Bruhanje mačke

7 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
Elisa
3 sporočila
elisa fr

Pozdravljeni, rad bi dobil več informacij o bruhanju mačk.

Moja osemletna mačka bruha zelo pogosto že en ali dva tedna. Bruha popolnoma cele, nespremenjene brikete. Večkrat se je že zgodilo, da je bruhala samo zelenkasto tekočino. Preden bruha, vedno počne nekaj čudnega z jezikom. Kot da bi jo nekaj motilo. Skratka, ne vem, samo ugibam. Stvar je v tem, da postaja to precej pogosto in bojim se, da bo izgubila težo ali postala dehidrirana.

Prosim, če mi lahko kdo pomaga.

Marine
2 sporočila
marine fr
<left>Pozdravljeni, pogosto bruhanje čez daljše obdobje bi vas moralo opozoriti. Obiščite veterinarja.

Maïa
2 sporočila
maïa fr
<left>Pozdravljeni </left><left>Ko pravite, da vaš qi počne čudno delati z jezikom in ga nekaj moti, je možno, da ima zataknjeno kepo dlake. Ga redno češete? </left><left> </left>
Aurélia
8 sporočila
aurélia fr
Pozdravljeni Elisa. Če "čudno stvar", ki jo počne z jezikom, res izgleda kot vrsta krčev (nekako, kot da bi mu grlo in želodec večkrat zaporedoma krčilo in da nekaj postopoma "narašča od znotraj"), če to počne z na široko odprtimi usti (kot da bi imel nekaj zagozdenega v grlu, iz katerega bi se poskušal znebiti) in če to spremljajo zvoki iz grla, ki malo spominjajo na majhne podrigi (ali na zvok, ki bi ga proizvedla oseba, ki se duši), potem je to normalno, saj so vsi psi in mačke do mojega vedenja imeli te "čudne povratke" (in precej spektakularne, ko nismo vajeni!) tik pred regurgitacijo. ;-) Kljub temu je jasno, da bi vas morala količina in predvsem vztrajnost bruhanja že dolgo skrbeti!!!!

Maček, ki hodi zunaj, vedno lahko pojé kakšno žival ali nečednost (smeti ali ostanke hrane, ki so jih neprevidni ljudje pustili zunaj) ter se potem počuti malo moteno.

Vendar pa se v takšnem primeru bruhanje (in/ali driska), ki bo sledila, zgodi na dan ali zvečer istega dne, morda še nekoliko trajajoč na naslednji dan, vendar se bo zmanjševalo, saj bo žival izločila vzrok zastrupitve (torej čas enega prebavnega cikla). Po drugi strani, če maček bruha večkrat in več dni zapored, lahko načeloma izločimo to možnost.

V tem primeru je treba najprej začeti z iskanjem možnega zastrupitve (in v tem primeru bi seveda šlo resnično za super mega nujni primer!!), opaziti, če ima morda druge simptome (drisko, vročino itd.), in v odsotnosti drugih simptomov, poskusiti videti, če ni morda pogoltnil kakšnega predmeta, ali celo razmisliti o možnosti, da bi bil okužen z ličinkami. Tu gre le za "sledi", ki jih je treba najprej obravnavati, vendar, v odsotnosti razlage, je seveda treba razmeroma hitro obiskati veterinarja!! (Ker če bi šlo na primer za zastrupitev ali črevesno zaporo zaradi zaužitja tujka, moramo vedeti, da bi 24 ali 48 ur čakanja zadostovalo, da bi bilo to zanj usodno ;-().

Kar se tiče zelenkaste tekočine, ki ste jo omenili (verjetno je to obarvana žolč), bi me to napeljalo k sumu, da je pogoltnil travo (če ima dostop!) ali morda liste rastline.

Kljub temu bi v vašem konkretnem primeru, glede na že zelo dolgo trajanje njegovih težav, osebno na vašem mestu prisluhnil nasvetu Marine in hitro obiskal veterinarja ;-).
Elisa
3 sporočila
elisa fr

Da odgovorim tebi, Maïa, ga ne krtačim pogosto, samo ob prihodu poletja. Ne mislim, da je to razlog, saj tega ne bi počel tako pogosto in vedno takoj po tem, ko je jedel. Hvala za tvoj odgovor.

Elisa
3 sporočila
elisa fr

Hvala za tvoj odgovor, Avrelija. Da, moja mačka ima dostop do zunanjosti. Večino časa preživi zunaj. Glede tiste stvari, ki jo je počela s svojim jezikom, sem preveril njene zobe in notranjost ust, da bi videl, če ni to posledica gnilih zob ali česa drugega, vendar ni nič nenavadnega. Nima niti čudnega obnašanja. Je in pije..

Če se to jutri nadaljuje, bom šel na posvet k veterinarju.

Aurélia
8 sporočila
aurélia fr
Torej res, če gre za mačko, ki preživlja veliko časa zunaj, med drugimi možnostmi je tudi povsem verjetno, da je nedavno (v zadnjih tednih) odkrila nov "prostor", kamor morda odhaja in je nekaj neprimernega!! ;-) (Dovolj je recimo, da so se ljudje nedavno vselili ali posvojili žival in puščajo polne sklede zunaj (s hrano ali ostanki, ki niso primerni za vašo mačko), ali da je odkrila obstoj dostopnih smetišč, ki jih do sedaj ni opazila, ali da so ljudje s sezono piknikov začeli puščati hrano na svoji terasi ali v vrtu, ali pa še mnogo drugih možnosti...) In če je vaša mačka res nedavno našla tak nov kraj za praznjenje želodca, je možno, da je razvila navado redno obiskovati to "menzo" in slabo prenaša to, kar tam poje... (Na primer, to zimo sem imela eno izmed svojih mačk, ki je včasih zvečer bruhala... S časom sem opazila, da se je to ponavljalo enkrat na teden, in sicer vedno v petek! Ko sem začela raziskovati, sem ugotovila, da se je v petek zvečer po svojem sprehodu vrnila s smrdljivo glavo po ribi..^^ Nato sem jo sledila in odkrila, da so imeli novi sosedje v soseski običaj jesti ribe vsak petek, nato pa njihove ostanke (vključno z glavami in kostmi!!!!o_Ô) odložili na teraso (po njihovo "za razvajanje lokalnih mačk") -_- In seveda je moj mali požeruh odkril naslov in se vsak teden obresel^_^). Druga možnost, o kateri nisem razmišljala včeraj, je gastritis... Ker so danes skoraj vse briketirane hrane polne žit (z izjemo redkih izjem kot so Now), ki so same po sebi pogost vzrok gastritisa, je možno, da vaša mačka s staranjem ne prenese več določene hrane (žita v briketih ali kaj drugega!!), ki jo je prej dobro prenašala. (Pozor, nisem je imenovala stara!!^^ Ampak 7/8 let je prelomnica, od katere je seveda treba začeti bolj spremljati njihovo zdravje ;-)). Skratka, mislim, da morate raziskati, dobro opazovati, kako pogosto bruha in kaj točno bruha, če je to recimo vedno tik po obrokih ali zunaj njih, začeti vse to beležiti in obiskati veterinarja z vašim malim "zapisom". (To bo dalo veterinarju namige in pomagalo, da bo diagnozo postavil hitreje, mimogrede pa vam bo verjetno prihranilo tudi stroške določenih preiskav ali analiz ;-)).
Suzanne
1 sporočila
suzanne fr
Pozdravljeni, imam skoraj 2 leti starega perzijskega mačka, vse se je začelo, ko je bruhal žolč. Takoj, ko je kaj pojedel, je bruhnil, predvsem žolč, kot da bi mu bilo slabo. Odpeljal sem ga na nujni veterinarski pregled, opravili so ultrazvok, mu dali injekcijo proti bruhanju in zdravilo za želodčno kislino. Naslednji dan sem ga peljal k svojemu veterinarju, ki mu je dal še eno injekcijo proti bruhanju, in izgledalo je, da mu je bolje. Nekaj dni kasneje je spet bruhnil, vsak dan približno ob isti uri zjutraj vso prebavljeno hrano od prejšnjega dne. Peljal sem ga spet k veterinarju, spremenili so mu prehrano (Royal Canin Gastro-Intestinal), dali so mu injekcijo proti bruhanju in opravili krvni test, ki ni pokazal nič nenavadnega. Dati mu moram tekoče zdravilo proti bruhanju za 10 dni, kljub temu pa je večkrat bruhnil in spet je začel bruhati žolč. Ne vem več, kaj naj storim, vsakič ko ga odpeljem k veterinarju, mu dajo injekcijo proti bruhanju, ki traja 24 ur, ampak težava ni rešena! Kaj menite o tem, prosim?

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo