Forum za akvaristiko

Kaj obleči (št. 2)

22 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Pozdravljeni,

Torej, imam akvarij s prostornino 204 litrov, da sem natančen, in želim ga zagnati. Seveda bo: ogrevan, osvetljen, zasajen, filtriran itd...

Imam že nekaj idej za ribe, vendar me zanima, če je ta "mešanica" možna:

- par skalarnih rib

- trop neonk Kako velik?

- skupina somičev (prav posebej pand, če imate druge predloge, lahko zmešamo vrste?) Koliko jih lahko imam?

- harem mečaric.

Hvala za vaše odgovore. Če je to mogoče, bi bilo super, če pa ne, mi povejte, katere ribe naj odstranim!

Hvala vnaprej!

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

Skalarji:

Zelo resno je treba vzeti pogoje vzdrževanja teh rib. Pogosto je v navadi določiti potrebe s tem pravilom: 50L vode na skalarja. To pravilo je deloma pravilno, vendar mora biti minimalna prostornina vsaj 350/400 litrov za 5 skalarjev, z višino vode vsaj 45cm in 50 litrov na dodatnega skalarja.

Najmanj 5 skalarjev je pomembno, saj živijo v hierarhični skupini, za razliko od jatnih rib, kjer pojem hierarhije ni prisoten.

Ker je teh rib zelo težko spolno določiti, razen med razmnoževanjem, bo težko izbrati in kupiti par, če ga niste predhodno naročili.

Preveč ljudi trdi, da pri njih te ribe živijo zelo dobro v majhnih prostorninah. Zagotovo se nekako tolažijo s tem, vendar kot pravi ta pregovor: "ni nujno, da imajo prav samo zato, ker tako misli več ljudi!"

Skalarji, ki so pravilno vzdrževani, postanejo posebej veliki. To je eden mojih parov, polčrni z zavesami, živijo v 1000L. Samec na desni strani fotografije meri 23cm v višino z razprtimi plavutmi in samica je rahlo manjša.

Ta povezava prikazuje video. Bil je dan ob močnih poletnih nevihtah in temperatura je bila nad 32°C, medtem ko je običajno 29°C, (zaradi diskusov). To pojasnjuje občasno uporabo difuzorja zraka.

https://www.youtube.com/watch?v=QphNtDvkfUs

Tukaj je povezava, ki pojasnjuje negativne posledice nezadostne prostornine na zdravje in razvoj skalarjev:

https://www.forumaquario.org/t10930-la-nanification-vecue-et-en-images

Toda, na koncu je vaša odločitev, ali jih imeti ali ne.

Preprosto sem se odločil predstaviti dejstva, saj, kot sem že rekel na tem forumu, mi je bolj pomembno dobro počutje rib kot zadovoljstvo ljudi z njimi v njihovih akvarijih.

Alain

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

zdravo,

Hvala za tvoj odgovor, pred nakupom se bom seveda dobro pozanimal o skalarjih.

Kaj pa glede ostalega, je vse v redu? In koliko jih naj nabavim?

Hvala za tvoj odgovor!

Mimogrede, skalarji so prečudoviti

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

Neoni:

Predvidevam, da govorite o navadnih neonkah (Hyphesobrycon innesi)? Ti ribniki živijo v obsežnih jatah in so družabni. V 200-litrskem akvariju lahko brez težav imate okrog dvajset takih rib. Zanimiv je prav učinek množičnosti.

Vendar obstaja majhen problem z njimi, in sicer izrazito preferirajo "hladne" vode (22/23°C). Kljub temu zdržijo tudi nekoliko višje temperature (do 24/25°C), a če temperatura preseže te vrednosti, lahko zbolijo za boleznijo neonk. To je protozoar, imenovan Plistophora hyphessobryconis, ki ribam odstrani barvo in lahko hitro uniči populacijo, če ne žrtvujemo okuženih rib.

Če ste se kljub temu odločili za skalare, je bolje, da najprej vnesete neone, ker če so skalari že prisotni, bodo neone videli kot obrok. Ni zagotovila, da skalari ne bodo občasno pojedli nekaterih neonk, tudi če so bili ti vneseni prvi.

Xiphophorus:

Govorite o Xiphophorus Hellerii (mečarji) in ne o Xiphophorus maculatus (platiji)? Prvi so jajčetvorni živorodke, ki se bodo v vašem akvariju odlično počutili. Imeli bodo tudi mladiče (ne preveč, saj se jim srečo sicer pogosto prehrani samica, kar preprečuje prezasedenost), ki se bodo lahko dobro razvijali, če v akvariju obstajajo rastline, ki segajo do površine, kjer se lahko skrijejo. Če pa so v akvariju prisotni plenilci, kot so ostrižniki, kamor spadajo tudi skalari, bodo mladiči mečarjev skoraj zagotovo pojedeni.

Mečarji imajo še dodatno prednost, pogosto se pašejo na zelenih algah, ki se razvijajo v akvariju, s čimer zmanjšujejo njihov negativen vpliv na estetiko akvarija.

Corydoras:

Za dobro počutje teh rib je izjemno pomembno, da živijo v jatah iste vrste (ne mešanih), saj jih to pomirja. V nasprotnem primeru so pod stresom in poveča se tveganje za prezgodnjo smrt. Pandini corydorasi so dokaj majhni (manj kot 4 cm), zato jih lahko v svoj akvarij umestite kakih ducat.

Alain

Jean-Pierre
404 sporočila
jean-pierre fr

Dober večer, Laurine,

Alain ima popolnoma prav v svojih pojasnilih;

za skalare je višina vode ključna, ker so "visoki", nato pa je minimalno sprejemljiva količina vode 50 l / ribo; torej v 200 l akvariju se izogibaj skalarem, ne glede na vse, kar bi ti lahko rekli "prodajalci".

Akvaristično.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr
<left>dober večer,

hvala za vaše informacije, zelo uporabne in zanimive!

Pregledal sem svoje knjige in našel sem vrsto skalara, ki meri maksimalno 15 cm. Mislite, da je ta vrsta skalara možna?

Kar se tiče neonk, v redu!

Alain, govoril sem o mečaricah

Akvarija celo še nisem postavil, tako da imam še čas za raziskovanje.

lep večer

Jean-Pierre
404 sporočila
jean-pierre fr

Pozdravljena, Laurne,

za zagon akvarija si (brez da bi te naročal) oglej poglavja "Ustvarjanje akvarija" na forumu; tam boš našla veliko koristnih informacij.

Akvaristično.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

dober večer,

Hvala, pogledal bom to, lahko da dobim še kakšno dodatno idejo poleg mojih 2 drugih akvarijev, kjer je vse v redu! Ampak z ribami se učimo vsak dan, zato bi bile kakšne dodatne informacije koristne!

Včeraj sem vam omenil skalara, ki v odrasli dobi meri največ 15cm, tukaj je njegovo ime (ime je iz knjige, ki predstavlja ribe in njihove zahteve, opis ...)

Pterophyllum Scalare (meri največ 15 cm višine in 15 cm dolžine), ker sicer obstajajo pterophyllum Altum, ki merijo 25 cm!

lep večer

Jean-Pierre
404 sporočila
jean-pierre fr

Dober večer Laurine, najprej se opravičujem, ker sem pozabil na "i".

Skalare lahko zrastejo do višine več kot 26 cm, Altum pa več kot 40 cm, od tod tudi ime; in to brez težav.

Menim, da gre pri tvojih podatkih za napako pri pisanju ali pa za poskus "prisilne prodaje".

Paziti je treba, saj so ribe, ki jih najdemo v trgovinah, večinoma mladiči.

Akvaristično pozdravljena.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

dober večer,

Po mojem mnenju je to napaka, ker je to zelo dobra stara knjiga.

Tako opuščam skalarje,

Odločil sem se za:

Pas neonk

Pas corydorasov

Harem mečaric (nosilcev mečev)

Katero drugo vrsto lahko dodam? (pogosta v trgovinah z živalmi)

lep večer

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

drugo vprašanje:

Imam manjšo težavo z akvarijem:

voda je bela: opravil sem test vode in nitriti so na 0, vata je bila zelo umazana, zato sem jo menjal vsak dan. Voda se je ponovno zbistrila in BAM, voda je spet postala bela, opravim test vode in vse je v redu, ribe so v redu... Zato sem pogledal v omaro in imam filtrirni material, ki se uporablja za čiščenje vode (oglje), torej sem ga dal noter in bomo videli.

Kaj se sicer dogaja? in sem pravilno ravnal, ko sem dal noter oglje?

Ali bi moral dodati tekoči izdelek za čiščenje vode?

Hvala za vaše odgovore!

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Dober dan

Pozabil sem omeniti, da je bila voda bela, ko sem vnesel ribe, ker niso hotele jesti bele alge, zato sem jo ulovil z mrežo in od takrat je voda bela, potem ko se zbistri, spet postane bela...

To jutro je bila voda manj bela in opravil sem menjavo vode.

Mislim, da bom opravil še en test vode.

Jean-Pierre
404 sporočila
jean-pierre fr

Pozdravljena Laurine,

ogljik se uporablja za "prečiščevanje" vode in odstranjevanje (ko jih je) slabih vonjav;

pred uporabo oglja je potrebno zelo dobro izprati z vrelo vodo, potem pa ga po enem mesecu ali zamenjati ali še bolje izprati in aktivirati ponovno z vrelo vodo, z izpiranjem četrt ure (to lahko storiš trikrat zapored, sicer oglje izpusti vse, kar je "pobralo").

Kar se tiče bele vode, si pred namestitvijo dobro izprala vato, ker sem že imel ta problem z enim paketom vate pri prijatelju (bil je preveč neučakan).

Mogoče pa Alain pozna rešitev.

Po principu se izogibamo uporabi kemičnih izdelkov, ker jih potem moramo odstraniti, kar ni vedno enostavno, in akvarij ni kemija razred.

Na srečo so nitriti na 0 (ker so smrtonosni strup), kaj pa nitrati, pH,...?

Upam, da ti bo to v pomoč.

Akvariofilsko.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr
<left> </left><left> </left>
genevieve
161 sporočila
genevieve fr
[levo]dober dan,[/levo]
[levo]voda je spet kristalno čista brezhibna! (zahvaljujoč dodajanju keramike in bakterij)[/levo]
[levo]Glede mojega 204 L akvarija razmišljam o:[/levo]
[levo]Jati neonk[/levo]
[levo]Jati corydorasov[/levo]
[levo]Harém mečaric (xipho)[/levo]
[levo] [/levo]
[levo]Vendar bi rad dodal še eno vrsto, kot je modri gurami (ali zelo pogosta riba v trgovinah z živalmi)[/levo]
[levo]pravzaprav bi rad imel ribe, ki niso Colisa lalia in bojevniki (ker jih že imam)[/levo]
[levo] [/levo]
[levo]Sicer pa bomo čez nekaj mesecev imeli 80 L akvarij[/levo]
[levo]Katere zelo pogoste ribe v trgovinah z živalmi bi lahko dali noter[/levo]
[levo]80 L je predvsem zelo dolg (približno 80cm)[/levo]
[levo]hvala za vaše odgovore in lep dan[/levo]
Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljen,

če boš v akvarij dodal gurame, moraš vedeti, da so samci med seboj zelo agresivni, ko dosežejo spolno zrelost (zato se izogibaj, da bi imel v akvariju dva samca), prav tako pa je tudi do samice, če ne odzove na njegove dvorilne obrede.

Če so se parili v akvariju, se samo samec ukvarja z gnezdom mehurčkov in lahko ubije samico, če jo še vidi po drstenju. Zato bo potrebna obilica rastlin, ki segajo do površja in tvorijo gosto grmičevje, da se bo samica lahko skrivala. Razmnoževanja redko kdaj (če sploh kdaj) uspejo v običajnem akvariju, ker so mladiči zelo majhni in jih drugi ribi pojedo.

Če bi bil na tvojem mestu in bi že dodajal gurame, bi namesto modrih raje izbral par bisernih guramov (Trichogaster leeri) ali pritlikavih guramov, kot so Collisa labiosa ali fasciata. Potem je to stvar okusa.

Alain

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

dober večer,

Da, agresivna, ker moj par Colisa lalia (pritlikavi gurami), samec precej nadleguje samico, ona ima veliko skrivališč (gosto rastje.)

tako da, kupili bomo še več skrivališč in dodatne rastline.

Ker jih ne uporablja, da bi se skrila ...

V redu hvala, vendar vzamem imena rib, ki so na voljo v moji trgovini za male živali, zato bom videla, katere vrste guramijev so na voljo, ko bom šla kupit ribe.

Sicer pa namesto guramijev, morda samice betta slenden ali danionov?

Lep večer

Alain
259 sporočila
alain fr

"Da, agresivna, ker moj par Colisa lalia (pritlikavih guramijev) ... "

Imaš že druge ribe v tvojem 200L akvariju?

Če imaš par Colisa lalia, je velika nevarnost dodajanja še enega para guramijev.

Colisa lalia morajo biti najbolj aktivni v akvariju in če morajo deliti prostor z drugimi guramiji, bodo zelo verjetno pod stresom in lahko tudi poginejo. Ne prenesejo dominacije drugih rib.

Alain

Sandy
81 sporočila
sandy fr

Živjo Laurine,

tvoja tri zadnja sporočila se ne prikažejo, lahko poskusiš znova?

Se vidimo kmalu

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Živjo

Moj par colis je zdaj v drugem akvariju s pandami kory (trenutno jih imam 4, ampak kmalu gremo kupit več, ker takšna mala ribica stane več kot na primer skalar...) (itak ne morem dodati več vrst, sicer bi bil akvarij pretesen), danes sem kupil veliko skrivališče za samico in še eno rastlino, zdaj bi moralo biti v redu.

Torej načrtujem:

-harém zmajevcev (xipho)

-jato neonk

-jato corydorasov

-par gurami

-Rad bi imel tudi jato harlekin ribic, ali je to mogoče?

hvala!!

Kaj naj dam v 80L dolgi akvarij?

Hvala.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Torej, odločil sem se za:

- harem xipho

- jato neonov

- jato corydorov

- par guramijev (modri, biserni, ne vem, kaj bo na voljo v trgovini za živali!)

- Rad bi tudi skupino rib arlekinov, ali bi to bilo mogoče? Ali bi bilo preveč???

Hvala.

Jean-Pierre
404 sporočila
jean-pierre fr

Dober večer, Laurine.

Oprosti, kakšen je tvoj volumen vode?

Ne pozabi na začetno pravilo za naselitev: 1 l vode / cm odrasle ribe.

Za mečevalce: samec 8 cm brez meča, samica do 12 cm.

Za modre guramije: do 15 cm.

Za ostale računajmo med 4 in 5 cm na ribo, saj živijo v jati.

Z akvarijske vidika.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Pozdravljeni,

Moj akvarij ima 200L.

Razmišljam, da bi začel z harémom xipho, parom guramijev, jato neonk in jato koridorasov, potem bom videl naprej.

Ker mislim, da ne morem imeti dveh jat!

Hvala.

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo