huda hipoglikemija - konvulzije
Pozdravljeni,
Potrebujem pomoč, sem obupana.
25. marca je izbruhnil požar v mojem stanovanju. Imela sem 5 mačk, starih od 1 do 10 let. Vsi šest smo stali na balkonu in čakali gasilce. Ker gasilci niso želeli evakuirati mačk, sem zavrnila, da bi zapustila balkon. Nekaj neznancev se je povzpelo, da bi jih evakuirali. Prestrašili so mojega najmlajšega Osirisa, ki je bil star 1 leto 15. marca, in on se je vrnil v stanovanje (balkon se od zunaj ne da zakleniti). Gasilci so mi preprečili, da bi ga šla iskat. Bila sem hospitalizirana zaradi visoke stopnje zastrupitve. Ko sem prišla iz bolnišnice, sem izvedela, da so gasilci odšli z Osirisom, ki je umrl zaradi dima in da ni trpel. Nikoli nisem izvedela, kam so ga odložili, moj veterinar ga tudi ni imel, nisem prejela nobenega sporočila na mobilnem telefonu, čeprav je imel čip... in kljub mojim klicem in emailom, nisem nikoli prejela odgovora od gasilcev o tem, kaj so storili z mojim otrokom, saj so moji mački otroci, ki jih nikoli nisem imela!
V stanovanje mi ni bilo dovoljeno vstopiti, da bi karkoli vzela, dokler strokovnjaki niso opravili svojega dela (moji ključi so se stopili in tako ali tako nimam več dostopa, poleg tega mi moja družina noče dati rezervnega ključa). A v sredo, 29. maja, med kontrastnim pregledom dveh izvedencev (mojega zavarovanja in socialnega najemodajalca) so našli Osirisa med življenjem in smrtjo v kopalnici, saj gasilci z njim sploh niso odšli! V tistem času sem bila na izobraževanju, zato sem svojemu bratu pooblastila, da me zastopa. Osirisa so odpeljali k mojemu veterinarju, ki ni mislil, da bo moj otrok preživel noč, saj je bil v zelo slabem in obupnem stanju. Od takrat je malo jedel pašteto, vendar ima približno na vsaki 2 uri konvulzije brez izgube zavesti in on, ki je po naravi sramežljiv, a ljubek, je postal agresiven do te mere, da so ga morali uspavati z masko za preprosto odvzem krvi.
Veterinar je to jutro obvestil mojo družino, da me morajo obvestiti o situaciji, ker si želi, da ga vsaj enkrat vidim!
Predstavljajte si mojo reakcijo, ko sem zvečer izvedela, da je živ, a da bo morda treba od njega posloviti.
Imel bi nepopravljive nevrološke posledice zaradi hude hipoglikemije, ki povzroča njegove konvulzije brez izgube zavesti. Zaradi dima je bil nekaj časa v komi, zato bi njegova huda hipoglikemija izhajala od tam. Osiris se je pridružil združenju, zato sem predsednico obvestila o situaciji in mojem obupu. Ne želim izgubiti svojega malega angela (bil je najden v zabojniku za smeti julija 2018 in sem ga rešila tik pred okluzijo črevesa februarja 2019), predsednica je prepričana, da je njegova agresivnost posledica bivanja na neznanem mestu, in da je, ker je bil sam dva meseca, na nek način postal divji.
Lahko mi pomagate in poveste, če se njegove konvulzije lahko s časom zmanjšajo in če je njegova agresivnost povezana ali če je prevladal strah. Predsednica združenja je pripravljena skrbeti za njegovo socializacijo, kolikor je potrebno. V ordinaciji je več veterinarjev, vendar lahko svojega sina obiščem le v prisotnosti tistega, ki ga skrbi od prejšnje srede. Videti ga bom lahko šele v sredo čez dva dni. Ne želim ga izgubiti takoj, ko sem ga našla! Resnično potrebujem vašo pomoč. Dva meseca se počutim krivo, ker sem poslušala gasilce, misleč, da je umrl, predstavljajte si moje stanje, če bi moral oditi.
Misliš, da bo lahko preživel brez bolečin in spet postal najbolj crkljiv mladiček na svetu?
Najlepša hvala za vso vašo pomoč,
Obupana mama Osirisa
Prav tako je treba pomisliti, da veterinarska klinika ni najboljše mesto za dobro okrevanje živali, še posebej za mačke, ki so tako občutljive in plašne!! (Moja mala samička s svojim Coryzo je dobila vsa zdravljenja med hospitalizacijo, toda šele njena vrnitev domov je sprožila njeno ozdravitev ;-) ).
Osebno mislim, da če Osiris ne trpi preveč zaradi svojih konvulzij, bi na vašem mestu že poskusil z njim preživeti nekaj dni z vami, da vidimo, ali se krize ne začnejo razmikati v stiku z njegovo lastnico in njegovo mačjo družino. ;-)
Nazadnje, če želite poskusiti iskati in morda dobiti povratne informacije o podobnih primerih, vam lahko priporočim spletno mesto/blog, ki se imenuje "Les Chats Font La Loi", in je zdravstveni blog nekega združenja (mačjega zavetišča), ki ga vodi neka Tiphaine. Na svojem blogu ponuja vse vrste nasvetov v zvezi z zdravjem mačk in se mi zdi, da ima veliko izkušenj in znanja v zadevi. Osebno sem ji že večkrat prosila za nasvet. (Edini pogoj je, da ji pustite komentar čim bolj jedrnato, ker je tako zahtevana, da je precej obremenjena). Morda je že imela podobne primere ali slišala zgodbe o situacijah podobnih Osirisu in vam bo morda lahko svetovala ??
Moje misli so z vami. Pogum...
Dober večer, hvala za vaš odgovor.
Imam dobro novico.
V sredo je naredil impresiven napredek. Imel je le majhne tremorje pri ušesih, ko je bil stimuliran.
Je zelo malo, le en paketek sveže hrane na dan, ki ga dam v 3 ali 4 obrokih. Sedel je sam, stati pa še ni mogel. Veterinar mi je pred prevzemom vse razložil, da sem bil pripravljen, ko ga vidim. Še ni povsem rešen in je bil še vedno na infuziji. Ko me je videl, je začel predeti! In ko sem ga vzel v naročje, sem dobil poljube, butanje z glavo, crkljanje in še več predenja! Vendar je tako suh!
Lahko si predstavljate obliko njegovih kosti pod kožuhom, brez dotika! Dobil sem njegovo dovoljenje, da ga obiščem tako pogosto, kot je mogoče.
Dogovorjeni obisk sem imel včeraj po službi. In dobro, da sem kupil prenosno kletko in jo pustil v prtljažniku, saj nisem mogel verjeti presenečenju, ko sem izvedel, da bom šel domov z njim! Razložil mi je, da so njegove noge še vedno šibke, vendar hodi do mačjega stranišča. Še vedno ni povsem rešen, saj so njegove ravni kalija in natrija bile previsoke. Infuzija je uravnotežila natrij, vendar preveč znižala kalij. Ima eno tableto zvečer, ki jo mora vzeti, in krvni test v sredo popoldne.
Za 8 dni mora biti ločen od drugih mačk in sme jesti samo en paketek sveže hrane na dan, razdeljen v 3 obroke. Če preveč poje, lahko umre. Imam osebno številko veterinarja za nujno pomoč ponoči ali med vikendom, ker ta vikend ni dežuren. Moram ga redno klicati in ga obveščati o razvoju situacije. Pravzaprav, po mojih včerajšnjih večernih in današnjih jutranjih e-poštah ter mojem klicu v ambulanto, je zahteval, da se preneha z dajanjem svežih paketkov in jih nadomesti z 1 čajno žličko hrane za vlakninsko odzivnost trikrat na dan. Ker je v procesu realimentacije, trenutno ne more več.
Da stvar še poslabša, je februarja imel črevesno zamašitev. In od takrat je jedel to hrano, saj je glede na njegovo mladost to težava za vse življenje.
In kakšno je bilo moje presenečenje, ko sem sinoči videl, da se napenja za izločanje blata, vendar v stranišču ni bilo ničesar! Zjutraj samo majhen iztrebek dolg 2 cm. Od takrat nič več. No, odkar je dobil to žličko ob poldnevu, je že imel 2 iztrebka. Upam, da bo tako nadaljeval in da bo resnično okreval. Borba za življenje, veterinarska ekipa tudi! Brez njihovega truda sem prepričana, da bi bil resnično mrtev. Tako ljubim mojega preživelca, mojega čudežnega ... Poljubi