CO2 in substrati.......
Pozdravljeni
Hitro in preprosto vprašanje: "Ali sistemi za proizvodnjo in razprševanje CO2 niso odveč v akvarijih, ki so že opremljeni s plastjo substrata pod prodom ali peskom...."....?..
Pozdravljeni,
Če je zasaditev nezadostna, pride do podvajanja. Tla zadostujejo za zagotavljanje molekul ogljikovega dioksida, da se proizvede dovolj molekul kisika zahvaljujoč prisotnosti svetlobe.
Pri gostem zasajanju pride do neravnovesja med naravnim ogljikovim dioksidom substrata in potrebami rastlin po njegovi sintezi in proizvodnji kisika. Zato je treba pri določeni gostoti sajenja in določeni moči osvetlitve (1W/2L) umetno vnesti CO2. Takrat je dosežena optimalna fotosinteza.
Alain
ALAIN-C......
Dober večer.....Želel bi se opravičiti za zamudo pri odgovoru.....Že vnaprej se ti zahvaljujem za tvoj odgovor....odgovor, ki bi mi zadostoval, če se ne bi spraševal, ali je moja osvetlitev zadostna...Dejansko sem mislil, da če JUWEL opremi ta model Vision 180 z 2 cevmi po 35w T5 pri 92cm....; po tvoji formuli bi potreboval 90w, medtem ko imam samo 70w....ali bi bila razlika pomembna.....?......brez dodajanja CO2 za moje rastline....Hvala in se vidimo kmalu...Roland iz Nice....
Pozdravljeni,
Osvetlitev je treba izbrati glede na rastline in ne glede na prostornino. Torej, ko rečemo, da je treba imeti 1W/2L, to pomeni, da večina rastlin raste bolje na ta način.
Za vas je lahko 70W dovolj, če rastline niso zahtevne.
Poenostavljeno, obstajajo tri skupine rastlin z različnimi potrebami:
- 1W/3L: Anubias, Vesicularia, Microsorium, nekateri Aponogetoni in nekaj Cryptocorynes
- 1W/2L: Vse rastline za razmnoževanje in rastline z rozeto.
- 1W/1L: Preproga rastline, kot so uporabljene v Aquascapingu.
Treba je vedeti, da vati ne osvetljujejo, ampak lumni.
Na primer, T5 cev 35W zagotavlja svetlobni tok 3650 lumnov, medtem ko T8 cev z 36W zagotavlja približno 300 manj.
Če bi bil na tvojem mestu, bi postavil reflektor na vsako neonko. Ne bodo povečali moči, vendar bodo vsaj usmerili svetlobne žarke proti vodi. Čez nekaj tednov ali celo mesecev boš vedel, ali je dovolj ali bo potrebno dodati še eno neonko.
Alain
ALAIN-C
Pozdravljeni.....
Mislim, da postanejo stvari preproste s tabo, saj tako dobro in jasno razložiš....torej je vprašanje "luč" zame dokončno rešeno ...Dobro sem razumel.....Sistem reflektorjev je v redu, poznam ga....vendar bi jih Juwel lahko originalno namestil glede na cene, ki jih zaračunavajo...Še enkrat hvala tebi.....in mislim, da bom imel v prihodnosti še druga vprašanja z upanjem, da se boš odzval nanje....Lep dan...Roland iz NICE