Bruhanje mačke
Pozdravljeni, rad bi dobil več informacij o bruhanju mačk.
Moja osemletna mačka bruha zelo pogosto že en ali dva tedna. Bruha popolnoma cele, nespremenjene brikete. Večkrat se je že zgodilo, da je bruhala samo zelenkasto tekočino. Preden bruha, vedno počne nekaj čudnega z jezikom. Kot da bi jo nekaj motilo. Skratka, ne vem, samo ugibam. Stvar je v tem, da postaja to precej pogosto in bojim se, da bo izgubila težo ali postala dehidrirana.
Prosim, če mi lahko kdo pomaga.
Maček, ki hodi zunaj, vedno lahko pojé kakšno žival ali nečednost (smeti ali ostanke hrane, ki so jih neprevidni ljudje pustili zunaj) ter se potem počuti malo moteno.
Vendar pa se v takšnem primeru bruhanje (in/ali driska), ki bo sledila, zgodi na dan ali zvečer istega dne, morda še nekoliko trajajoč na naslednji dan, vendar se bo zmanjševalo, saj bo žival izločila vzrok zastrupitve (torej čas enega prebavnega cikla). Po drugi strani, če maček bruha večkrat in več dni zapored, lahko načeloma izločimo to možnost.
V tem primeru je treba najprej začeti z iskanjem možnega zastrupitve (in v tem primeru bi seveda šlo resnično za super mega nujni primer!!), opaziti, če ima morda druge simptome (drisko, vročino itd.), in v odsotnosti drugih simptomov, poskusiti videti, če ni morda pogoltnil kakšnega predmeta, ali celo razmisliti o možnosti, da bi bil okužen z ličinkami. Tu gre le za "sledi", ki jih je treba najprej obravnavati, vendar, v odsotnosti razlage, je seveda treba razmeroma hitro obiskati veterinarja!! (Ker če bi šlo na primer za zastrupitev ali črevesno zaporo zaradi zaužitja tujka, moramo vedeti, da bi 24 ali 48 ur čakanja zadostovalo, da bi bilo to zanj usodno ;-().
Kar se tiče zelenkaste tekočine, ki ste jo omenili (verjetno je to obarvana žolč), bi me to napeljalo k sumu, da je pogoltnil travo (če ima dostop!) ali morda liste rastline.
Kljub temu bi v vašem konkretnem primeru, glede na že zelo dolgo trajanje njegovih težav, osebno na vašem mestu prisluhnil nasvetu Marine in hitro obiskal veterinarja ;-).
Da odgovorim tebi, Maïa, ga ne krtačim pogosto, samo ob prihodu poletja. Ne mislim, da je to razlog, saj tega ne bi počel tako pogosto in vedno takoj po tem, ko je jedel. Hvala za tvoj odgovor.
Hvala za tvoj odgovor, Avrelija. Da, moja mačka ima dostop do zunanjosti. Večino časa preživi zunaj. Glede tiste stvari, ki jo je počela s svojim jezikom, sem preveril njene zobe in notranjost ust, da bi videl, če ni to posledica gnilih zob ali česa drugega, vendar ni nič nenavadnega. Nima niti čudnega obnašanja. Je in pije..
Če se to jutri nadaljuje, bom šel na posvet k veterinarju.