deformacija ust
Pozdravljeni vsi,
V mojem akvariju imam neonke, platy in guppy, in že nekaj časa se neonke spopadajo z deformacijo ust, ki pretirano rastejo, progresivno izgubljajo barvo, in na plavutih se pojavijo bele obloge (ne le majhne pike). Sčasoma ribe izgubijo svojo horizontalno linijo in dobijo rahlo ukrivljeno obliko. Ker se ne morejo več hraniti, na koncu umrejo.
Z guppyji je drugače. Njihova usta so postopoma načeta, dokler ne nastane luknja na zgornjem delu ust.
Po posvetovanju v trgovini za živali sem tri tedne dodajal drobno sol in Temerol. Nato sem del vode zamenjal, dodal dozo dobrih bakterij in filtriral vodo z ogljikovim filtrom.
Kljub temu se nič ni spremenilo in ne vem več, kaj storiti. V trgovinah mi ponujajo vse vrste izdelkov, vendar ne vedo, za kakšno bolezen gre v mojem akvariju.
Če mi lahko kdo pomaga, hvala vnaprej.
philippe4274
Pozdravljeni,
Glede na vaš opis je na vaših ribah verjetno prisotnih dve bolezni: razpad ust in bolezen neonk.
Temerol je baktericid, ki ne more rešiti razpada ust, saj je slednje povzročeno z glivico. Zato je treba uporabiti protiglivično sredstvo, kot je Fungistop. Baktopur od podjetja Sera je dobra izbira, saj vsebuje akriflavin, ki deluje tako kot baktericid kot tudi protiglivično sredstvo. Veliko mikoz se namreč razvije na osnovi bakterijske okužbe.
Bolezen neonke (Sporozoasis myolytica) se pogosto pojavi, če je temperatura vode višja od 25°C, saj so neoni (Hyphessobrycon innési) ribe hladnih voda (21 do 23°C). Prav tako lahko izhaja iz slabe higiene akvarija (razpadle mrtve ribe, ki jih pojedo druge), velike prenatrpanosti ali neprimerne hrane, kot so živi tubifeksi, ki pogosto prenašajo gene za Sporozoasis myolytica.
Na žalost je ta bolezen neozdravljiva in tudi agresivna zdravljenja z močnimi baktericidi niso učinkovita. Antibiotiki širokega spektra prav tako niso učinkoviti. Poleg tega je izredno nalezljiva, zato je treba okužene posameznike odstraniti, preden se okuži celoten akvarij.
Alain
ok, hvala alain.
Moja temperatura vode vseeno ne preseže 23°C, za prenatrpanost pa mislim, da ja, imam 32 rib v 80 l, od tega 15 neonov, ostalo pa so gupiji in platenke.
Hvala za tvoje informacije, kupil bom zdravilo, ki mi ga priporočaš (Baktopur).
pozdravi, Philippe.