Izvalitev ptic
Pozdravljeni, imam par japonskih vrabcev! Jajca so se izvalila, sprašujem se, kdaj je treba dati kašo. In rekli so mi, da bo treba ločiti samce od samic, ali ptice ne morejo ostati vse skupaj? Bodo konflikti?
Pozdravljen,
Mislim, da ni potrebno ločiti ptic. Mladičke bosta takoj hranila oba starša.
Lahko okrepite prehrano staršev, da bi pomagali rasti mladičev. Dobra vzrejna kaša in živalska hrana (na primer jajčna kaša) sta priporočeni. Beljakovine so namreč pomemben dejavnik razvoja v zgodnji rasti, približno v prvem tednu.
Pri starosti približno treh tednov mladiči zapustijo gnezdo bolj ali manj spretno. Starši jih še vedno hranijo približno deset dni. Pri mesecu in pol so odstavljeni in jih lahko namestite v voliero z drugimi mladimi.
Juvenilno perje se menja od drugega meseca do četrtega meseca starosti. Pogosto je to trenutek, ko lahko določimo spol mladih ptic. Mladi samci začnejo peti drugače kot samice. Menjava perja zahteva veliko energije. Potrebna je toplota, uravnotežena prehrana, vitamini B in C, precej visoka vlažnost (60 %) in vedno omogočiti kopel.
Japonski vrabci se lahko razmnožujejo skozi vse leto. Vendar je bolje, da ne presegate tri legla na leto, da ne bi izčrpali parov.
Tako, če imaš kakšna vprašanja, se ne obotavljaj!
Ah, najlepša hvala za odgovor :)
Zaskbljena sem bila, ker so mi povedali, da se bodo med sabo pojedli, če bodo ostali skupaj, ampak iskreno, ne nameravam jih razdeliti! In zdaj imam odgovor ;)
Par je že dolgo časa skupaj in vem, katera je samica in kateri samec. Nikoli nista imela izvalitev, veliko jajc, a nikoli ni bilo nobenega mladiča. Mama je pojedla jajca, ki so se ji zdela neoplojena, verjetno je vedela, kaj počne! In sem čakala, čakala!! In zdaj je tukaj.
Ne vidim tako pogosto, da bi jih starši hranili ":S Njim sem dodala mešanico jajc s šunko in rižem.
Se ne brigajo toliko :S
Živjo,
Sporočite nam novice o vaših ptičkih! Upam, da jih bodo starši hranili... Običajno ne bi smelo biti težav...
Se vidimo kmalu!
Prav! Dobro opravljajo svoje delo za valjenje :) vendar hranjenje, ehh .. veliko se prehranjujejo hvala lepa :)
No, pa! Novica je, da so dobili malega in je prišel iz gnezda in je zdaj na tleh! In moram zamenjati kletko, haha, kako nadležno
Moški ga hrani na tleh, poskuša leteti!
Pozdravljeni,
Super je prejeti novice od vas. To je zagotovo normalno, saj mladički zapustijo gnezdo približno 3 tedne po rojstvu. Starši jih bodo še naprej hranili vse do popolnega odstavitve.
Se kmalu slišimo!
Ja, hvala!