Forum za akvaristiko

Kaj naj oblečem?

22 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Pozdravljeni,

Namestil sem akvarij s 55L, osvetljen, ogrevan, filtriran in zasajen.

Trenutno je v polnem ciklu, zato povsod iščem informacije, katere ribe bi lahko noter dal.

Po nekaj raziskavah na internetu in v knjigah sem ugotovil, da bi lahko dal noter:

- Platija (Platy)

- Danio

- Lažnega neonko (Faux-néon)

Mislim, da teh treh vrst ne moreš imeti hkrati. Katero vrsto naj dam noter in predvsem koliko? Rad bi imel maksimalno 2 vrsti

Hvala za vaše bodoče nasvete.

Lep preostanek dneva

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

V 55-litrskem akvariju imate kljub temu precejšnjo izbiro rib.

Tu je seznam, ki ustreza tej prostornini:

- Betta imbellis 1 samec in 2/3 samice. To je miroljuben betta, ki spoštuje samice tudi izven obdobja razmnoževanja.

- Microrasborasi (Boraras micros ali Microrasboras rubescens ali Boraras maculatus ali Boraras merah ali Boraras brigittae) Lahko živijo v skupini desetih posameznikov.

- Tateurdina ocellicauda: Živi v parih ali v haremu.

- Endleri: Najmanj 3 posamezniki (1 samec in 2 samici)

- Heterandria formosa: Pozor na invazivno razmnoževanje.

- Paracheirodon simulans (lažni neon): najmanj 10 posameznikov.

- Pritlikavi corydorasi (hastatus, habrosus, pygmaeus): V skupini najmanj 10 posameznikov.

- Nannostomus marginatus: V skupini 10 posameznikov.

- Pseudomugil gertrudae: Skupina je sestavljena iz nekaj samcev in večine samic. Akvarij mora biti pokrit, ker lahko enostavno skočijo ven.

- Hyphessobrycon amandae (tetra mandelj): Najmanj 10 posameznikov.

Za platije; bolje je imeti vsaj 80/100 litrov, ker se hitro razmnožujejo in obstaja hitro tveganje za prenaseljenost.

Alain

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

najlepša hvala, to bom natisnil in šel pogledat v trgovino, če so ti ribiči na voljo. Ker sem gledal slike in jih nisem videl v trgovini z živalmi.

Sicer pa daniove ne moremo dati noter?

Je mogoče imeti vsaj 2 vrsti hkrati, na primer ribe, ki živijo v majhnih skupinah (npr. endlerji) + jato neonskih rib ali kaj podobnega?

Najlepša hvala za tvoje odgovore. Še vedno imam nekaj časa, preden dodam ribe, tudi če je prišlo do porasta nitritov, ki so potem izginili in polži so prišli! Naredil bom test čez en teden (ko dobim svoje naročilo).

lep zaključek dneva

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Ponovno pozdravljeni,

videla sem tvoj blog in je zelo zanimiv, saj sem odkrila, da so mi prodali akvarijsko rastlino, ki to sploh ni. Spraševala sem se, zakaj jo polži jedo, zato sem jo hitro odstranila in jo dala v lonček, po tem ko sem si pridobila nekaj nasvetov o tej rastlini! Zelo sem razočarana, zato sem natisnila seznam rastlin, ki jih ne bi smela kupiti, in s tem seznamom bom odslej hodila v trgovino!

hvala!

PS: tvoj akvarij je zelo lep, komaj čakam, da dosežem tvojo raven

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

"Ker sem si ogledoval fotografije in v trgovini za male živali nisem videl teh rib."

Trgovina z akvarističnimi izdelki na splošno in trgovine za male živali posebej nočejo več tvegati naročanja rib, za katere niso prepričani, da jih bodo hitro prodali. Prodajni akvariji so namenjeni le začasni hrambi rib in ne za dolgoročno življenje v njih.

Zato so v prodajnih akvarijih večinoma ribe kot so platiji, gupiji, mečarice, karacinidi (neoni, kardinali ...) , ciprinidi (rasbore, danii ...), gurame in skalari, saj se te ribe prodajo hitreje kot "novosti". Po drugi strani pa je mogoče naročiti druge vrste rib, da jih dobite.

"Ali ne moremo dodati danion?"

Danioni so zelo aktivne ribe in močno potrebujejo prostor za plavanje, ki ga tvoj 55L akvarij ne more zagotoviti. Na tvojem mestu se jih ne bi odločil imeti.

"Je možno v akvarij dodati vsaj 2 različni vrsti hkrati, na primer ribe, ki živijo v majhnih skupinah (npr. endlerjeve živorodke) + jato neonk ali drugih?"

V tvoj 55 litrski akvarij lahko res dodaš 2 skupini rib. Najbolje je izbrati ribe, ki ne zavzemajo iste plavalne cone, kot je 10 Paracheirodon simulans (lažni neoni) ali nekaj endlerskih živorodk, ki živijo srednje visoko v vodi in 10 pritlikavih Corydoras za dna akvarija. Cilj je imeti 2 različni skupini, ki se ne mešata in ki predvsem ne tekmujejo za hrano v istem območju.

Pogosto vidiš preveč različnih rib v premajhnem akvariju, in tvoj akvarij ni tisto, kar bi lahko imenovali velika prostornina . Zato je treba izogibati preobremenitvi tako zaradi estetičnih razlogov kot zaradi izogibanja zdravstvenim težavam.

"PS: tvoj akvarij je zelo lep, komaj čakam, da dosežem tvojo raven "

Hvala, ampak ni nobene težave doseči te "ravni". V akvaristiki morate imeti dve lastnosti: potrpljenje in doslednost, in potem postane vse enostavno.

Alain

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

živjo,

Ogledal si bom, če jih lahko naročim pri Jardiland, ker na žalost nimam prave trgovine za akvaristiko.

V redu, izogibal se bom danio ribicam, in povej, prodajalci so mi hoteli nekatere prodati za 20 L, uboge ribe ...

V redu, pogledal bom v svoji knjigi o akvaristiki, saj piše, ali so to ribe, ki živijo na površini, v srednjem delu vode ... Informiral se bom o vsem tem, medtem ko se cikel vzpostavlja!

Pretiravanja bom se izogibal, saj so mi prej v mojem 40L akvariju dali vstopiti gupije, 1 samec in 3 samice, potem pa sem imel prenaseljenost in gupiji iz trgovine so umirali en za drugim, ukrivljeni ob strani, bilo je grozno, nato nam je trgovina dala neuporabna zdravila, po vsem tem pa sem dal svoj akvarij na podstrešje, ker sem vedel, da nobena riba iz trgovine ne more živeti v mojem 40L, dokler ni prišel moj betta, ki živi zelo dobro =D

Ja, predvidevam, rad bi imel akvarij večji od 150 l, vendar nimam mize za to, zato bom videl in ko bom imel, bom prosil tebe za nasvete .

Najlepša hvala za te super nasvete, mislim, da bom s tem akvarijem začel na pravi nogi!

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Ali lahko dodam:

1 samec in 2 samici Betta imbellis (ribica, ki živi na površini in v odprti vodi)

ter par ali haremsko skupino Tateurndina ocellicauda (ribica, ki živi v srednjem delu)?

Ali se Tateurndina ocellicauda resnično podobna tej:

https://www.aquarium-et-poissons.net/images/tateurndina-ocellicauda-m.jpg

Če Betta imbellis ne more živeti z drugimi vrstami ali če ta mešanica vrst ni primerna, lahko poskusim to "mešanico":

2 samca in 3 samice Pseudomugil gertrudae (ribica, ki živi na površini) in par ali haremsko skupino Tateurndina ocellicauda (ribica, ki živi v srednjem delu)?

Ali se Pseudomugil gertrudae resnično podobna tej:

https://www.aquadebutant.com/tuto/pseudomugil_gertrudae.jpg

Upam, da bo šlo, sicer bom poskusil kaj drugega!

Hvala =D

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Še ena mešanica:

1 samec in 2 samici betta imbellis + 10 pritlikavih Corydorasov?

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

Oprostite za zamudo pri odgovarjanju. Ampak obstaja življenje izven foruma.

Za Imbellis ni težav s socialnostjo s Corydorasi, saj ne plavajo v isti plavalni coni. Pravzaprav je to celo najboljša kombinacija rib, ki je navedena na seznamu.

Imbellis je edini Betta, ki ga lahko damo v družinski akvarij brez tveganja za poškodbe. Zaradi svoje plašnosti je celo priporočljivo, da ga ne postavimo z ribami, ki so preveč živahne ali veliko večje od njega. Potrebuje dobro zasajen akvarij, da se lahko skrije, če je to potrebno.

Alain

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Pozdravljeni,

Hvala, torej se bom odločil za te čudovite ribe, že imamo precej rastlin, dodali bomo še več, če bo potrebno.

Misliš, da bodo v Jardilandu sprejeli naročila? Če ne, bom poskusil poiskati nekje v bližini, a v moji okolici ni veliko trgovin z živalmi.

Torej se odločam za: 1 samca imbelli + 2 samici imbelli + 8 pritlikavih corydorasov (koliko samic in koliko samcev). Upam, da bom lahko našel ali naročil te vrste rib.

Če mi uspe dobiti te živali, kaj potrebujejo za suho hrano? V kakšnih razmerjih itd.... (lahko jih hranimo samo 2-krat - zjutraj in zvečer -)?

Lep večer

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,Za Jardiland: vse je odvisno od dobre volje osebe, ki oddaja naročila, in predvsem od protokola, ki povezuje živalsko trgovino in dobavitelja.

Če je mogoče naročiti le količino, ki jo potrebujete, bo trgovina to brez težav storila. Če pa obstaja določena minimalna količina naročila (20 ali 25 posameznikov), trgovina morda ne bo tvegala, da bo ostala, ko boste vzeli vaše ribe, s preveliko preostalo količino, ki bi jo morda bilo težko prodati. Trgovina z živalmi ni zasnovana tako, da bi ribe brez tveganja zadrževala predolgo zaradi omejenega prostora v prodajnih akvarijih.

Za pritlikave coridorase: vsaj 10 posameznikov bi bilo treba dodati, 10 je minimum, da lahko pravilno živijo. Ne smemo pozabiti, da so to jatne ribe in da se bolje počutijo, ko jih je več. Glede na prostornino vašega akvarija in predvsem površino tal, ki jo imate, lahko imate do 12, saj so te ribe zelo majhne (približno 2,5 cm).

Za spolno razlikovanje je zelo težko. Samice so občutno večje in njihovi trebuhi so bolj zaobljeni. Resnično morate imeti izurjeno oko, da ne bi zamenjali. Kakorkoli že, med potrebno število bodo zagotovo zastopana oba spola.

Za hranjenje: Izbrani ribe imajo različne potrebe. Betta ribe jedo na površini, v odprti vodi in celo na tleh za zmrznjene hrane, kot so rdeči tubifexi, ki so jih posebej všeč, medtem ko coridorasi raje jedo na tleh in jim prav tako všeč so zamrznjeni tubifexi in artemije. Kljub temu bo treba zagotoviti tako za Betta kot za coridorase tudi kosmiče, ki so najboljša popolna hrana, ki je na voljo. Pomembno je prekinjati monotono prehrano z raznolikostjo obrokov. Dodajanje zamrznjene ali žive hrane (vrečke rdečih tubifexov ali artemij) je koristno za ribe (živahnost, barve).

Hraniti morate samo med obdobjem osvetlitve, in ker mora to trajati 10/12 ur neprekinjeno (brez prekinitve) in fiksno (časovnik), lahko hranite samo v tem času. Če osvetljujete od 12. do 23. ure, lahko prvo hranjenje poteka okoli 13. ure, drugo pa okoli 20. ure. Če za prvo hranjenje niste na voljo, bo zadostovalo samo eno hranjenje. Količina hrane, ki jo daste, mora biti pojedena v 4 ali 5 minutah. Hranjenje mora potekati vsaj eno uro pred ugasnitvijo luči akvarija.

En dan posta na teden (vedno isti dan) bi se moral upoštevati, da ribe lahko izločijo presežek maščob in toksine.

Alain

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

živjo,

v redu, hvala za informacije, najprej bom preveril, če lahko dobim ribe! Tvoji nasveti so pa dragoceni in jih bom upošteval!

Lep dan

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Pozdravljeni,

Glede na to, da še nisem šel pogledat, če slučajno ne najdem rib in jih ne morem naročiti ...

Kaj naj dam noter? Kdo lahko dobro živi v mojem 55L akvariju?

Ali lahko betto splenden + neone naredimo sobivajoče ali je to veliko tveganje?

Saj sem že videl mešanice z temi ribami (čeprav je moj sam v svojem 40L)

Moj betta je včeraj KONČNO pojedel črve, ampak nekaj minut po tem se je NAPIHNIL! Šel sem pogledat na internet in tam piše, da jim ni treba dati hrane in da je redko, da po tem ne umrejo.Vendar je to jutro njegov trebušček splahnel in se vrnil v normalno stanje. Premišljujem, ali naj mu dam še jesti, ker je pojedel le 1/4 kocke, ki jo priporočajo v trgovini z živalmi, in še to je pojedel le 1/4 od majhnega koščka (torej zelo, zelo malo).

hvala!

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

opravičujem se za še eno vprašanje:

v akvariju, ki je še v ciklu, se je na gramozi pojavila neka pena/algasta obloga bele barve, kaj naj storim, naj jo odstranim?? Ker tega še nisem imel v svojem drugem akvariju

hvala!

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

Ta pena je v resnici "beli glivek/plesen", ki je popolnoma neškodljiv. Ne vpliva na pravilen potek dušikovega cikla.

Pogosto se razvije na tleh in predvsem na koreninah, ribe pa ga bodo takoj pojedle, ko jih boš dodal.

Zaenkrat nič ne spreminjaj.

Alain

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

živjo,

hvala!

Še nisem šel pogledat, obveščam te glede rib .

"Moj betta je včeraj KONČNO pojedel črve, vendar mu je nekaj minut po tem trebušček NARASTEL! Pobrskal sem po spletu in našel, da mu ne bi smel dajati hrane ter da je redko, da po tem ne umrejo. Ampak to jutro mu je trebušček spet splahnel in se normaliziral. Oklevam, ali naj mu jih spet dam, saj je pojedel samo 1/4 kvadratka, ki so ga svetovali v trgovini za male živali, in še od tistega malo kosa zelo, zelo malo.

hvala!"

Misliš, da bi po tem lahko spet jedel?

Drugače pa še vedno nisem prejel grelca za betto, dolgo traja

Alain
259 sporočila
alain fr

Živjo,

Predvidevam, da so na forumu mislili, da ima tvoj betta črevesni problem kot so črvi ali začetek hidropsa, ki ga prepoznamo po otekanju telesa in naježenih luskah. Ta bolezen je namreč pogosto smrtonosna.

Betti se hitro nasitijo. Ampak so bulimični. Zmožni so požreti ogromne količine za svojo velikost in to se kaže v nesorazmerno napihnjenem trebuhu. Zato jim moramo dajati zelo majhne obroke. Po odtajanju jih je treba sprati pod čisto in mlačno vodo, da dobro izperemo morebitno maščobo, ki bi se lahko našla. Jaz osebno uporabljam majhno cedilo z zelo drobnimi mrežicami za čaj.

Naslednjič mu daj samo 5 ali 6 črvov in ga opazuj, da vidiš, če zahteva več. Če ja, mu lahko dodaš še nekaj. Če jih hitro ne pojé, boš moral odstraniti preostale. S tem vsaj dobiš občutek, koliko lahko poje.

Če se zanašaš na odmerke, ki jih svetujejo proizvajalci ali prodajalci, so skoraj vedno previsoki. To je metoda, da prodajo več izdelka. Edini resnični odmerek ti da tvoja riba in je določen samo z njenim apetitom.

Alain

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Živjo,

Hvala za tvoj hitri odgovor!

Razumem! "Živ" se torej uporablja enkrat na teden?

Poskusil bom najti cedilo in potem bomo videli.

Lepo popoldne še naprej.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Pozdravljeni,

Glede granul imam občutek, da je vedno lačen ..... naj pojasnim: Zjutraj mu dam 4 granule (in še vedno jih zahteva) ter 4 zvečer (in še vedno jih zahteva). Moramo se zavedati, da ves čas plava, torej porabi veliko več energije kot bojevnik v kozarcu.

"Zmožen je požreti ogromne odmerke za svojo velikost"prej sem bral, da so lahko Betta ribice res veliko pojele.

In spraševal sem se, ali je 8 granul betta pro' (ocean nutrition) premalo ali preveč?

hvala

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

Riba mora jesti ravno pravšnjo količino, ki jo potrebuje, in ne tiste, ki bi jo morda zmogla požreti iz požrešnosti.

Na kratko, riba, ki je pravilno hranjena, je živahna z dobrim tonusom, medtem ko, če je nenehno sita, postane šibka, nabira maščobe, ki jih težko izloči, izgubi tonus in postane lažja tarča vseh patogenih mikroorganizmov, ali v skupnem akvariju, tarča drugih rib.

Ker jih še nisem uporabil, ne poznam teh peletov in torej idealne količine za tvojega Betta.

Količina hrane ni eksaktna znanost. Pogosto s poskušanjem pridemo do pravih odmerkov.

Zato je lažje reči, da je treba dati količino, ki jo riba lahko poje v 4 ali 5 minutah. To razmerje je empirično, še posebej za skupni akvarij, saj vse ribe ne kažejo enake vneme pri hranjenju, niti nimajo enakih kvantitativnih potreb. Tudi hierarhija je lahko dejavnik, ki kaznuje nekatere.

PS: Oprostite, ampak dovolite mi majhen odmik na vašo temo, ki seveda ni namenjen vam.

Če se moji odgovori zdijo komu predolgi ali morda celo malo mimo teme, mislim, da ni odveč poglobiti obravnavane teme, saj lahko tudi drugi člani preberejo in morda najdejo informacije, ki jih iščejo.

Alain

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Pozdravljeni,

"Da povem poenostavljeno, riba, ki je redno hranjena, je živahna riba z dobrim tonusom" Moj dragi betta ima zelo zelo lepe žive barve in ves čas plava, zato mislim, da je vse v redu!

"Ker teh peletov še nisem uporabljal, ne poznam idealne količine za tvojega Betta." Vzameš kemični svinčnik "bic" in narediš piko, to je velikost peletov

"lahko pogoltne v 4 ali 5 minutah." v 10s so ti 4 peleti pojedeni...

"tarča drugih rib." Sam je v svojem 40L akvariju

Potem sem bral v reviji "Akvarij doma", govorili so o vitaminih, ali jih moram dodati mojemu bojevnemu ribu? Če ja, kakšne vrste vitaminov (in tudi takšne, ki so enostavne za najti v trgovini za živali, na primer Jardiland).

Sicer imam tekoče gnojilo za rastline od tetre, ali res dobro deluje? Ga poznaš? Ker bom dobil nove rastline za mojega betta in bi rad, da rastejo!

Moj gramoz + moj JBL akvarijski substrat sta visoka 10 cm, ali je to preveč? Če ja, ali naj kaj odstranim?

Hvala za tvoje odgovore!

Lep večer!!!

Sandy
81 sporočila
sandy fr
<left>Pozdravljeni,</left><left></left><left>Dvomim, da bi lahko brez tveganja znova jedel to.</left><left>Upam, da boste kmalu prejeli svoje ogrevanje.</left><left>Se kmalu vidimo</left>
genevieve
161 sporočila
genevieve fr

hvala Sandy in ja, prejel sem ogrevanje in je super!

Zaključujem to temo, 55l je bil poseljen!

hvala za vašo pomoč.

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo