guppy v izgubi
Pozdravljeni,
Pravkar sem začel z akvarijem s 250L, ker sem novinec, mi niti trgovine ne znajo odgovoriti! Torej, imel sem 3 samce za 12 samic, zdaj pa že več kot mesec dni... moje samice guppy umirajo ena za drugo. Prav tako imam samce, 13 neonov, 3 čistilce stekel in 3 čistilce dna. Ali mi lahko nekdo pove, zakaj umirajo moje samice guppy? Hvala za vaš odgovor
Pozdravljeni,
V večini primerov so gupiji (Poecilia reticulata) priporočljivi za začetnike v akvaristiki, ker veljajo za enostavne ribe. Če je to nekoč držalo, ko so gupije vzgajali v pogojih, ki so zgolj ponavljali obstoječe plemenske linije, se je situacija spremenila, ko je cilj postalo ustvarjanje novih barv in oblik, kar je nazadnje povzročilo, da so te ribe postale veliko bolj občutljive in posledično bolj občutljive za uvajanje in vzdrževanje v akvarijih.
Distribucijska veriga (proizvajalci, veletrgovci in trgovci na drobno) pogosto uporablja kemične trike, kot so sol in antibiotiki širokega spektra, da zmanjšajo tveganje za bolezni. Vse je zakonito, vendar je škoda, da kupcem o tem ne povedo, in pogosto se akvarijske trgovine, živalske trgovine ali trgovinice celo branijo uporabe takšnih metod.
Akvaristi, nevedoč o tej praksi, kupujejo te ribe, jih vnašajo v svoje akvarije brez uporabe teh izdelkov, in kaj hitro opazijo pojav bolezni in žal pogosto to vodi v smrt rib.
Morda so tudi tvoji gupiji bili podvrženi tej obremenitvi. Vendar, če so že imeli mladiče, ti bodo živeli dolgo in dobro v vodi, v kateri so se rodili, seveda pod pogojem, da so pravilno vzdrževani.
Alain
najprej hvala za vaš odgovor, moj akvarij je dobro vzdrževan, voda je čista in prozorna...kot sem rekel, umirajo mi le samice gupijev, ne samci! Drugi so v redu, rastejo, še posebej tisti, ki čistijo dno in plešočke.
"moj dobro vzdrževan akvarij, čista in jasna voda"
Ti dve lastnosti kažeta, da je akvarij čist, vendar to še ne pomeni, da je primeren za ustrezno vzdrževanje rib. Voda mora imeti tudi zahtevane kemične lastnosti, da bi ribe lahko v njej živele.
Čeprav imajo ribe iz vzreje, ki se danes prodajajo v trgovinah, določeno toleranco, parametri vode ne smejo preveč odstopati od potreb rib.
Za gupije morajo biti parametri približno takšni:
pH : nevtralno do alkalno, med 7.0 in 8.0
GH : Voda mora biti trda, med 17°d in 30°d
Temperatura: 25°C
Nitriti (NO2): 0
Nitrati (NO3): med 0 in 10
"to so samo samice gupijev, ne samci"
Pri skupini 15 gupijev samci predstavljajo samo 20% in imajo sorazmerno 5-krat manjšo možnost, da bodo del seznama umrlih. Poleg tega so samice na splošno bolj občutljive kot samci. Žalostno je reči, ampak če je moja začetna hipoteza pravilna, bi lahko bili prizadeti tudi samci.
"drugi so dobri, še posebej rastejo čistilci dna in alg
Dodajanje soli ali antibiotikov za transport ali vzdrževanje se (načeloma) nanaša samo na ovoviviparne ribe (gupiji, platiji, mečarice, velifere, moli ...), kar pomeni, da ostale ribe manj trpijo zaradi spremembe vode med trgovino in akvarijem stranke.
Alain
Pozdravljeni,
kaj naj torej storim, da ustavim te izgube???? Hvala za tvoj odgovor