Forum za akvaristiko

Bolezen bele pike na Betta ribi

12 odgovori
Za spremljanje ali sodelovanje v tej razpravi morate biti prijavljeni. Povežite me
Carole
2 sporočila
carole fr

Dober večer,

Nedavno sem kupil betto z akvarijem Marina kapacitete 2L, prodom in mehko plastično rastlino. Že nekaj mesecev imam svojo ribo, zadnjih nekaj dni pa ima majhne bele lise na luskah, kljub temu da čistim akvarij vsak teden. Priporočili so mi, da dam nekaj zrn soli v vodo, da razkužim svojo ribo, vendar še vedno ima bele lise.

Zanima me, če obstaja kakšno zdravilo za mojo ribo.

Hvala vnaprej

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

To je verjetno bolezen belih pik (Ichthyophthirius ali ichthyophthiriasis). To je pražival, ki se naseli v kožo rib in tvori belo piko, ki sčasoma poči. Pražival pade na dno, se vniha in kasneje ustvari približno 2000 novih praživali, ki se zopet pritrdijo na ribo in ciklus se ponovi.

Zato je neuporabno izolirati okuženo ribo, saj je bolezen okužila celoten akvarij.

Nenadno ohlajanje vode ali stres sta glavna razloga za pojav te praživali.

Obstaja več metod, kako se je znebiti.

1°) Povečanje temperature vode nad 26/27°C. Nad to temperaturo je bolezen ustavljena in če se to zgodi na samem začetku, je to lahko dovolj, da se je znebimo.

2°) Dodajanje neiodirane in nefluorirane soli, kot je sol iz Guéranda, v odmerku približno 3 g na liter vode za 5 ali 6 dni. Nato je potrebno s počasnimi in postopnimi spremembami vode povrniti čisto vodo.

3°) Zdravila: temeljijo na osnovi malahitnega zelenega in/ali metilen modrega. Vsaka znamka (JBL; Sera; Tetra ...) ima svoj ali svoje proizvode. Zato moraš izbrati med tistimi, ki bodo naprodaj v tvoji trgovini z živalmi. Osebno sem že uporabljal ContraIck-koncentrat od Tetra z zelo dobrimi rezultati.

Alain

GENEVIEVE
5 sporočila
genevieve fr

pozdravljeni,

Težko bo "rešiti" tvojo ribo z zdravili in izboljšati vodo v pogojih, kjer živi tvoja riba. Brez filtracije in brez grelnika za ogrevanje vode

Ker sploh nima prostora za plavanje v takšni posodi, NIMA filtra ali grelnika in niti prave rastline, je to žalostno življenje za tvojo ribo!!!

Najboljša kakovost/cena na tej spletni strani je ta akvarij, ker je VSE opremljen za nizko ceno: https://www.zoomalia.com/animalerie/aquarium-aqua-30-guppy-start-kit-p-11926.html

V nobenem primeru ni za guppyje, ampak odličen za bete

V tem akvariju ga boš segreval na 25°, z nežno filtracijo, kjer boš postavil gramoz za zasaditev zelo enostavnih rastlin (na primer anubias).

Menjal boš le 1/4 vode na vsakih 14 dni!

Tvoja riba bo manj nesrečna in bo manj možnosti, da zboli…..

Obvesti nas, če želiš pustiti, da tvoja uboga riba živi v takem neprimernem akvariju ali želiš zamenjati in PREDVSEM, če se bo njeno zdravje izboljšalo!

s spoštovanjem

Carole
2 sporočila
carole fr

Dober večer,

Hvala za vaše nasvete, ki jih bom takoj uporabil!

Kupila mu bom tudi večje akvarij z pravimi rastlinami!

Najlepša hvala!!!

Lep večer

GENEVIEVE
5 sporočila
genevieve fr

dober večer,

To bo veliko bolje za tvojo ribo, saj je naravnost sramotno prodajati majhne kozarce za domnevno (pre)življanje betta rib.

To je samo primer akvarija, pokazal sem ti najcenejšega, popolnoma opremljenega in primernega za tvojo betto, saj ima: grelec, filter, razsvetljavo in pravo prostornino!

Skratka, potrebuješ akvarij:

-Najmanj 25L

-Grelec nastavljen na 25° 26°

-Filter (nastavljen na minimum)

-z razsvetljavo

-Gramoz (izogni se živim barvam)

-Substrat ali bolj ekonomično JBL MANADO

-Žive rastline

Ko postaviš akvarij, ga pusti delovati praznega tri tedne, da se vzpostavi dušikov cikel. Lahko ga poskusiš pospešiti z dodajanjem živih bakterij.

Razmisli o zdravljenju svoje ribe s primerno soljo, dokler je ne premestiš v njen nov dom.

Filter in grelec morata delovati ves čas.

Razsvetljava največ 12 ur na dan.

Lep večer in veliko sreče pri postavitvi tvojega akvarija. Upam, da se bo zdravje tvoje ribe izboljšalo! Če imaš kakšno drugo vprašanje, ne oklevaj ;)

s spoštovanjem

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

Nicolas_T. Povzemam, kar si rekel:

Težko bo "rešiti" tvojo ribo z zdravili in dvigovati temperaturo vode v pogojih, v katerih živi tvoja riba. Brez filtracije in ogrevanja za povišanje temperature vode

Strinjam se glede temperature, ampak zakaj bi odsotnost filtracije preprečila ozdravitev?

Vsakič, ko sem moral izolirati bolno ribo, je bilo to v prazni bolniški posodi, zračni in predvsem brez filtracije. Aktivne snovi večine zdravil so baktericidi, ki lahko ubijejo bakterije, potrebne za nitrite filtracijo.

- Prodnat substrat (izogibaj se kričečim barvam)

- Podlaga ali bolj ekonomičen JBL MANADO

Manado v resnici ni ekonomičen, saj je le začasno aktiven, nato pa je potrebno dodajati gnojila, da bi bil koristen za rastline. Poleg tega se Manado uporablja sam, brez proda.

V tem akvariju, ki ga boš ogreval na 25°, blaga filtracija, kjer lahko posadiš zelo enostavne rastline (kot so anubias) z uporabo proda.

Vsake 2 tedna zamenjaj samo 1/4 vode!

Anubias so epifitske rastline, ne posadijo se v pesek, ampak se pritrjujejo na kamen ali korenino.

Vodno menjavo je treba opraviti vsak teden, priblizno 15% prostornine akvarija.

Alain

ANNE
25 sporočila
anne fr

Pozdravljeni,

Strinjam se s tem, kar je bilo navedeno zgoraj. Vaš borec bo veliko bolj srečen v bolj prostornem in urejenem akvariju. Odgovoril vam bo z večjo aktivnostjo.

GENEVIEVE
5 sporočila
genevieve fr

Dober večer,

"Težko bo 'rešiti' svojo ribo z zdravili in dvigniti kakovost vode v pogojih, kjer riba živi. Brez filtracije in brez grelca za dvig temperature vode."

Strinjam se glede temperature, toda zakaj bi odsotnost filtracije preprečila ozdravljenje?

Vsakič, ko sem moral izolirati bolno ribo, je to bilo v gol akvarij bolnišnice, z zračenjem in predvsem brez filtracije. Aktivne snovi večine zdravil so baktericidi, ki lahko uničijo bakterije nitrofilne filtracije."

Oprostite, ampak na vseh mojih uporabljenih zdravilih je pisalo, da uporabite črpalko za gibanje vode... morda se motim glede nekaterih zdravil...

"Podlaga ali bolj ekonomično JBL MANADO."

Manado resnično ni ekonomičen, saj je le zelo začasno aktiven, nato pa je treba dodajati gnojila, da je uporabno za rastline. Poleg tega se manado uporablja samostojno, brez gramoza."

Poznam veliko ljudi, ki uporabljajo manado+gramoz.

lepo se imejte vsi

Alain
259 sporočila
alain fr

Pozdravljeni,

Opravičujem se, vendar je bilo na vseh mojih uporabljenih zdravilih navedeno, da je treba uporabiti črpalko za mešanje vode.

Med mešanjem in filtriranjem vode je pomembna razlika. Uporaba zračne črpalke omogoča zadostno mešanje vode, da pridobimo dovolj homogeno zmes zdravila in vode, ki je uporabna za uporabo zdravila za zdravljenje različnih patologij.

Mešanje vode nikakor ne vključuje delovanja filtrirnih mas, zračna črpalka pa je dovolj, da ustvari zadostno mešanje za ustvarjanje gibanja vode.

Poznam veliko ljudi, ki uporabljajo manado + gramoz.

To, da jih veliko počne tako, še ne pomeni, da imajo nujno prav.

Ta substrat ima zelo visoko sposobnost absorpcije hranil; med življenjsko dobo akvarija se zrnca napolnijo s snovmi, ki izhajajo iz razgradnje odpadkov iz akvarija, pa tudi z dodatki tekočih ali praškastih gnojil.

Manado, kot vsi tehnični substrati (Amazonia, Ada, Shirakura, Akadama, Kanuma ...) je samostojen za sajenje in ne potrebuje peska ali gramoza za uporabo. Vendar pa je bolje, da dodamo gnojila kot so Fosfo, Kalium-kalij, Nitro in Profito od Easy-life (na primer), da postane obogaten in potem koristen za sajenje.

Njegova velika poroznost ga prav tako preoblikuje v odlično bakterijsko podporo, kar je dodatna prednost za razgradnjo in preoblikovanje odpadkov. Ne prinaša samo koristi, je tako porozen, da je prelahek, ima tendenco, da se med sifoniranjem močno dvigne, rastline pa je treba posaditi globlje, da se v prvih dneh dobro obdržijo. JBL pojasnjuje, da ga je mogoče postaviti na plast substrata, kar je slaba možnost zaradi njegove lahkosti.

Naslednja priporočila za namestitev so: temeljito pranje z vročo vodo, preden ga postavite v akvarij, sicer se bo pri polnjenju pojavila lepa rdeča obarvanost. Ugotovljeno je tudi rahlo zvišanje trdote, kar je začasno, vendar na začetku predvidite spremembe vode. Ta začasna sprememba ni zaželena, je bolj stranska škoda zaradi njegove mineralne narave.

Alain

Jean-Pierre
404 sporočila
jean-pierre fr

Dober večer vsem,

Alain ima popolnoma prav v tem, kar piše, poleg tega pa imamo prvo sporočilo Anne M, ki je vzrediteljica Bett in ima zelo dobro znanje.

Treba je poslušati in pridobivati informacije, da se izognemo napakam, ki so pogosto usodne za naše varovance.

S pozdravi, akvaristično.

genevieve
161 sporočila
genevieve fr

Tukaj je blog stran Zoomalia:

https://www.zoomalia.com/blog/article/poisson-combattant.html

myriam
1 sporočila
myriam fr

Pozdravljeni,

Moj bojevniški betta ima nekaj belih pik na plavutih in repu. Ali mislite, da je zdravljenje potrebno? Ali mi lahko posredujete več informacij o tem? Hvala. Lep pozdrav. 

Lise
2 sporočila
lise fr
Pozdravljeni, imam bojevniško ribo, ki je imela nekaj pik. Osebno priporočam izdelek 03 pri francodexu. Povedali so mi, da bojevniške ribe ne marajo soli.

Pravilnik o piškotkih
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem mestu, izboljšamo vašo uporabniško izkušnjo, zagotovimo prilagojeno oglaševanje in v statistične namene razumemo, kako naše stranke uporabljajo naše storitve. Zaupanja vredni partnerji prav tako uporabljajo ta orodja kot del našega prikazovanja oglasov. Svoje nastavitve glede piškotkov lahko kadar koli spremenite z dostopom do svojega računa..
Prosimo vas za dovoljenje za uporabo piškotkov ali podobnih orodij, da vam olajšamo nakupovanje na našem spletnem... Preberi več
Določite svoje izbire Sprejemam
Aplikacija Zoomalia Z Family'z zaslužite +50 pts z vsakim naročilom in prejmite obvestila o spremljanju naročila v realnem času
Aplikacija Zoomalia Z aplikacijo Zoomalia povečajte svojo mucko !1000 pts za vsak prenos in +50 pts za vsako naročilo