloriane
83 sporočila
gloriane fr

v tem primeru pojdi k endlerju in v 54-litrski akvarij je populacija zmanjšana

Alain
259 sporočila
alain fr

Živjo,

Kljub temu si lahko v 54L akvariju privoščiš naslednje izbire rib:

A) Plavalne ribe:

- 1 haremu bett imbellis (1 samec, 3 samice)

ali

- skupino 5/6 Carinotetraodon travancoricus (sladkovodni palček kljunček) Pozor, težko jih je hraniti (živo, polže, cevčarje)

ali

- 4/5 Dario Dario

ali

- 1 haremu endlerjev

ali

- 1 par Colisa chuna

ali

- Deset Paracheirodon simulans (Lažni neonki)

ali

- Deset pritlikavih rasbor (Boraras maculatus ali Boraras merah ali Boraras brigittae)

ali

- Deset Hyphessobrycon amandae (Amandov tetra)

B) Dnožive ribe: deset pritlikavih corydoras (C. Habrosus ali C. Hastatus ali C. Pygmaeus)

V 54L akvariju je bolj razumno imeti samo eno skupino plavalnih rib. Kakorkoli že, kdor koli skupino si boš izbral, lahko dodaš ribe, ki živijo na dnu, razen z Carinotetraodon travancoricus, ki lahko živijo samo med seboj.

Alain

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo